Dödsfallen på äldreboenden har till nästan 70% skett på 40 boenden enligt IVO

Närmare 70 procent av coronadödsfallen på äldreboenden har inträffat i 40 särskilt drabbade kommuner, enligt IVO. Här är de utpekade kommunerna. Så här ser listan ut. Jag vill bara tillägga att det är kommunerna som har det fulla ansvaret för det man i media kallat äldreboenden men jag vet att det är särskilda boenden eller så heter de vård och omsorgsboende
Listan Stockholm, Göteborg, Västerås
Sollentuna, Nacka, Huddinge, Solna
Sundbyberg, Upplands Väsby, Järfälla
Södertälje, Lidingö, Borlänge, Haninge
Botkyrka, Tyresö, Kramfors, Sigtuna
Vänersborg, Sala, Katrineholm, Alvesta
Älvkarleby, Finspång,Skara, Upplands-Bro, Salem,Tibro, Leksand, Gnosjö, Vaggeryd, Burlöv, Kinda, Vingåker, Gnesta, Gagnef, Ovanåker, Bräcke

Ingen kommun från Västerbotten eller Norrbotten. Den här listan och kommentaren är från SVT och det är IVO,s siffror det handlar om och så här säger SVT.
Fotnot: IVO uppger att de har räknat på antalet döda i covid-19 på särskilt boende i förhållande till antalet boendeplatser per kommun. De fick då fram de 40 kommuner som har haft högst andel döda på äldreboenden, enligt Socialstyrelsens statistik från den 29 juni. Tillsammans står dessa kommuner för 67 procent av det totala antalet dödsfall på landets äldreboenden, enligt IVO. Slut citat Svt.

Jag tycker det här är skrämmande att det ändå är så få kommuner som står för 67% av dödsfallen. Det är framför allt i Stockholms regionen och i Södermanland haft dessa höga dödstal och det är också bra för den Kommision som bildats att dessa siffror tagits fram och man ska nu djupdyka i siffrorna. Det är även då märkligt att flera länder behandlar Sverige som pest när dödstalen är på den här typen av boenden och det är knappast de som reser till Finland och Norge

En kommentar

  1. Elmer Helletun

    Det är skrämmande att vårdpengarna som kommunerna betalar inte används till en bra omvårdnad
    Att det är Stockholms regionen som avviker mest i sammanstälningen är upprörande. Vilken vård har gamlingarna rätt att kräva. Ja naturligtvis bättre än det som Stockholms regionen och Sörmland bjuder sina åldringar på.
    Att nu idag kommer borgarrådet Svenonius Stockholm med begäran om att slippa betala fördelningspengar till övriga berörda kommuner regioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.