Bolt ett under. Kineser måste få köra bil som vi. Laxens vandringar

 

Så här dagen efter igår går det ju inte att skriva en blogg utan att nämna Bolt. Det var en fantastsikt men samtidigt ett väntat världsrekord han slog i gårdagens VM i friidrott. Idrott är härligt och skönt att se med den typen av personer och hoppas bara för allt i världen att han är ren från fusk.
 
Kineser måste få köra bil
 
I Kina har det rullat ut 1200 nya bilar per dag på Pekings gator sedan årsskiftet. Det är självklart en hård belastning på miljön men visst måste även Kineser få köra bil för det har vi gjort i många år i västvärlden.
 
Det är klart att det beror på att Kineserna fått det bättre och fått råd att köpa och köra bil. Kina har ju en tillväxt där ekonomin fortfarande blomstrar och man har en tillväxt inte så långt under 10 %. Ju snabbare de Kinesiska lönerna stiger ju mer pengar får de att röra sig och om lönerna där stiger mycket snabbare än hos oss så blir vi mera konkurrenskraftiga
 
Kina valde i motsats till Sverige att när ekonomin dök så stimulerade man de och började bland annat med att bygga infrastruktur. Synd att inte den svenska regeringen insåg det. Det kanske skulle bli en bra affär för alla om Kineserna köper Volvo.
 
Fiskvandring
Såg ett program där man fick se åtgärder för att förbättra fiskvandringen där det finns kraftverk. Man visade till exempel där man slog av turbinerna när smolten var på väg ut i haven så att den kunde gå igenom turbinerna.
 
Den åtgärden tror vi inte på i Umeå utan smolten ska ledas en väg där den kan vandra upp samma väg. Det sägs att fiskar som lax och öring går upp samma väg som den gick ut som smolt. Den kunskapen tar vi som ägare tillsammans med Stornorrfors tillvara och vi bygger smoltavledare i stället som styr laxen till en ny laxtrappa
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.