Många lastbilar får inte köra in i centrala I Umeå, men gör det sätt en avgift på minst 5000 kr på de som gör det

Tung trafik får inte köra genom centrala stan. Det är väl skyltat om detta och beslutet varit i kraft länge, sedan jag var kommunalråd här i Umeå. Läste i VK tidigare i veckan att luften inte bivit bättre och det berodde på smittraffiken av lastbilar. Igår var jag ner på morgonen för att handla lite och när jag svängde in på Västra Esplanaden mötte jag två timmer bilar som kom från Vännäsvägen, en annan långtradare som kom norrifrån och en liten lätt lastbil som nog får köra in i stan. Det var på den korta sträckan mellan Storgatan och Vännäsvägen. Åtminstonde timmerbilarna och långtradaren tror jag inte hade rätt att köra där

Tyvärr är det nog så att polisen bryr sig inte om detta trots att det är ett brott. Åtgärden är tillför att luften är för dålig. Nu vet jag inte om kommunen eller Trafikverket pratat med polisen men att åtgärda detta är minst lika viktigt som hastighetskontroller då luftmiljön är en hälsofara långt farligare än om någon kör 10km för fort. Det måste gå att övervaka detta och ta betalt för överträdelserna. De kommer på statliga vägar så det är Trafikverkets ansvar. Man kan ju ta betalt för att köra in i Stockholm och över vissa broar och då måste man kunna göra det även på lastbilar som har den vikt som är förbjuden. Sätt en avgift på 5000 kr minst för den lastbil som kör in genom stan och inte har rätt att köra där. De som bryter mot reglerna nu kommer även att bryta mot reglerna när västra länken är klar. Det måste svida i skinnet för åkarna och för de som kör.

2 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag tycker du borde ta reda på sanningen innan du skriver. Jag kan berätta för dig hur det ligger. Gamla E4 genom stan från norr till söder Ersbodarondellen ned till rondellen där du kört förbi IKEA är statens väg. Liksom gamla E12 till stan är också statens. Vägarna nummer kommer jag inte ihåg. När vägpaket dvs västra länken är klar då tar kommunen över de statliga vägarna som ligger innanför ringen den västra delen och den östra som är nya E4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.