Privata företag som jobbar i välfärdssektorn och fuskar med bidrag ska betraktas som stöld

Fuskande bolag inom välfärdens område skadar systemet där någon annan än samhället är utförare offentliga tjänster. Som ni vet kallar inte jag det för privatiseringar eftersom det är fortfarande skattebetalarna som står för kalaset. Nu har det hänt att två familjedaghemsbolag i Malmö har stoppats för att driva verksamheten efter att det har avslöjats med bidragsfusk och inte nog med detta utan även att verksamheten var undermålig.

Bolagen har fått bidrag från kommunen för att ta hand om barn som i vissa fall har bott utomlands. Tillsammans har bolagen fått över 25 miljoner kronor i bidrag, enligt Sydsvenskan. -Det är allvarligt att huvudmannen har rapporterat in felaktiga uppgifter till kommunen, att det har utbetalats bidrag för barn som inte har vistats i verksamheten, säger Lisa Lemmeke, förskoleförvaltningens enhetschef.

Det här liknar organiserad brottslighet. Hur länge detta pågått har jag inte hittat svar på. Men det här visar också att det är dålig koll på hur företag sköter sina åtaganden när det gäller kvalitén på verksamheten. Det borde även vara en självklarhet att den som betalar ska ha kontrollen för så är det inte inom skolans område

2 kommentarer

  1. Else-Marie Vikström

    Att sälja ut uppdrag till lägstbjudande, när det gäller barn, gamla, funktionshindrade arbetslös och sjuka tycker jag liknar 1800 talets fsttigauktioner.
    Systemet är riggat för att tjäna pengar på vår offentliga sektor, göra vinster på våra skattepengar, det borde inte tillåtas av socildemokratet, men hur ser det ut i Umeå ?

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Friskolor finns det, Loven inom hemtjänsten. Jag vet inte hur det ser ut inom socialtjänsten men tror att man köper en del vårdplatser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.