Lukasjenko Är ett gangster och en flygplanskapare

Vart är vi egentligen på väg när en statschef beordrar en kapning av ett flygplan. Det var faktiskt vad den belarusiskie ledare Lukasjenko ledaren gjorde. Han gjorde det för att kritikern Protasevitj befann sig på ett Rayanairplan på väg till Lettland där han jobbar.

Det här att en statschef kapat ett plan med hjälp av stridsflygplan och helikoptrar har nog aldrig tidigare hänt i hela världen. Det finns de som tippar att regimkritikern kommer att straffas med döden för den kritik han riktar mot Lukasjenko och hans styre. Att kapa ett plan måste innebära att han ställs inför internationell domstol då det är straffbart att kapa flygplan.

Så här skriver Omni om detta
Den belarusiske regimkritikern Roman Protasevitj fick panik när det stod klart att Ryanairplanet han satt på skulle landa i Minsk. Det berättar medpassagerare för AFP.
– Han vände sig mot människor och sa att han stod inför ett dödsstraff, säger Monika Simkiene som var med ombord.
Hon berättar att när Protasevitj väl förstått att han skulle gripas såg lugn ut.
Edvinas Dimsa var också på planet och säger till nyhetsbyrån att Protasevitj inte skrek men att han såg livrädd ut. – Han såg ut som om fönstret hade öppnats, han skulle ha hoppat ut från det, säger han.
Det var under söndagen som flygplanet tvingades nödlanda i Minsk och som Roman Protasevitj greps. Protasevitj lever i Polen och är öppet kritisk mot den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko.slut citat Omni

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.