Ersättning för cement finns snart företag som kan göra, skulle passa bra i Umeå

Jag tror att världen tillsammans kommer att lösa klimatkrisen. I Sverige pågår stora utvecklingsprojekt som att framställa kolioxidfritt stål. Men vi är nog inte ensamma att komma med nya idéer. När det gäller stålet så är det dock ett problem och det är att det går åt mycket elenergi som måste framställas på ett miljövänligt sätt. Idag har jag sett en artikel i SVT där man framställer ett material som ska ersätta betongen och det verkar som om det kommer att revolutionera byggindustrin då man slipper den upphettning som man måste använda mycket energi. Det gäller nu tycker jag man med alla medel måste snabba på och testa materialet så att det går att använda på ett säkert sätt inom byggnadsindustrin som hållbarheten över tid som självklart är en viktig detalj. Artikeln är för lång att lägga ut med det finns också en artikelnotis i SVT text-tv.

Så här skriver Text TV
Ett amerikanskt företag har utvecklat
en metod för att tillverka ett slags biocement med naturens egna metoder.

Cementen ”odlas” i rumstemperatur med hjälp av sand, vatten, kalciumjoner och bakterier. Därmed slipper man den upphettning som krävs för att tillverka cement på traditionellt vis.

-Vi vill ta bort 25 procent av koldioxidutsläppen från världens betongtillverkning till 2030, säger bolaget. Biomasons vd Ginger Krieg Dosier. Klädjätten H&M samarbetar nu med Biomason för att utveckla nya butiksgolv. slut citat Text Tv

Men för att vara ärlig så gäller det väl att det byggs upp en liknande industri i Sverige så fort det bara går. Det borde inte vara något fel om vi kunde bygga upp en sådan industri här i Umeå för här kommer det att byggas långt in i framtiden. Det finns hopp om att klara klimatmålen om vi låter ny kunskap få etableras i industrin och användas. I väntan på detta så kan väl Cementa få vara kvar på Gotland.

4 kommentarer

 1. olle

  Finns ingen grustäkt inom 5 mils radie från Umeå som kommer att få miljötillstånd för uttag av sådana mängder sand/grus som erfordras för industriellt bruk.
  Närmaste kalkstensbrott för brytning av Kalcium i erforderlig mängd finns i Västra Jämtland.
  Umeå får livnära sig på Universitetet, Väven och NUS även i framtiden.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror inte du vet exakt vilket material som behövs när det gäller betong. Redan idag krossar man massorna från berg

 2. Bengt Albinsson

  Fördelen med den typen av industrietableringar är gigantiska. De måste föregås av en seriös debatt om lämpligaste etableringsort ur transport ekonomisk aspekt varför sydligaste, östligaste, västligaste och nordligaste landsändarna respektlöst är borta ur vidare diskussion. Därtill ska beräknas transportvägar till lands via väg- och spårbunden trafik samt möjligheter till transportekonomiska fördelar via sjöfart. Tyvärr är nog cementindustrin på Slite på sin väg ut ur tiden, frid vare med den tiden……..

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror som du att nuvarande cement är på utgående. Men som jag uppfattar det system som jag nämner i bloggen kan man tillverka det nya materialet på många platser då grundämnet inte finns på en plats

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.