Samarbeten med Finland är det viktigaste samarbetet för Umeå

Ibland är det på sin plats att titta tillbaka i historien. Intressant är faktiskt att Finland tillhört Sverige längre tid än de varit självständiga. Därför är banden mellan Sverige och Finland starka och med den utgångspunkten var det märkligt att varken Reinfeldt regeringen och inte heller den socialdemokratiska kunde stötta färjetrafiken när trafiken efter ett tag inte gick att bedriva då vi blev medlemmar i EU och taxfree försäljningen försvann. Finland däremot stöttade trafiken till vi hade den nya båten på plats och var vänligt inställda. Jag vet själv med flera gånger till det finska trafikministeriet där regeringsförklaringen hade sagt att man skulle säkra trafiken. Det kändes inte bra att inte de svenska regeringarna insåg trafikens betydelse för näringslivsutvecklingen. Till slut fattade vi i Umeå och Wasa att själva bygga en båt och som dessutom skulle vara den miljövänligaste.

Jag har under min tid som kommunalråd haft oerhört mycket med Finland att göra och främst då inom den del som varit Kvarkenrådets geografiska område som blev även ett interregområde när vi blev medlemmar i EU. Jag sa hela tiden det var synd att vi inte var ett land som tidigare då hade det varit självklart med att staten stått för en färja främst av miljöskäl.
Tänk att Finland var en del av kungariket Sverige från 1249 fram till 1809 då Sverige genom Freden i Fredrikshamn överlät Finland, Åland samt delar av dåvarande Västerbotten och Lappland till Ryssland. Det är i stort sett 600 år. Vi tappade ju Finland efter det sista kriget som var på svensk mark 1808-09. Där det sista kriget som varit på svensk mark skedde inom Umeå kommuns nuvarande gränser.

När det kom till Ryssland blev det autonoma Storfurstendömet Finland. Finland ville inte vara en del av Ryssland och efter den ryska revolutionen då kommunisterna tog över så då 1917 förklarade sig Finland självständigt. Därefter utbröt 1918 det finska inbördeskriget mellan socialisterna (de röda) och de konservativa (de vita). Under Andra världskriget stred Finland två gånger mot Sovjetunionen och var tvunget att avstå största delen av Karelen till rådsförbundet men bevarades som en självständig demokrati. I ryska Karelen ligger även en av Umeås vänorter nämligen Petrozavodsk som är huvudstaden i Karelen vid den vackra Onegasjön och där det finns en svensk skola.

Nu har vi haft och har ett bra samarbete med Finland inom Kvarkenrådet och även med Vasa som är en av Umeås vänorter. Nu har även regeringarna börjat samarbeta främst inom försvaret och nu går vi hand i hand in i Nato. Jag hoppas och vill tro att regeringarna i Sverige och Finland även fördjupar det nordiska samarbetet som är mycket viktiga för tillväxten i norra Europa och med den fördelen vi har genom att vi kan samtala med varandra och då på Svenska. Finland håller även de på med att bygga ev två batterifabriker så det finns hur mycket som helst vi kan göra tillsammans. Vasaregionen är ett område där man är ett stort energikluster med många företag i världsklass. Jag har suttit med länge i Kvarkensamarbetet och även tidigare med vänortssamarbete med Vasa och att komma till Vasa är som att komma hem till en annan del av regionen. Det är naturligt att det finns en stor förståelse för varandra då vi under så lång tid varit del i samma land. Det syntes också när vi kunde bilda ett gemensamt hamnbolag och ett gemensamt färjebolag. Det här som Umeå och Vasa gjort har varit till stor nytta för regionerna runt städerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.