Har Sverige haft samma strategi när det gäller Corona har BNP sjunkit med 3-4 % lika med 75-100 miljarder

Mycket intressant läsning när man tittar på samhällsnyttan. När det häller byggande av vägar och järnvägar då väger den samhällsekonomiska kalkylen tungt. I den räknar man också in vad olycksfallen och dödstalen minskar vid åtgärder i systemet som minskar kostnaderna. Jag tror att det är inom fler områden som man gör olika former av sådana kalkyler och tittar man på detta så har man med det system som Folkhälsomyndigheten använt minskat samhällskostnaderna med mellan 75-100 miljarder en oerhört stor summa pengar. När det gäller hur man räknar i Sverige har jag berört tidigare då jag inte tycker det är rätt att säga att alla som haft smittan dog av den då medellivslängden på den ty man kallat äldreboenden är särskilda boenden och när man får plats där då är man mycket sjuk. Överdödlighet har varit ett bättre mått och olika länder redovisar också olika. Storbritannien har skrivit ned sina dödssiffror.

Så till vad Coronan har haft för effekter på BNP är dessa uppgifter från Omni som kommer här
”Om Sverige skulle följt samma strategi som Tyskland i coronapandemin skulle den svenska ekonomin sjunkit med ytterligare 3–4 procentenheter under det första halvåret. Det visar en färsk analys som brittiska Capital Economics har gjort.
Då Sveriges BNP uppgår till cirka 5 000 miljarder kronor har Sverige sparat 75–100 miljarder kronor, enligt en uträkning som DI har gjort.
Ekonomen David Oxley konstaterar i analysen att det finns ett tydligt samband mellan stränga nedstängningar från myndigheter och nedgången i ekonomisk tillväxt. Slut citat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.