Har tittat på hur länge man behöver jobba för att köpa en liter bensin

Tänk till och lita inte på allt som moderaterna och Sverigedemokraterna hittar på. Vi kan bara ta exemplen om detta med drivmedel som man gjort till den viktigaste politiska frågan. Eftersom jag varit förhandlare för löner och andra villkor har det varit intressant att titta tillbaka i tiden för att se hur länge man tvingats jobba för att kunna köpa en liter bensin. Jag kommer väl ihåg detta när jag började jobba så var det naturligt att titta på vad en som jobbade på vägarna inom anläggningsavtalet för att bygga vägar behövde jobba för att köpa en liter bensin. Då fanns inte heller lika mycket andra kostnader som man hade och bara standarden på allt var mycket sämre inklusive bilarna.
Så här såg det ut
1956 var lönen 3:96 per timme och bensinen kostade 74 öre per liter och då jobbade man 12 minuter för att tanka en liter bensin.

1960 var lönen 6:12 i timmen och då kostade bensinen ju fick man arbeta 7,6 min för att tanka 1 liter

1970 lön 13:22 per timme, bensinen kostade 97 öre och 4,4 minuter fick du jobba för att köpa 1 liter bensin

1974 lön 18:26, bensinpriset 2:43/liter och 4,3 minuter fick man jobba för att köpa 1 liter bensin

2008 lönen 125 kr i timmen, bensin priset var 11:50 per liter och då blev det 5,5 minuters jobb för en liter bensin

2022 i år är lönen 169kr i timmen och bensinen kostade efter ryssarnas anfall 12.21 kr /liter blev priset . Det var fina fisken då blev det 7,5 minuters jobb för en liter. Nu i går är dock priset under 20 kr per liter.

Ni har säkert hört att partiet som har sitt ursprung i nazisterna och är främlingsfientliga skyller de höga bensinpriserna nu är sossarnas fel och tittar man över tid så har man i stort sett fått jobba lika länge för en liter bensin. De som klagar mest är också de som har den typ av bilar som drar mycket bensin. Jag för min del köpte en Kia Niro och den drar mellan 0,42 och 0,47 liter per mil. Kör jag lugnt och försiktigt då kör jag 0,42. Man blir lite smått äcklad när man ser reklamen med Jimmy Åkesson längst ut till höger hur han skyller på sossarna och i nästa andetag hävdar han marknadens lov. Så fungerar all höger. Däremot tycker jag att det som hänt med priserna på mat är mera oroande för alla behöver mat. Nu kostar bensinen under 20kr litern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.