Väljarna gilla Socialdemokraterna visar SVT Novus undersökning

Det går bra för Socialdemokraterna enligt SVT/ Novus undersökning av partisympatierna som redovisades i går. Jag lägger också ut kommentarerarna från SVT här.

Socialdemokraterna ser ut att ha fortsatt vind i seglen i SVT/Novus senaste väljarbarometer, där partiet får sitt högsta stöd i en Novusmätning sedan 2009. I övrigt är det framförallt små förändringar jämfört med den förra mätningen.

”37,1 är riktigt högt för S, man måste gå tillbaka till januari 2009 för att hitta ett högre stöd då de hade 38,8”, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Allt som allt är det inga större rörelser i väljaropinionen och jämfört med den förra mätningen från SVT/Novus så befinner sig förändringarna inom felmarginalen.

Ökningen för Socialdemokraterna är den största förändringen. Det är också en bra bit över höstens valresultat, då Socialdemokraterna fick 30,33 procent.

– Jag tror att det framförallt beror på att regeringen nonchalerar vanligt folk och inte minst deras privatekonomi, men jag tror också att man ger ett ganska ostabilt intryck i en orolig tid för vårt land, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till SVT.

Sverigedemokraterna får ett stöd på 16,9 procent i undersökningen och är tredje största parti, en bit efter Moderaterna som får 19,7 procent av stödet.

”M lyckas upprätthålla sitt väljarstöd trots att de nu tappar till S genom att de vinner väljare från SD, som får sitt lägsta stöd sedan juli 2019”, skriver Novus vd Torbjörn Sjöström.

Så här ser siffrorna ut. Det är självklart glädjande för oss Socialdemokrater men samtidigt måste man konstatera att det är långt till nästa val. Liberalerna har också ett väntat resultat.
M: 19,7 (+0,1), L: 3,0 (-0,8), C: 5,0 (-0,4), KD: 4,3 (+/- 0), S: 37,1 (+2,4),
V: 7,4 (-0,5), MP: 5,0 (+0,7), SD: 16,9 (-1,5), Annat: 1,6 (+/-0), Osäkra: 7,3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.