Är det ett steg i syftet att skapa ett kalifat genom att göra om Haga Sofia till moské ?

Håller Erdogan på att återskapa ett Kalifat genom att han gjorde Haga Sofia till moské. Två personer frågar sig detta i en analys i Washington Post. De påminner oss om att det var ett kalifat som styrde det Osmanska riket i 400 år mellan 1517 och 1924. Mig skulle det inte förvåna för han uttalar sig märkligt om saker och ting ganska ofta. Att befolkningen i Turkiet knappast köper detta spelar nog ingen som helst roll. Erdogan är ytterligare en politisk ledare som använder brutala metoder och det är inte så många år sedan som han gjorde stora utrensningar. Det skulle inte förvåna mig ett enda dugg om de som skrivit artikeln är inne på rätt spår om vad Erdogan är ute efter.

Så här ser artikeln ut som handlar om Erdogan och kalifat.
”Försöker Turkiets president Recep Tayyip Erdogan genom att göra om Hagia Sofia till en moské ta ett första steg mot att återskapa ett kalifat? Det frågar sig Tarek Masoud och Aytug Sasmaz i en analys i Washington Post.

Duon påminner om att en kalif styrde det Osmanska riket från 1517 till 1924 från just Istanbul. De menar att Erdogan på senare tid har gjort uttalanden som signalerar att han vill att den muslimska världen tar steg framåt.

Skribenterna har gjort opinionsundersökningar med invånare i landet för att ta reda på deras inställning till saken.
”Vår data föreslår att de flesta turkar inte köper det”, skriver de.
I en analys i The Globe and Mail från tidigare i juli gör Michael Coren också en historisk tillbakablick, för att sedan konstatera följande:
”Presidenten ser sig själv som den muslimska världens ledare, precis som sultanerna före honom.”
Hagia Sofia har en lång tradition i både den kristna och muslimska världen och har fungerat som ett museum sedan 1932.” Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.