I Sverige har vi partival då ska inte politiska vildar få finnas

I Sverige ha vi ett valsystem och det är partival som är grunden men till det finns ett personvals inslag som inne bär att man kan passera partiernas förslag. Får man 5% av rösterna med ett kryss då blir man den som valts in först. Numera går det inte heller skriva dit en kandidat på valsedeln utan det är partierna som lämnar i och registrerar kandidaterna. Det är fortfarande partierna som bestämmer vilka kandidater som ställer upp i valet.

Eftersom vi har partival så är det mycket märkligt att man kan bli en vad man kallar politisk vilde. Lämnar man partiet och blir politisk vilde måste man ta bort möjligheten att sitta kvar på uppdraget oavsett om det är i kommun, regionen eller riksdagen. Lika borde gälla när man blir utesluten ur partiet. Jag fattar inte att riksdagens ledamöter inte rättar till och tar bort möjligheten till politiska vildar. Nu spekulerar man hur vissa vildar ska rösta när statsminister ska utses men de har ju lämnat partiet som man var medlemmar. Partivalet är grunden för hur sammansättningen i riksdagen blir. De som inte längre finns med i ett parti får man göra en omräkning på partiet som har fått mandatet

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.