De som har låg lön har en större risk att dö av covid

Låga inkomster ställer till det på många sätt de som just har låga inkomster. Det är inte bara att låga inkomster ger också mycket lägre pensioner utan i regel är det sämre arbetsmiljö plus på många andra sätt. Nu pågår det en pandemi i Sverige och egentligen i alla länder i hela världen. I samband med pandemin tittar man numera inte bara på själva pandemin.

Nu har man sett att det är många låginkomsttagare blad de avlidna. Låginkomstagare är oftast lågutbildade och där finns också många utrikesfödda och dessa är överrepresenterade av de som dött av covid 19 i Sverige. Det här har kommit fram i en granskning som Dagens Nyheter gjort. Granskningen visar att dödligheten för de som är mellan 50 och 64 år är 280 procent högre för de som tjänar under 10000 i månaden än om man tjänar mellan 30 och 40 tusen i månaden. Största riskfaktorn att dö i covid 19 är åldern. 72% av de som dött har varit 80 år och äldre.

Det här om något visar på att det gäller att snabba på att vaccinera de äldre fortare och det finns inte någon möjlighet att inte fortsätta med vaccinet som produceras av Astra Zenica. Det här visar även att man måste minska de stora löneskillnaderna som finns i samhället. Gapet mellan de som tjänar bäst och sämst ökar och ökar varje år. Det är många med mycket hög lön som många av de lägst avlönade knappast tjänar ihop under hela sin livstid. Högre löner för de som tjänar minst bidrar även till ökad konsumtion och därmed ökad tillväxt

4 kommentarer

  1. tjalle

    Det har ju inte med lönenivån att göra ,det har med levnadssättet att göra. Högavlönade lever ju ett annat liv och det är ju inte säkert att de som valt att inte utbilda sig och få ett bättre jobb förändrar sin livsstil bara för de får en högre lön.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Du menar och att den forskning som artikeln handlar om har fel. Jag däremot tror att studien har helt rätt

  2. Björn

    Allt går att påvisa med statistik. Högre lön i sig minskar inte dödligheten i Covid-19 Lennart. Men självklart så ger en högre lön större möjlighet att påverka sin livssituation, om man jobbar villsäga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.