Världens bästa nordsvenska häst Järvsöfaks är död och blev 26 år gammal

Järvsöfaks är död. Han blev hela 26 år och är utan tvekan den bästa Nordsvenska hästen som funnits. Han har i hela sitt liv varit hos tränaren Jan Olov Persson. Jan Olov som bland annat varit lärling hos Bert Johansson på Umåker. Nu hade blivit oerhört mager och sjuklig sista tiden så veterinären fick hjälpa honom att dö för att undvika att han skulle slippa plågas. Järvsöfaks föddes hos Persson och skal också begravas där när han kremerats. Det var världens bästa häst och hade vinstrekord i antalet segrar, insprungna pengar och världsrekord.

Dessutom har han varit framgångsrikast av all hingstar i aveln. Han var också en mycket snäll och klok häst och när det var elitloppshelg brukade han stanna upp framför ståplatsläktaren och buga inför applåderna för den stora publiken. Jag har själv en hel del minnen från facksen som han kallades. Det var när han vunnit här och jag skulle dela ut priset till honom så brukade jag klappa honom och prata och berömde honom då drog han mulen från magen uppåt och var så lycklig som helst. Han har också förutom allt på tävlingsbanan varit tillsammans med Jan Olov och gått högvakten. Ja det finns hur mycket som helst att berätta om honom på tävlingsbanan och men även på sidan men det finns beskrivit i travtidningar och alla andra media. Jag tycker att han är den häst som till stora delar gjort att det finns ett stort intresse för den nordsvenska rasen som han tillhörde. Jag törs säga att vi alla som gått på trav har Järvsöfaks i ljust minne och det var ytterst sällan som han som stor favorit svek spelarna som favorit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.