Det är fel att Trafikverket sänker grundvattnet som på Röbäcksslätten samt att de tar ansvar mot invasiva växter

Två funderingar över Trafikverkets agerande. Jag ska börja på Röbäcksslätten där man bygger en underfart där det rinner in hur mycket vatten som helst och det beror på att man valde en underfart i stället för en överfart. Jag såg att Arne Lindström frågade sig varför man nu måste sänka grundvattnet eller rättare sagt det blir konsekvenserna. Jag tycker det är obegripligt att man får vidta sådana byggnader som gör att grundvattnet sjunker. Det är ett allvarligt problem överallt att man sänker grundvattnet.

I Långvattnet där jag är född och uppväxt byggde man en ny vägtrumma vid sjöns utlopp och nu när det är blir så här varmt så blir sjön alldeles för låg och jag är rädd för att vårt vatten försvinner än en gång från källan för åtgärden har gjort att grundvattnet sjunker. Den varma sommaren för ett par år sedan fanns inget vatten kvar i vår kallkälla.

Jag tycker att när man tänker vidta åtgärder så måste man ta hänsyn till att grundvattnet sjunker. I Röbäck men även i Långvattnet förstår vem som helst att grundvattnet kommer att sjunka vilket inte borde få ske. I Röbäck har det gått lätt att rädda grundvattennivån genom att bygga en överfart och i Långvattnet att inte bygga en för stor vägtrumma. Där hade det räckt med samma volym som tidigare.

Jag tycker även att Trafikverket måste åläggas att ta ansvar för kampen mot invasiva växter som inte ska få spridning. Jag tänker främst Lupiner som sprider sig hur mycket som helst och de måste åläggas att slå bort dem efter statens vägar innan de blommat ut. De måste väl också ta ett miljöansvar. Så här lyder länsstyrelsens budskap om invasiva växter och den rekommendation bör även gälla Trafikverket. Arter som vi rekommenderar att du hjälper till att hindra spridning av:Blomsterlupin, Sandlupin, Parkslide och Vresros

4 kommentarer

 1. Petter

  I Örebro kommun torrlade man dammar efter krav från länsstyrelsen för att förbättra för fiskens vandring.Detta medförde att de magasinerande dammarna inte kunde försörja bäckarna med vatten, och stora bestånd flodpärlmusslor dog ut och fisken kan ju inte simma i torrlagda bäckar. Detta varnade tidigt äldre ortsbefolkningen för ,samt att grundvattnet sjönk och brunnar sinat. Och länsstyrelsen anser sig inte gjort nåt fel. Utredningen gjordes av en tjänsteman som är drivande i organisationen Rädda Älvarna ,man kanske i detta fall skulle kunna säga att han är infiltrerad i myndigheten. Mer om detta finns att läsa på nätet.

 2. Ian

  Kan du förklara hur nivån i din brunn påverkas av diametern på vägtrumman? Din brunn fylls på av grundvattnet det är korrekt, men nivån där den fylls på ifrån ligger betydligt djupare än vad sjöns vattennivå är.
  Det är ju inte så att din brunn fylls på av sjöns överrinning.
  Har försökt förklara för dig hur grundvatten bildas, men utan resultat.
  Finns ett rätt bra ordspråk som heter ”det är inte lönt att förklara för en som inte begriper”

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   När sjöns vattenstånd blir lägre försvinner ett mottryck till källan. Så fungerar det.

 3. Karl

  dåligt av trafikvärket att sänka grundvattnet särskillt en sån här varm sommar
  undrar vad dom tänker med vatten är viktigt för allt liv och växter och brunnarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.