Nu blir det åter dags att amortera på bostadslånen

Jag har i tidigare blogg tagit upp detta med hushållens skulder. Det har även tidigare kommit signaler från EU om detta då man räknat in skulder privatpersoner och där är det främst skulderna för bostäder. Det ät inte rimligt hur kostnaderna för bostäder skenar. Nu kanske inte risken är så stor att räntorna stiger. Det sker även en mycket stor subvention från skattebetalarna då räntor är avdragsgilla och därmed minskas skatten. Det är de som lånar till bostäder som villor och bostadsrätter. Däremot finns inga subventioner till hyresrätter utan där får hyresgästerna betala alla byggkostnader som uppstår. Här måste man se till att ändra de regler som behövs för att få en neutralitet mellan upplåtelseformerna.

Nu ska man ta bort undantaget från amorteringskraven. Så här beskriver Omni detta.
Undantaget från amorteringskraven kommer att löpa ut i augusti. Det skriver Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen på DN Debatt.
Det är dags att dra åt bromsen när skulderna fortsätter stiga i en miljö som är mer osäker än när amorteringskraven beslutades, menar Thedéen och hänvisar till bolånerapporten som släpps under onsdagen.
”Den visar att nya bolånetagare fortsätter att ta allt större lån i förhållande till inkomst och bostadens värde. Det bekräftar att den mänskliga kris och ekonomiska nedgång som pandemin medfört inte har minskat hushållens benägenhet att låna”. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.