Strömmingen är utrotningshotad bort med stora trålare, skjut bort säl och skarv

Nu håller det på att bli slut på strömming och sill i Bottenviken. Det gör att det i år blir ont om surströmming som är en nationalrätt för många i Norrland på hösten. Det är också en tradition med vänner och bekanta. Att fisken tar slut kan ha flera orsaker och ett är självklart de stora trålarna som dammar av stora områden och man fångar fisk som går till djurfoder troligen laxodlingar i Norge. När fisken är hotad måste det till snabba åtgärder och inga omständiga projekt utan sätt ett totalstopp för detta fiske och gör det gärna tillsammans med våra grannar öster om oss nämligen Finland.

Det är några andra storfiskare som också måste begränsas och det är säl men också skarven. Vi fick från Kvarkenrådet genom att få igång jakt på säl där vi tog han om sälen där Sverige ansvarade för köttet och Finland för skinnet. Vindelrökt säl är en delikatess men tyvärr är det folk i EU som när ett ansvar för dålig jakt då gott kött inte får säljas. Nu gäller det att rädda fisken som strömming och sill men även löja och det är genom att förbjuda trålfiske helt och endast tillåta kustnära fiske och kraftigt öka avskjutningen av säl och skarv. Handla nu innan det är för sent och att fisken blir utrotad då den redan borde vara på listan som utrotningshotad.

En kommentar

  1. Elmer Helletun

    Jag kanbara intyga att strömmingen ärpå upphällningen. Har lagt ut garn 3 gånger under våren försommaren. Sammantaget så fick vi så pass mycket från 3 lägg att de rymdes i stekpannan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.