Två ryska spioner har gripits här i Sverige som spionerat i minst 10 år

Man blir inte alls överraskad över att Ryssland har spionerat på Sverige. Nu har man avslöjat att det är två bröder som sysslat med omfattande spioneri. Det har pågått i minst 10 år och de som gjort detta har jobbat i organisationen och har sitt ursprung i Iran. En av personerna har jobbat i omgångar hos SÄPO sedan 2007. Man tror att spioneriet har pågått sedan 2011. Har inte kunna se i någon artikel när personerna i fråga kom till Sverige. Lite förvånad över att personer som kommer från Iran har kunnat få anställning att jobba på platser där de kommit åt mycket hemliga uppgifter. Det kommer säkert att behöva analyseras hit allt detta gått till. Det här kommer säkert även att blotta frågor om personer som kommer att göra att människor hotas. Ryssar vet vi kan göra vad som helst och mord är inget undantag. Det kan nog vara så att Putin som kommer från Rysslands KGB har kännedom. Vi får hoppas nu att man kommer fram till vilket som skadats i Sverige så man kan rätta till vad som avslöjats. Men här hoppas jag inte man gör som SD och även M vill att man låter dem utvisas till sina hemländer Ian att straffet ska avtjänas i Sverige. Men hur har det gått att undvika för visst borde personer som jobbar med sånt ha kontrollerats. Hoppas rättegången går fort och att personerna i fråga hamnar i ett fängelse där de får leva resten av sina liv

Så här har Omni beskrivit det som man nu vet.
Allt fler detaljer framkommer om bröderna Peyman och Payam Kia som misstänks för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. Samma dag som spionmisstänkte Payam Kia, 35, förhörs förstör han en hårddisk och dumpar den utomhus i en papperskorg. När han konfronteras i förhör hävdar han att den innehöll ”privata saker”.
35-åringen har även haft anteckningar på ett USB-minne där han skrivit om metoder för att ta emot pengar dolt, ”back-up-planer” och ett möte med någon ”rasski” som gått fel. I telefonen hittas även anteckningar där han använt begreppet ”GRU” i anslutning till kontanthantering.
Vad gäller GRU säger Payam Kia i förhör att det ”absolut inte handlar om det som utredarna tror” – alltså en eventuell koppling till den ryska underrättelsetjänsten.
”Om det är det utredarnas misstankar består av är de helt ute och cyklar. Det här är ett slöseri med skattepengar”, kommenterar han i förhör.
När förhörsledaren pressar Payam Kia om ”rasski” ska utläsas ”russki” och avser ryssar, hävdar 35-åringen att det handlar om någon familjemedlem. Senare vill han inte kommentera saken över huvud taget.

En artikel till från Omni

I förhör har den spionmisstänkte 42-åringen Peyman Kia hävdat att han bland annat arbetade med kontraspionage under sin tid inom Säkerhetspolisen, rapporterar Dagens Nyheter.
En underrättelsekälla säger till tidningen att det skulle vara oerhört allvarligt om det faktiskt stämmer. Det eftersom ryska underrättelsetjänsten GRU, som Peyman Kia misstänks ha försett med uppgifter, i så fall har kunnat ligga ”steget före”.
– Då får de veta hur mycket vi i väst vet om GRU:s aktiviteter, säger källan till tidningen.
Underrättelseexperten Wilhelm Agrell bedömer att kontraspionage är det område där en spion kan orsaka mest skada, dels genom att skapa misstänksamhet och dels genom att ”blanda korten” i utredningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.