Många yrken har brist på folk, senast i lördags vid fartygsbranden i Göteborg kunde inte Poseidon gå ut och hjälpa till på grund av personalbrist. Jag tror på snabba ryck med bristyrkesutbildningar

Det är något fel i dagens samhälle när det i många yrken är brist på personal trots att det är många som går utan jobb. Tror däremot inte att sänkt A-kassa är lösningen på problemet. Vi har sett hur det blev när alliansen styrde och drog ned på utbildningar när man ändå visste att det skulle komma stora pensionsavgångar på folk som är födda på 50 och 60 talet. Då skulle man satsat på utbildningar ordentligt på sjukvårdspersonal, omsorgspersonal men även läraryrkena.

Jag tror också att man valde fel väg när det gällde invandrare och flyktingar. Jag har alltid trott på att de skulle så fort som möjligt ha slussats ut på arbetsmarknaden och företagen. Jobbat halvtid och den andra halvtiden ha studerat svenska. Då har man mycket snabbare integrerats i samhället inte minst för att få en egen försörjning. Det är dessutom en metod som är väl beprövad. Man är också för dålig på att snabbt komma igång med bristyrkesutbildningar liksom att snabbt validera kunskapen på flyktingar och invandrare så de kan jobba inom yrken som de redan kan. Moderaterna och alliansregeringen införde ett system med arbetskraftinvandring som blev rena rama slavmarknaden inom service jobb som hamburgerförsäljare inom den handeln. Det här med bristutbildning och företagsförlagd måste göras bättre

Såg att kustbevakningen Poseidon kunde inte gå ut vid branden på båten i Göteborg då båten inte var fullbemannad. Skandal är nog rätt ord.

Så här beskriver Omni detta.
”När den stora fartygsbranden bröt ut vid Vinga i Göteborgs skärgård under lördagen låg kustbevakningens flaggskepp, KBV 001 Poseidon, kvar i hamn i Göteborg då det inte var fullbemannat, skriver Expressen.
– Det är ett typexempel på personalkrisen inom kustbevakningen. Vi har passerat bristningsgränsen. Man kan inte bygga en krisberedskap på att ringa in personal, säger Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet Tull-Kust.

KBV 001 Poseidon är ett av kustbevakningens dyraste och mest avancerade fartyg. Det kan ta hand om oljeutsläpp, bogsera andra fartyg och släcka bränder.
I somras släppte Tull-Kust en rapport där de beskriver hur kustbevakningen fått allt mer att göra, samtidigt som verksamheten beskrivs som kraftigt underfinansierad.” Slut citat Omni

Ett tydligt exempel är att man måste ordna bristyrkesutbildningar Nu

En kommentar

  1. Olle

    Ingångslön kustbevakningen 22 000 kr i månaden efter utbildningen ,om vi jämför denna men en montör utan förkunskaper på vår verkstad 27 000 kr utan risker. I kustbevakningen finns ganska många faror. Så jag förstår rekryteringssvårigheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.