Håll dig till sanningen Anders Ågren (M) om fallet med Cementa som de själva satt sig i

Nu är det så att Anders Ågren är ute och pratar om saker som han inte kan eller så ljuger han. Anders Ågren tar han upp Cementafallet som inte fått sitt tillstånd att bryta kalk på Gotland som att det är Socialdemokraternas fel och att de prioriterar Miljöpartiet och inte industrin som förut. Så är det inte alls utan det är ett ärende där miljödomstolen sagt att ärendet är alldeles för dåligt berett av Cementa och därför har de inte fått förlängt brytningstillstånd på Gotland. Det är sanningen och går hur enkelt som helst att ta reda på om man vill eller ids.

Jag tror ärligt talat att Anders Ågren inte vet hur ett tillstånd för brytning går till. Är det så att Anders Ågren tycker att regeringen ska gå in till en domstol och tala om att de ska ge ett tillstånd innan ärendet prövats av domstolen. Vilket samhälle vill moderaterna ha där att man inte ska följa den lagstiftning som finns. Gäller det alla ärenden till alla domstolar? Värre och grövre feltänk av en person som säger sig vilja leda Umeå in i framtiden.

Anders Ågren kommer du inte ens ihåg att det Reinfeldtregeringen som flyttade bort överklagningsärenden från regeringen som sista instans till domstol. Propositionen hette Mark-och Miljödomstolar Proposition 2009/10:215 och finns att läsa under riksdagen.se. Dessutom skärptes miljömålen både 2010 och 2015. Däremot minns jag inte om du satt i SKR,s styrelse och ni yttrade er helt säkert om detta förslag, men eftersom det kom från Alliansregeringen hade du säkert ingen invändning mot förslaget. Tidigare var det regeringarna som hade sista ordet men det togs bort då. Om du läst min blogg om detta så tog jag upp att det var fel att flytta bort ärendena från politiken då jag är emot att domstolar ska ta över politiska ärenden

Jag tycker det är svagt av ett företag som har 75% av tillverkningen att de inte fyller i handlingar som är tillräckliga för att fatta beslut. Visst är det synd om man i stället måste importera cement men vet också att M sagt många gånger att de höga byggkostnaderna i Sverige beror på monopolen i byggbranchen. Upplysningsvis är Sverige ett litet land när det gäller cement tillverkningen. Det är sanningen om hur moderaterna flyttade bort ärendena från politiken och du borde skämmas Anders Ågren att du skyller detta på Socialdemokraterna och att du inte står vad M ställt till med, men ni har lätt att skylla ifrån er och inte ta ansvar. Men varför svarar du inte på min fråga om ni tänker styra med Sverigedemokraterna

Jag lägger även in vad som står på Text TV om Cementa
Expert: Cementas fel – inte lagen
Det är inte fel på lagen, utan en miss
från Cementa som gör att bolaget inte
får fortsätta bryta kalk på Gotland.
Det menar Jonas Ebbesson, professor i
miljörätt vid Stockholms universitet.
Domstolen sågar Cementas underlag
till ansökan. En så skarp kritik är inte vanlig, säger Ebbesson till TT.

Domstolen prövade inte ansökan i sak
då den enligt dem var för bristfällig
om konsekvenserna för grundvattnet.
Cementa har sedan beslutet hävdat att domstolen inte påtalat några brister i ansökan under processens gång. Slut citat Svt.
Är det nu som Ebbesson skriver är det illa gjort av Cementa och man funderar över vilken värd bolaget lever i.

14 kommentarer

 1. Brorson

  Jag har följt ärendet från början och den här gången har Holmlund rätt. Cementa har själva satt sig i den sists, de sitter i. Men det innebär inte att hundratusentals jobb är hotade. Det är en mycket kraftig överdrift, och det problemet gäller bara på kort sikt och skulle kunna lösas med hjälp av EU, som är ett frihandelsområde.

  • arbetare

   Svårt skeptisk till detta , Cementa ansökte FEM år i förväg (2016) och fick ansökan godkänd .
   Att aktivistiska tjänstemän i efterhand anlägger ett natura 2000-område för att omöjliggöra all cementtillverkning i Gotland är inte företagets fel .
   Att sedan myndigheter struntar i att begära kompletteringar för omständigheter som ändrats EFTER ansökan lämnats in ( och godkänts ) utan istället låter tiden gå för att omöjliggöra för Cementa att hinna komplettera ansökan innan tillståndstiden går ut är inget annat än skandal och ännu ett exempel på att
   Jan Hägglund har rätt om maktfullkomliga politiserade tjänstemän .

   • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

    När det gäller natura 2000 måste det vara region Stockholm är Länsstyrelsen Stockholms län och ytterst landshövdingen. Det sista gällde när de Las ut i Umeå det är inte enskilda tjänstemän och ytterst är det Landshövdningen som tecknat under. Jag är inte säker på om man sedan gjorde som i Västerbotten där en del saker flyttades till regionen men jag tror inte natura 2000

 2. Olle BK

  Som vanligt när det gäller M, Ågren och Riedl, man ”glömmer” gärna en del detaljer alliansen varit ansvariga för när det ska kritiseras…

 3. Nils Andersson

  Sanningshalten hos politiker oavsett färg, är låg.
  Lögner, verkar vara mer intressanta. Vissa tolkar innehållet i typ regeringsbeslut. Så dom passar in
  vad man tycker just då.

 4. Brorson

  Detta aktualiserar frågan om ledande politikers sidbyten. Hela denna skrämselkampanj drogs igång av Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare minister, M, numera vd för branschorganisationen byggindustrierna. Nuvarande M-politikerhar utan att reflektera över detta litat blint på sin gamla partikamrat.

 5. Sixten Jonsson

  Tror du att USA skulle hamna i en dylik situation som riskerar byggandet i landet?
  Nu är det väl dags att ändra lagstiftningen och ta tillbaka makten från de vänstervridna tjänstemännen i våra myndigheter och börja med miljöbalken.
  Bra att idiotin leder till katastrofala följder med lågkonjuktur som följd.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Du gör mycket grova anklagelser mot ledamöterna i miljö och överdomstolen. Du kan faktisk skriva så att du kan bli åtalad

 6. Sixten Jonsson

  Vilket skitsnack, dåligt inlämnade underlag det där känner man igen frå kommuner och all vänsterbyråkrati. Om inte uppgifterna är fullödiga är det bara att begära in kompletteringar från myndigheten.Som jag sagt tidigare Sverige är infiltrerat av miljövänstern som driver näringsverksamhet utomlands.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   I det här fallet är du helt fel ute. Det är ju en domstol som hanterar dessa ärenden. Det var alliansen som förändrade lagstiftningen 2010. Jag tror inte det sitter några politiker i mark och miljööverdomstolen. Jag skrev det i bloggen

 7. Erik S

  Har du verkligen kollat båda sidor av detta mynt eller även du förblindad av ideologi? Cementa fick tillstånd innan länsstyrelsen (regeringen) överklagade. Regeringen utökade det lokala natura 2000 området ända in mot cementa 2018. De kunniga som togs in i övre instans kom till en slutsats som aldrig tagits under de 100 år cementa fått tillstånd på Gotland (tillsatta indirekt av regeringen). Hur kan vissa miljöexperter säga ja och ändra nej? Kommer något företag investera i Sveriges naturresurser igen då? Boliden valde Norge med 7 miljarder i stället för Sverige. Ett annat gruvbolag tog sina miljarder till Finland i stället för Boden. Hur tror du investerare resonerar just nu då? Varför lyssnar du inte på facken denna gång angående varsel? Facken sitter sida vid sida med flertalet arbetsgivarorganisationer för de vet att detta kommer skapa kedjeeffekter som kraschar sveriges välstånd. Ny inporterad cement tar två år att få godkänd. 400 000 direkt arbetslösa vilka självklart försörjde 800 000. Den chocken klarar inte ekonomin.

 8. Thommy Persson

  Moderaternas sätt att agitera blir bara mer och mer lik SD:s sätt att föra debatter! Och Donald Trumps! Lögner och förvriden sanning blir i deras värld helt normalt att använda. Tragiskt med M:s närmande till extremhögern! Hoppas allmänheten förstår vad som pågår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.