Nu får Thailands bärplockare komma hit men varför duger det jobbet inte åt arbetslösa svenskar

Idag har Thailand gett klartecken för personer som vill plocka bär att åka till Sverige just för att plocka bär. Och de första är snart här men man har självklart tappat någon vecka för hjortron som det är bra betalt för. De har ställt några krav på Sverige och kraven är att man ordnar transporter och bostäder utan risk för trängsel, samt att man garanterar minst 22 049 kronor i månadslön. Det är synd att det tagit lite tid särskilt i år som är ett gott bär år. Det har jag sett själv då jag varit ute i egen skog för andra saker.

Det är dock en sak som retar mig och gör mig både besviken och förbannad. Det är bra att det ordnar sig med bärplockarna från Thailand men vart håller svenskarna till. Som sagt jag skäms över Sverige och svenska folket. Varför måste man ta folk ända från Thailand när vi har många både unga och gamla som är utan jobb. Det är ju en garanti på över 22000 kr och visst borde företagen garantera det även åt svenskar. Det går säkert att tjäna mer men då måste man jobba som Thailändarna minst 8 timmar om dagen och dessutom sägs att det är gott om bär och nu är priset bra inte minst för Snatteren eller Mylta som är två andra ord för blåbär.

Varför kan inte Arbetsförmedlingen ordna fram folk till börsföretagen. Ur klimatsynpunkt har det varit bra om man sluppit flyg från Thailad även om det är bra för Thailändarna att få ett jobb och tjäna ihop lite pengar för där har många lidit oerhört hår av att landet stängt på grund av pandemin. Jag frågar mig verkligen om svenska folket är för bortskämda när man inte vill ha en inkomst genom att plocka bär. Ids man inte, är man rädd för att vara i skogen, varg och björn är ett mindre hot än trafiken eller är man alldeles för rädd att visa sin okunskap om bärplockning. Det här måste man göra något åt ett kommande år och arbetsförmedlingen får väl ge utbildning. Börsföretagen får väl hjälpa till också. Vill man inte bli anställd får man sälja bär för runt 12 000 kr utan att det beskattas

4 kommentarer

 1. Caanita

  När samhället uppvisar en flathet utan motstycke blir det så här. För att plocka bär, plocka skräp längs vägarna osv behövs varken utbildning eller språkkunskaper ( thailändarna har ingetdera), men får man kulorna insatta direkt på kontot utan krav, så blir det på det här viset. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår till närmare 33%. Var finns omdömet/ kompetensen hos arbetsförmedlarna?
  PS! Visst är snattren och mylta andra namn för hjortron?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag hoppas bara att de pengar Thailändarna tjänar ihop kommer till dem så att de inte hamnar hos någon halvskurk i Thailand. Jag vet inte om bärföretagen söker folk vi arbetsförmedlingen eller om bärföretagen har några ombud/procentare i Thailand som ordnar visum, biljetter med mera

   • Caanita

    Jag hoppas också att varje intjänad krona går till plockarna själva, det är dom väl värda.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Att det inte gör det tror jag med säkerhet för nog får de betala resan och mat och husrum. Det är jag säker på sedan ska väl ombuden i Thailand ha en summa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.