Det är nästan omöjligt att klara klimatkrisen då Kina har så gott om kol och producerar el i kolkraftverk

Hur ska man kunna få en bättre miljö när man anväder så mycket kol som Kina gör. Idag står kol för nästan 80 procent av elproduktionen och Kina konsumerar nästan lika mycket kol som övriga världen tillsammans.

Nu står Kina för mer än hälften av all kolkraft i världen. Under 2020 var Kinas andel av den förorenande tekniken 53 procent, beräknar brittiska Ember i sin årsrapport. Kina har lovat att sluta bygga kolkraftverk utanför det egna landet men det hjälper föga då man själv bygger nytt och Kina har hur mycket kol som helst

Så här beskriver Omni detta.
Den kinesiska presidenten Xi Jinpings löfte att hans land ska sluta investera i kolprojekt utomlands är utan tvekan en milstolpe för det globala klimatarbetet, skriver Forbes David Vetter i en analys. Men han påpekar samtidigt att många frågor ännu är obesvarade, exempelvis när löftet ska träda i kraft.
Han påpekar också att även om den kinesiska staten är den offentliga aktör som investerar mest i kol så finns det privata aktörer, exempelvis västerländska banker, som totalt sett investerar mycket mer. Han citerar Kevin P Gallagher, professor vid universitetet i Boston:

”Nu när världens främsta regeringar föregått med gott exempel och stoppat kolkraft utomlands är det dags för den privata sektorn – som finansierar 87 procent av kolkraften utomlands – att följa efter.”
SVT:s Erika Bjerström skriver att det kinesiska beskedet var överraskande och innebär ett steg framåt för klimatarbetet. Men hon påpekar att det viktigaste, ett besked om att Kina avvecklar den inhemska kolkraften, saknas.
”Ska världen klara 1,5-gradersmålet måste Kina istället stänga 600 kolkraftverk inom tio år”, skriver hon.
Slut citat Omni

Av världens elproduktion sker runt 40% av kol.
Över hela jorden producerades det 26 672 TWh el år 2018. Förbränning av kol är den metod som används mest och står för 38 procent av all elproduktion.

3 kommentarer

 1. Olle

  Skitig producerade industri som vi måste lägga ner i sverige där efterfrågade produkter läggs ner flyttas till länder där de inte bryr sig. Och det mesta vi efterfrågar för att kunna bli klimatsmarta tillverkas i kina ,typ solceller och vindkraftverk. Och för att göra detta så måste de ha energi, och då blir det kolkraft. Samma sak med att som våra politiker vill göra att byta ut hela fordonsflottan så måste det produceras ett oerhört antal bilar på kort horisont och det är en omöjlig ekvation att göra med fossilfri energi på så kort tid. Det bästa alternativet hade varit att ta det lite långsammare och först skapat energiförsörjningen med fossilfri energi och sen börjat producera . Nu kommer denna omställning att skapa en oerhörd topp av utsläpp i närtid bara för att vi hastar på utan att tänka.

 2. Sven

  Förklarar detta för er partner MP som ni tillåter förvandla Sverige till ett U land med inhemsk ”miljö” politik.

  • Svenne

   Jodu ,MP det är ett parti som bara ser svart eller vitt. De handlar helt utan konsekvensanalyser, men de får sina viljor igenom .Detta genom att utpressa S som förlorar makten om de inte fjäskar för detta lilla parti. Men tror att människor genomskådar MP för annars vore de mycket större än de är. Övriga partier har också miljö/klimattänk men tror att de tänker till lite mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.