Det är skandal att EU inte kan stoppa alla gifter som tar död på bin, humlor med flera insekter

Det är en stor skandal att man inte törs vidta åtgärder så att man skyddar alla de insekter som är pollinatörer. EUs revisionsrätt säger att det regelverk som finns är alldeles för svagt. Jag tycker det är mycket märkligt att inte de som sysslar med jordbruksnäringen reagerar kraftigt. Pollinatörer måste väl alla som sysslar med näringen veta och vem är det nu som sprutar gift som tar död på dessa viktiga djur. Vi försöker alltid säga när vi köper blommor att vi vill ha blommor som humlor gillar. Däremot tycker vi att det är ont om humlor detta år. Om det beror på att det blev tjalabränna över allt vet jag inte men något har hänt.
Så här skriver Omni om detta.EU har misslyckats med att skydda bin och andra pollinatörer, skriver EU Observer med hänvisning till en rapport från Europeiska unionens revisionsrätt. Regelverket är alldeles för svagt för att vara verkningsfullt, enligt rapporten.
Bland annat gör kryphål det möjligt att använda förbjudna insektsmedel.

Det här innebär att planer och strategier från EU under ett decenniums tid inte hejdat minskningen av pollinatörer i någon märkbar utsträckning, skriver Bloomberg Law. Slut citat

En kommentar

  1. tjalle

    Det moderna monojordbruket som våra politiker vill ha är värre för våra pollinatörer. Sett spannmålsodlingar i Kina som är stora som Svenska län. Fanns inte ett dike inte en vägren ,bara spannmål. Dessa monojordbruk kan inte insekter överleva i, Fram för mindre jordbruk istället, vi vårdar våra dikesrenar och ett blandjordbruk med Djur och odling är ett måste för vår biologiska mångfalld. Såg att det forskas om varför Kråkorna minskar, jo det är för det är för ”rent” på mat åt dessa idag.Inga öppna soptippar för lite kadaver och så vidare. Jag menar inte för den skull att vi ska ha öppna soptippar och som förr slänga ut grisar på dynghögen som vi gjorde förr.Men man funderar på varför man forskar på sådant som är självklart. Är själv Biodlare och har knappt ingen vinterdödlighet på mina sen jag slutat övervintra dom på socker från besprutade fält.Öppnade upp så svalorna kan komma in i ladan ,och i år har jag räknat till ca 86 st svalungar.Blir skitigt men det är ok med detta utfall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.