Klara-färdiga-gå!

STEFAN HOLM, Leif Pagrotsky och Thomas Bodström har i veckan presenterat socialdemokraternas idrottspolitiska program: KLARA-FÄRDIGA-GÅ – 25 steg framåt för idrotten.

Några förslag ur programmet är vi socialdemokrater vill:

* Värna idrotten som en del av vår gemensamma välfärd. Vi prioriterar samhällets stöd till idrotten och sätter det före fortsatta stora skattesänkningar.
I Umeå har vi byggt många anläggningar och hållit kvar det lokala aktivitetsstödet då vi behållit skattenivån i kommunen. Där man har sänkt bidragen beror det på två saker; mindre intäkter och/eller skattesänkningar så att man inte längre har råd att satsa på idrotten.

* Satsa 500 miljoner kronor per år i ett förnyat Handslag med idrottsrörelsen under mandatperioden.

* Stärk förutsättningarna för ungdomar och vuxna som studerar i gymnasieskolan, vuxenutbildningen eller på universitet och högskolor att röra sig mer.
I Umeå har vi tecknat avtal med flera idrottsförbund där universitetet också har varit med, vilket hotas om alliansregeringen får sitta kvar.

* Skolan måste bli bättre på att aktivera de elever som rör sig minst och inte tränar.
I Umeå har vi byggt hallar och konstgräsplaner så att fler ska kunna röra sig och må bra.

* Rädda de lokala och regionala idrottsgymnasierna. Vid varje gymnasieskola ska det vara möjligt att ha specialidrott efter kvalitetsgranskning av Skolverket.  
I Umeå är flera av dessa hotade med en alliansregering, både lokalt och centralt, för lokalt gör man alltid som Reinfeldt säger.

* Skapa goda möjligheter till motion och spontan eller organiserad idrott i närområdet redan i planeringen av nya bostadsområden. Det är inte minst viktigt för barn och ungdomar.
Det har vi ansett viktigt i Umeå och kan nog ses som föregångare på detta.

* Satsa 50 miljoner kronor per år i ett brett program för att attrahera fler internationella evenemang till Sverige och för att stärka besöksnäringen.

* Inför anmälningsplikt vid polisen för dömda huliganer på matchdagar.

– Vi behöver satsa på idrotten och på våra ungdomar. Idrotten har räddat många från att hamna snett. Varje krona på idrotten får vi dubbelt igen. Vi tar gärna striden om att satsningar på knatteidrotten samt låga avgifter måste gå föra stora skattesänkningar.
– Vi vill att den breda allmänheten – utan att behöva betala extra – alltid ska kunna titta på de stora idrottstävlingarna på TV: OS och VM, samt EM och särskilt viktiga landskamper i de allra mest populära sporterna.

 
En klok politik tar tillvara alla duktiga idrottsledare och låt de syssla med aktiviteter i stället för att ägna all tid till att tigga pengar. Idrotten förbrödrar generationer, nationaliteter, män och kvinnor.
I Umeå har vi stöttat och uppmuntrat det ideella engagemang som finns i idrotten, det vill vi fortsätta med.

För oss Socialdemokrater går välfärden före skattesänkningar. Och för att använda alliansens nya begrepp så anser vi till skillnad från regeringen att idrotten tillhör ”välfärdens kärna”.

 
 

3 kommentarer

  1. Golfare

    Hej Lennart, du skriver om hur ni satsar på idrott med hallar med mera, 19 konstgräsplaner men vad får den näst efter fotbollen största idrotten i Sverige GOLFEN – inte en spänn i bidrag!

    Övriga föreningar som sköter sina gräsytor får bidrag till det men inte golfföreningarna!

    Umeå GK som exempel har ett friluftområde på 120 ha med 90 ha klippta gräsytor men inga som helst bidrag, och du det är inte bara golfare som nyttjar dessa ytor utan området nyttjas för hundpromenader, stavgång, cykling, hundspann, skidåkning samt skoterleder!

    När skall golfen få sin del av våra skattepengar?

  2. Till golfare

    Intressant inlägg, kan du peka ut din referens när du säger att golf är näst största idrotten efter fotboll? Och menar du ungdomsidrott då? 6-20 åringar tex?

  3. Golfare

    ”Till golfare” nej jag menar den totala mängden utövare av sporten enligt RF redovisning, dessutom så är golfen näst efter gymnastik den billigaste idrotten för ungdomar att utöva enligt RF undersökning våren 2009 mer finns på deras hemsida!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.