Ett 1 Maj helt annorlunda än alla andra jag har varit med om sedan 1960

Idag är det första maj. En dag som jag varit ute varenda första maj sedan hösten 1959 när vi flyttade till Umeå. Då blev det den första gången jag gick till Rådhustorget 1 maj 1960. Nu kommer jag inte ihåg vem som var 1majtalare det året. Sedan har jag bevittnad 1 maj på många olika platser då jag under 20 år själv var ute och talade. Jag tycker att det alltid varit en stor känsla att vara ute och demonstrera 1 maj. Jag har så ofta det gått även varit med på demonstrationer här i Umeå. Nu blir det ingen på grund av den pandemin som härjar i hela världen.

Nog tror jag att det trots allt har gått att göra en typ av demonstration om man velat detta. Vid något tidigare tillfälle förde vi en diskussion att kunna göra en del av en demonstration i en bilkortege och att man kunnat ha någon som pratat och hållit ett tal på någon stor parkering och att man kunnat sitta kvar i bilarna och lyssna på talet. Det var även under en tid man kunde ha bingo på en parkering så visst hade man kunnat ordna en demonstrationståg i en bilkortege och själva talet på en parkeringsplats där åhörarna satt i sina bilar. Det borde kunnat ha skett utan att bryta not de regler Folkhälsomyndigheten har. Det gäller många gånger att tänka utanför boxen

En kommentar

  1. Brorson

    Tänka utanför boxen. Det är vad regeringen, eller rättare sagt den socialdemokratiska partiledningen har gjort, när man beslutat inställa årets 1 maj-firande, UTAN att invänta rekommendationer om det från FHM. Som nu har fullt upp med att bortförklara alla katastrofala felbedömningar. Partiledningens beslutsamhet, som förhoppningsvis kommer att leda till tomma gator och torg idag, är i sig en mäktig demonstration. Nu återstår bara för alla partiaktiva socialdemokrater att förklara för folk att så är det.

    Och inte minst att på andra sätt visa att idag är en särskild dag för arbetarrörelsen. Varför inte pryda alla balkonger, där det bor socialdemokrater, med röda fanor? Och i brist på sådana, hänga ut rött tyg. Och skicka sms med 1 maj-hälsningar till släkt och vänner av alla de slag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.