Dödens virus sprids över världen. Har samlat lite saker som finns i bloggen

Det händer mycket i dessa Corona tider. Jag har samlat några olika notiser i Omni som hänt inte bara i Sverige utan från hela världen. Börjar med en rapport från USA som troligen är det land som det slår hårdast emot. Men USA är ett stort land och Corona slår olika där. Nu är det södern där dödstalen i New Orleans är sju gånger så höga som i New York. Vidare en som handlar om att täcka ansiktet men det ska inte Trump göra. Den tredje artikeln handlar om smittan i Japan. Den fjärde handlar om de fattiga barnen i Afrika som också har drabbats av Corona viruset. Den femte artikeln rör Sverige och handlar om Kinas aggressivitet när det gäller företagsförvärv. Och den sista med rön från Kina där 4av 5 smittade saknar symtom

Nu kan ni läsa vad Omni har skrivit och det börjar nu.

Coronaviruset väntas slå hårt mot amerikanska Södern och dödstalen i New Orleans i delstaten Louisiana är sju gånger så höga som i New York City, rapporterar TT. Orsaken är att folksjukdomar som högt blodtryck, diabetes och fetma är vanligt förekommande i södra USA.
– Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, säger Rebekah Gee, tidigare hälsochef i Louisianas delstatsstyre och som nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.

Amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC uppmanar amerikaner att täcka sina ansikten när de rör sig offentligt, meddelar Vita huset vid den dagliga pressträffen. Men det är helt frivilligt om man väljer att göra så, säger Donald Trump enligt New York Times.
– Jag väljer att inte göra det. Andra kanske vill göra det och det är okej.
Han säger också att rekommendationen inte ersätter uppmaningarna om social distansering. CDC:s besked var väntat då Vita huset tidigare i dag meddelade att rekommendationen skulle komma.

Antalet nya bekräftade virusfall per dag i Tokyo har fördubblats senaste veckan, vilket gör att många befarar att coronaviruset fått spridning på allvar, rapporterar flera medier. I slutet av mars rapporterades ett 40-tal nya fall dagligen – senaste dagarna ligger den siffran runt 90.
Nu befarar experter att även japanska huvudstaden kan komma att stängas ner. – En nedstängning av Tokyo är trolig om siffrorna fortsätter att öka kraftigt under den kommande veckan, säger Harumi Taguchi, chefsekonom på analysföretaget IHS Markit, till Dagens Industri.

Fler barn i Afrikas fattiga länder riskerar att dö i sjukdomar som lunginflammation eller malaria när sjukvården nu måste fokusera på coronavirusets spridning. Det rapporterar Ekot. Redan före coronapandemin dog hundratals barn i Uganda varje dag i bland annat ovan nämnda sjukdomar. Landet har också ett svagt hälsosystem – och vissa invånare saknar helt tillgång till tvål och vatten i hemmet. – Just nu är allt fokus på covid-19 och det är panik bland befolkningen och bland dem som arbetar i vården, säger Peter Waiswa, professor och expert på barnadödlighet i Uganda.

Sveriges omdiskuterade vårdberedskap och Kinas investeringar i Sverige är två ämnen som avhandlas på lördagens ledarsidor.
Coronakrisen har på allvar visat på problemen med för få vårdplatser och obefintliga beredskapslager, anser Expressens osignerade ledare som manar regeringen till omedelbar handlingskraft. Man föreslår bland annat att Socialstyrelsens tillfälliga befogenheter att köpa in och fördela utrustning mellan regionerna ska permanentas.
”Det är bättre att agera fort och justera efter hand, än att grunna på hur man bygger det perfekta systemet medan världen brinner”.

DN:s osignerade ledare uppmärksammar Kinas investeringar i Sverige och varnar för att coronakrisen kan innebära att Kinas ekonomiska och politiska inflytande stegras ytterligare.
Ledartexten lyfter bland annat fram att Säpo flaggat för att kinesiska företagsköp kan innebära säkerhetshot, bland annat till följd av att kinesiska företag är tvingade att dela med sig av information till landets försvarsmakt.

Fyra av fem virussmittade kan sakna symptom visar nya provtagningar från Kina. Siffrorna baseras på de stickprover av personer som reser in i Kina utifrån som visar att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ.
– Även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till tidskriften.
Slut citat Omni

Den här bloggen ska jag avsluta med lite om vad Carl Bildt sa om Donald Trump. För det första såg han att USA har helt ingen ledare att vara en världsledare som tex Obama var. Bildt var orolig över vad som kommer att hända med USAs politik i hela världen som kommer i en mycket orolig tid i hela världen och mer eller mindre slopat den fria handeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.