Regeringens el-pris stöd en stor flopp då kommuner som haft fast elpris kan få tjäna 10 miljoner. Rörligt elpris innebär risker ska staten stå detta?

Det elstöd som den brun/ blåa regeringen tänker införa är inte ett bra stöd. För det första var det inte ett stöd som riktar sig mot framtida prisökningar utan ett retroaktivt stöd. Det skulle inte heller delas ut i Norrland fast det varit prisökningar vilket visar den synen man har på Norrland. Nu har det visat sig att de kommuner som har tänkt sig för och har fasta elavtal kommer att bli vinnare när stödet betalas ut nästa år. Det är flera kommuner som reagerat då man får ett större bidrag än man haft kostnader. Det är kommuner som får ett stöd som är mer än 10 miljoner högre än de haft kostnader. Då är det inte ett stöd för ökade kostnader utan ett rent bidrag. Norrlandskommuner som haft ökade kostnader får inget bidrag till detta. Det här om något visar att man inte tänkt sig för och har trott att alla har rörliga avtal. De som har haft rörliga avtal och chansat att det är billigare övertid borde inte ha någon kompensation

Så här skriver Omni om det som nu hänt
Kommuner i södra Sverige med fasta elavtal blir vinnare när elstödet delas ut nästa år, rapporterar DN.
Ann Kajson Carlqvist (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun, går så långt att hon säger till tidningen att hon tycker det är ett systemfel.
Trelleborgs kommun har betalat drygt 15 miljoner kronor under stödperioden, men kan få nästan 25 miljoner tillbaka. Liknande situationer finns i Borgholms och Lunds kommuner. Anledningen är att man har fast elavtal.
Malin Stridh, chef för elmarknadsavdelningen på Svenska kraftnät, bekräftar bilden DN presenterar: Vissa kommuner drar vinstlotter.
– Sedan får man som kund avgöra om man vill använda det för de fakturor man haft eller spara det för att man inte vet hur vinterns elkostnader kommer att se ut, säger hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.