Vart är Europa egentligen på väg, värst för några som lämnat kommunismen

Man undrar vart Europa är på väg. Jg menar då främst både Polen och Ungern som under mycket lång tid legat under det tryck som alltid funnits med där kommunisterna styrt. Det blev en befrielse när Berlinmuren i Tyskland föll i november 1991. I dec 1991 rasade även kommunisterna i Sovjetunionen samman och Ryssland bildades och med flera andra stater som i Baltikum som låg oss nära. Polen hade mer eller mindre blivit friare 1989. Man kan väl idag diskutera hur demokratiska Ryssland blev det blev snarare en typ av diktatur inte minst med Putin. I Ungern och Polen har man inte kommunister men man har gått över till något som kan kallas högerdiktaturer.

Omni skriver om det som nu händer i Polen följande.
Polen tycks ha försatts i ett permanent politiskt kaos och landet är nu ”på väg att bli ett skräckexempel på hur en maktfullkomlig grupp politiker kan backa ett land tillbaka till en auktoritär och nationalistisk epok”, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys apropå turbulensen kring Polens uppskjutna presidentval.

Kritiker har jämfört Jaroslaw Kaczynski, ledare för regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), med Franco, vilket är träffande eftersom Kaczynski också ”strävar efter att skaffa sig en personlig ställning som landets envåldshärskare”, skriver Winiarski.

Men enligt Washington Posts Anna Grzymala-Busse riskerar turbulensen kring valet att skapa en spricka i PIS. Hon konstaterar att gemensamma mål inom ett parti inte räcker för att driva igenom institutionell förändring i ett land, likt Fidesz gjort i Ungern: ”Politisk kompetens är minst lika viktigt”, skriver hon. Slut citat Omni

Jag tycker det är en trend i Europa som är långt ifrån bra. De baltiska staterna är några som lyckats hyfsat även om Lettland har jag lite frågetecken om. Med det som hänt bland annat i Storbritannien tycker jag det behövs mer samarbete och inte mindre om vi ska klara av framtiden både ur migrationssynpunkt, effekterna av pandemin och sist men inte minst miljöfrågorna. EU måste även ta ett ordentligt tag i nackskinnet först och främst när det gäller Ungern och Polen. Sedan måste man se till att man följer de regler som man gemensamt beslutat om och se till att frihandeln fungerar och att man inte går in i det amerikanska systemet med strafftullar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.