Ungern är på väg att helt avskaffa demokratin men varför reagerar inte EU

Det är dags att EU vaknar till liv. Man ska inte sitta still och låta ett land bli en diktatur som det nu blivit i Ungern. Det är klart att det finns ingen demokrati sedan i går när man röstade fram lagar som ger president Orban rätt att styra som han vill. Det är ingen demokrati för det fanns ingen tidsgräns för de nödlagar som blev en följd av Corona viruset. Jag vill se ett EU som reagerar kraftigt mot Ungern och de lagar som president Orban stiftat. Visst kan det vara oroligt på grund av det virus dom härjar som det inte finns något botemedel mot och inte heller något vaxin emot. Ta Ungern riktigt l örat och här kan ni läsa vad Omni har skrit om Ungern.

Ungerns parlament röstade i går igenom nödlagar som i praktiken ger regeringen med premiärminister Viktor Orbán i spetsen möjlighet att styra hur den vill och hur länge den vill.
”Coronaviruset har dödat sin första demokrati”, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.

Men trots att många liberala européer anser att Ungerns agerande utgör grund för uteslutning ur EU tror Tharoor att Orbán kommer komma undan även den här gången – dels på grund av pandemin, dels för att Orbán numera har många allierade inom unionen.
DN:s Ingmar Nevéus skriver att Orbán tar en stor risk genom att tillskanska sig så mycket makt. Om virusutbrottet skulle drabba Ungern hårdare än andra länder kan premiärministern få hela skulden eftersom han inte har någon annan att skylla på än sig själv.
Expressens Mats Larsson skriver att Orbáns senaste drag visar att coronaviruset utgör ett trefaldigt hot mot vissa länder: först hotas hälsan, sedan ekonomin och slutligen demokratin.

4 kommentarer

 1. Peter Åberg

  Historiskt sett är det föga förvånande. Ungern var ett av de länder som samarbetade med Tyskland och Adolf Hitler under 1940-talet och därigenom undgick ockupation ända tills tyskarnas krigsframgångar vände när man gav sig på Sovjetunionen. Ungern belönades av Tyskland För samarbetet när Tjeckoslovakien okuperades av Tyskland genom att man med Tyskarnas goda minne tilläts ockupera Karpatska Ukraina som då var en del av Tjeckoslovakien. Det är ingen slump att just Ungern dras mot totalitärt styre om man tittar bakåt i historien och Ungerns stormaktstid (Österrike-Ungern).

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig om detta och jag vet inte om du såg Skavlan fredag kväll där Calle Bildt sa att USA hade inge ledare heller

 2. Peter Åberg

  Vad är det för mening att skriva en faktabaserad kommentar när någon ändå censurerar bort den. Jag trodde att VK stog för det fria ordet, men det verkar inte vara fallet.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   VK har inget att göra med bloggen utan det är bloggaren . Jag plockar bort det som jag tror att man kan åka dit om jag publicerar och dessutom publicerar. Jag tar också bort alla som inte handlar om det bloggen handlar om. Bloggaren kan även ge fasen i att publicera någon kommentar alls. Det är reglerna och kortfattat gör jag själv som jag vill med kommentatorers

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.