Hur får bönderna i framtiden tillgång till mark för att odla

Intressant läsning om bönder som startar och utökar och har självklart kört förbi Agnäs många gånger. Vi är tre delägare i en fastighet som vi fick av far som enskild egendom och i den finns 4ha åker. Som tur är har vi en bonde som arrenderar detta för en kr. I en grann fastighet finns även en åkerplätt. Ytterligare två grannar har lite åker men den marken brukas inte. I Brattsbacka finns även åker och en del tror jag brukas av Tomas som har vår åker.

Men jag är tveksam om att någon av Tomas barn kommer att överta det lilla jordbruket och då finns troligen ingen som brukar åkrarna. Tomas har ett arrende som gäller så länge han driver verksamhet. Det finns fler byar där ingen brukar åkermarken. Hur man ska göra när han slutar vet jag inte. Jag tycker det är ett missbruk med pengar att hålla landskapet öppet utan stöd bör gå till bruk av marken. Det känns tråkigt att mark som min farfar gjorde till åkermark endast och troligast kommer att nyttjas i drygt hundra år. Farfar flyttade det 1913 och snart är det färdigbrukat. Hur ska man lyckas vända utvecklingen då den som ska ha köttdjur eller mjölkdjur behöver mycket stora arealer. För vår del kan vi tänka oss ett mycket långt arrende men hur kan någon ny få tillräckligt med mark till foder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.