Eld upphör i kriget Israel Hamas men ingen fredsuppgörelse. Det blir säkert fler krig

Så blev det äntligen ett eldupphör i kriget mellan främst Hamas och Israel efter 11 dagar. Förlorare på kriget är folket i Gaza och Israels befolkning. Vinnarna är nog Netanyahu som får bort frågan om regeringsbildning och anklagelser som riktats mot honom men även Hamas har utropat sig som segrare och Hamas har säkert skaffat sig en starkare ställning i Arabvärlden. Allt går precis som det gjort efter alla tidigare krig. Någon ny långsiktig lösning kommer inte och kommer säkert aldrig. De stora bovarna är de som förser parterna med vapen där USA har ett mycket stort ansvar där man får bidrag i enorma summor och körer vapen och har en mycket välutrustad arme men vilka land det är som förser Hamas med vapen det är jag inte säker på.

Så här skriver Omni om detta med att det blivit eldupphör.
Allt Efter elva dagars krig mellan Israel och Hamas går det att utse tydliga vinnare och förlorare, skriver Avi Issacharoff i en analys i Times of Israel.
Vinnare är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, eftersom den inrikespolitiska stormen runt honom helt har lagt sig. En ännu större vinnare är Hamas, som stärkt sin ställning i arabvärlden.
”Och de stora förlorarna? Det är naturligtvis invånarna i Gaza och Israel”, skriver Issacharoff.
Strax efter nattens besked om vapenvila skyndade sig både Israel och Hamas att utropa sig till segrare. Det följer ett välbekant mönster, skriver BBC:s Jeremy Bowen i en analys. Sedan 2008 har parterna utkämpat fyra krig.
”Och efteråt har båda sidor på ett liknande sätt utropat seger, vilket i praktiken sår fröet till nästa upptrappning. En sak är säker: Om inte status quo förändras till det bättre kommer det här snart inträffa igen.” Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.