Det finns en risk för att nya restrektioner på grund av att inte folk vaccinerar sig. Obegripligt att folk inte tar sina sprutor

Ska det inte bli början på slutet på covid. Det ser i alla fall inte ut så utan nu under vintern är det en kraftig spridning i många länder i världen. I Sverige har också smittspridningen en lite ökningstakt men både regeringen och Folkhälsomyndigheten har haft presskonferens idag på morgonen. I går trädde regeln om att är det arrangemang mer än 100 personer ska man ha ett vaccinationsbevis och det är bra. Nu är det ytterligare ett muterat virus som dyker upp. Det knepiga är att inte alla går och tar sina sprutor för det är framför att de som inte är vaccinerade som sprider smitta. Hur kan man avstå med risken för att bli allvarligt sjuk och ha risken att dö i sjukdom. Inom EU diskuterar man också om att införa ett tvång att alla ska vaccineras.

Så här beskriver Omni den presskonferens som hölls

Sverige kan relativt snart bli tvunget att införa nya restriktioner. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
– Vi står inför en oviss vinter, säger Hallengren.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell gör bedömningen att nya coronaåtgärder kan införas redan nästa vecka. Det kan handla om råd om att hålla avstånd, om att använda munskydd i kollektivtrafiken och om att jobba hemifrån.
– Åtgärderna behöver precis som tidigare vara proportionerliga.
Tegmark Wisell säger att coronaläget i Sverige inte är ”akut”, men att situationen i Europa är oroande. Nu följer Folkhälsomyndigheten noggrant spridningen av den nya virusvarianten omikron.
Duon uppmanar också fler svenskar att vaccinera sig.
– Ovaccinerade har betydligt större risk att hamna på iva och behöver därför fortsatt vara extra försiktiga, säger Tegmark Wisell.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.