Petter Nilsson(SD)

Nä S! Folk har inte spekulerat genom att ”välja” rörligt elavtal!

I ett par vändor har Lennart Holmlund(S) nu snackat om hur det är elbolagens kunders fel att man fått en hög elräkning. Att detta skulle bero på att elkunderna spekulerat genom att man haft ett rörligt elpris istället för ett fast pris.

Vad beror dessa höga energipriser på? 
Sammanfattar och svarar att det beror på en direkt dum energipolitik, något Socialdemokraterna är bakom.

Påverkar dessa höga energipriser endast elräkningar? 
Nej. Det påverkar en rad olika hushållsutgifter för enskilda personer, till exempel livsmedel.

Vilka är skyldiga till detta vanvettet?
Främst S, MP, C, V. Något även väljarna insett.

Vet inte när Socialdemokraterna slutade värna om de som kanske inte hinner med alla bestyr och i värsta fall kanske inte har stenkoll på sina elavtal. Har ytterst svårt att tro att någon erfaren spekulant har haft idén att elpriserna ska gå ned, och att man därmed ska kunna ”tjäna pengar”.

Bara inse att SD:s ursprungliga förslag var ett bra förslag, något jag tycker är bra att moderaterna också lyfter. Att få ned de dyra elpriserna så det inte omkastar ekonomierna – inte minst i hushåll med mindre ekonomiska marginaler…

Några som kanske är lite mer kluriga att spekulera var ju MP-ministrarna, som istället spekulerade på energibolag (inklusive olja och kolkraft).

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

 1. Leif

  Jaså? Jag lärde mig den läxan för några år sen, jag har inga problem nu!

  Varför ska jag behöva betala för att x antal personer är dumma i huvudet?

 2. Marko

  Vad säger hycklarkungen Lennart idag då när S kör på med sin standardlösning, bidrag.
  Där finns inga principer vad det verkar.

  Vad gäller el bidrag så ska man tydligen stånga av sina solpaneler och ha massa apparater på dygnet runt så man får sina bidrag.
  Kanske kan vi få dieselbidrag om man förbrukar tillräckligt mycket diesel också.

 3. Jonsson

  Just så. Och även boende i hyresrätt måste förnya elavtal, som löper ut eller teckna ett vid inflyttning. Då riskerar man att åka på en riktig elchock. Spekulerar man då också, om man avvaktar och inte vill binda sitt avtal till skyhögt rövarpris?
  Har man inte kallhyra så kommer ändå ökning på hyran.
  Elen har bara blivit dyrare och även dess vidhängande avgifter. Detta går inte vifta bort med invecklade resonemang. Det rätta vore att rösta bort vissa partier. Minns i september … el, drivmedel m.m.

 4. johansson

  Pajasen Holmlund tycks inte känna till att även bundna avtal är tidsbegränsade. Hos Vattenfall och Skelleftekraft är längsta avtalstiden 3 år, några livstidsavtal finns inte så alla blir drabbade av höga elpriser så småningom

 5. Ove

  Det är väl verkligen fel signal att ge dom som förbrukar mycket bidrag. Och att rörligt elpris är spekulation, det är det dummaste jag hört på länge. Jag har rörligt, än så länge har det varit det mest ekonomiska över åren, nu ändrad ju förutsättningarna när avundsjukan i elområden 3 och 4 tar överhand. Nu jobbar det för att Norrland ska ha högre elpris. Det är svensk politik

 6. Lars

  Innan det blev så populärt med privatisering av allt, och man skrotade vissa i grunden rätt bra idéer från förr, utan att egentligen förstå vad man gjorde, så fungerade elförsörjningen rätt bra med tanken att viss modern el-utrustning ej fanns uppfunnen än. Tanken från början var att framför allt staten skulle försörja svenska företag och svenska folket med billig och tillförlitlig el. Vi måste nämligen komma ihåg, att det finns en viktig problematik med att privatisera viktig infrastruktur. Jag är i princip för privata företag, men när en typ av företag som ska förse andra företag och privatpersoner agerar på ett sätt som kan förstöra för andra företag och privatpersoner, och dessutom gör detta i samarbete med myndigheter är det dags att tänka till. Elföretagens behov att öka sina vinster drabbar ju andra företag OCH människor, särskilt som elföretagen har en sorts monopolställning och redan gör goda vinster. Dessutom har ju skattebetalarna betalat många av de dyra men långsiktiga investeringarna i vattenkraft med stora dammanläggningar, och kärnkraft, och ledningsnät! Det man nu har gjort på senare år, både tidigare M-ledda och S-ledda regeringar är att tillåta privata företag överta mycket av elförsörjningen och försäljningen av el, med rikliga pålägg för elnät, och dessutom öppnat elbörser. De senare ger kraftfulla vinster, då elbrist inte ökar kostnaderna för elleverantörerna nämnvärt, men möjliggör att ta överpriser för att minska efterfrågan den hårda vägen, något som via moms även skapar rejäla vinster för staten. Det vore väl mest en form av överbeskattning om inte det vore så, att skatten tas ut väldigt oförutsägbart och främst bara drabbar vissa företag med hög elförbrukning och förlagda på fel ställe i landet, nåt som är nytt och var oförutsägbart för många av de drabbade företagen och privatpersonerna. Sen ska man inte heller glömma elföretagens roll i att kraftigt öka elförbrukningen på ett sätt, som främst ökar elleverantörernas vinster och företagens och privatpersonernas utgifter, utan att egentligen ge några fördelar för någon då det sker för snabbt och oförutsägbart.

 7. Kim

  Holmlund är en pajas. Ändå har han ju en poäng i att de som har rörligt avtal alltid tar en chansning. samma sak kommer upptäckas då räntorna sticker.

  Med det sagt några funderingar:
  Vad beror dessa höga energipriser på?
  Du anser inte att ”smartheten” med avreglering av elmarknaden har med saken att göra?
  Däremot – att avveckla fullt fungerande kärnkraft i förtid – vansinnigt. Går inte att argumentera mot.
  Men, att bygga ny kärnkraft, tror du det ger lägre elpriser?

  Vilka är skyldiga till detta vanvettet?
  Tyvärr har väl även de borgerliga legat bakom en stor del?
  Och SD har de en lösning för energi och klimat som är kostnadseffektiv? Berätta.
  En intressant vinkel vore en kommentar från SD om att då flera av dessa beslut togs valde SDs ledare att följa nazistsympatisörer. Något SD vill låtsas inte är så viktigt och något man borde bortse numera. Ska man det även med de idiotiska energibesluten?

  • Lars

   SD har väl länge stöttat kärnkraften… som ju levererar även när solen inte skiner och det inte blåser, dvs när elen är som dyrast!

 8. Erik

  Värmländs S poltiker åtalas för våldtäkter, men inte ett ord från hycklar kungen Lennart H?! Vad är det för fel på den gubben, Socialdemokrat kanske?

  • Marko

   Sosse Lennart är i vanlig ordning helt blind för alla fel en sosse gör.
   Lyckas blogga om maggan med att Säpo gjort fel.
   Det må vara sant men även maggan bör väl inse detta eller vara direkt olämplig som statsminister?
   Han nämner inte heller att S inte står för kollektivavtal länge.
   Samt missar att Säpo som han anklagar ligger under historiens mest inkompetenta minister Morgan.

 9. Anna

  Har man osäker ekonomi, det är då man ska binda sitt elavtal så man vet vad man betalar varje månad. Däremot om man vill ta risk, som med allt man tar risker med, så kan man ibland tjäna och ibland förlora. Så visst är man urbota korkad om man inte bundit sitt elavtal om man har en ekonomi som inte kan ta risken.
  Sen måste såklart något göras när elpriserna ökar så mycket som de gjorde, och då tycker jag moderaternas alternativ var betydligt mer rättvist eftersom det inte straffar de som gjort investeringar för att minska sin elförbrukning samt de som har bundit sitt avtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.