VM rallyt en riktig fest och kommer tillbaka nästa år men det är svagt att man inte kunde lösa ren problemet i Örträsk för det går om viljan finns

VM rallyt i Umeå är över och det var så lyckat att det blir minst 2 år till. Jag var inte ute i naturen utan nöjde mig med SVT. Det är ofattbart att det går att köra så fort som man gjorde. Såg även att man nyttjade de stora plogkanterna som var efter snöfallet som kom. Det är också glädjande att det blev mycket lugnare än till och polisen hade väntat sig. Det är helt klart att det blev en riktig folkfest inte minst inne på det tillfälliga motorstadion på I20 området. Vi var ute och käkade Kl 12 på Lottas Krog och där var det många gäster med ett rallynas runt halsen.

I slutet av förra veckan var det ett reportage om de inställda sträckorna i Örträskområdet. Jag körde den där vägen bara några veckor tidigare då jag besökt Lycksele Lasarett och tyckte det var för mycket timmerbilar efter E12. Jag visste inte att det var den vägen som det var meningen att rallyt skulle gå men tänkte att vilken fin rallyväg det skulle vara. När jag sett kartorna sedan i tidningen så vet jag att det var den vägen som det skulle köras rally på. Jag såg inga renar när jag körde förbi och har några bekanta som har stuga efter den vägen och de säger samtliga att de inte sett några renar där. Att Vapsten skulle stoppa rallyt där är inte jag ett dugg förvånad över men däremot ogillar jag det hat de fått utstå.

Om det nu trots allt var renar där så borde även det att gott att ordna. Renarna brukar inte vara ute efter långa sträckor utan bara några hundra meter som mellan Hössjö och Gräsmyr där det brukar vara renar men inte i år. Jag antar och vet att renar är som alla andra djur de stannar där det finns mat. Visst borde det ha vara möjligt att hitta en utfodringsplats en bit in i skogen där man kunde ha fodrat ut djuren. Då borde det ha klarats ut. Jag frågar mig om VK varit ute där redarna skulle ha varit men det framkom inte i reportaget och inte heller om Rallyorganisationen besökte Örträsk. Man måste kunna lösa den typen av problem för några timmar om man pratar med varandra. Jag tror inte heller det är bra för samebyn att de får en massa negativa reaktioner

3 kommentarer

  1. Peter

    Det låter trevligt.
    Men denna folkfest i form av rallybiljetter kostar mer än vad en vanlig knegare har råd med då dom går på 750kr st.
    Jag hoppas att biljetterna blir billigare nästa år speciellt då kommunen sägs ha sponsrat evenemanget.
    Så jag förstår varför du nöjde dig med att bevittna rallyt genom SVT.
    Du har en bra poäng när det gäller att lösa situationen om renarna då dom söker sig till mat.

  2. Niillas Blind

    Hej Lennart!
    Jag satt som du och följde ett spännande rally från tv soffan. Blev först glad när du ogillade hat mot samer. När jag fortsätter att läsa så insinuerar du om påhittat renbete i ett område baserat på en bilresa du gjort flera veckor tidigare.

    Som före detta renskötare så tar jag gärna med dig i Umeås skogar och lär dig se tecken på att renbete i ett område pågår. Kunskap kan man aldrig få för mycket av.

    Jag är djupt imponerad att 17 av 19 sträckor kunde genomföras med garanterad säkerhet på kort varsel. Vi får inte glömma att Umeå regionen i februari är ett av världens mest ren-täta områden. Så hatten av för arrangörerna och framförallt renskötarna som lyckats med bedriften med ett säkert rally!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag känner väl ett par som har en sommarstuga inom det område etappen skulle gå och de har inte sett en enda ren. Jag vet mycket väl att vi har många samebyar inom Umeå kommun och som jag hade möten med när det gällde bland annat Översiktsplanen. Jag skrev i bloggen att jag tror att man kunde ha genomfört sträckan om man ordnat utfodring av renarna på ett begränsat område för det brukar vara ganska korta sträckor som renarna håller till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.