Kollektivtrafiken ska inte drabbas av längre restider

Antalet resenärer ökar ständigt i vår kollektivtrafik och vi förändrar och förbättrar den kontinuerligt inom de ekonomiska ramarna vi har till förfogande, bland annat genom att göra linjeomläggningar. Nu i höst blir det massor med nya turer till de två stora handelsområdena Ersboda och Strömpilen som vi självklart hoppas ska minska bilåkandet.

Vi har dock vissa problem med kollektivtrafiken som handlar om hastigheten och framkomligheten. Det förslag som finns angående sänkta hastigheter skulle innebära att vi behöver 2-3 bussar till, vilket skulle innebära fördyringar med  två-tre miljoner per år.
Hastighetsbegränsningar är till för öka säkerheten men det går emot miljömålen för att minska luftföroreningarna. Ska hastighetsbegränsningarna genomföras så måste andra åtgärder vidtas för att öka framkomligheten om inte kostnaderna ska öka. Men frågan blir ändå om framkomligheten kan göras ännu bättre så att det blir ännu attraktivare att åka buss och att miljöbelastningen minskar i stan som den måste göra.
Jag tycker att kollektivtrafiken ska ha en gräddfil så att fler åker då det bör betraktas som ett långsiktigt hållbart färdsätt. Men när det gäller de regler som tagits fram av gamla Vägverket, med stöd  av regeringen, och som fastställts av riksdagen så finns det motstridiga intressen. Vi har protesterat i vårt län bl.a. om de sänkta hastigheterna på våra större vägar, men nuvarnade trafikverk har inte lyssnat. Kollektivtrafien tål inte längre restider.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.