Väntat att Mona slutar. Men Lars Weinehall ska inte sossarna ha vice ordförande i Vindeln

Mona Sahlin lämnar in som partiledare för oss. Egentligen tycker jag det var väntat sedan hon gick ut och sa att hela styrelsen bör ta sitt ansvar och ställa sina platser till förfogande till den extrakongress som var tänkt att hålla. Jag har ju tyckt hela tiden att vi väljer både politik och ledare på våra ordinarie kongresser.

Jag är inte heller säker på att det var fel på vår politik utan väljarna kände nog inte igen sig när det blev en rödgrön politik och våra kongressbeslut blev överflödiga. Vi skulle bara ha sagt att vi är beredda att bilda regering med Vänsterpartiet och Miljöpartiet men vilken politik som skulle råda i den regeringen beror på vad väljarna tycker om respektive partis politik.
 
Det var också tillsatt en kriskommission som skulle analysera valförlusten men deras arbete blev ju helt värdelöst när man först började diskussioner om namnen i politiken före analysgruppen hade presenterat sitt resultat och när dessutom Morgan Johansson gick ut och tyckte till om vissa ledamöter i partiledningen.
 
Lars Weinehall har tyckt till om det jag skrev om situationen i Vilhelmina och att han tyckte att man lade sig i alliansens ledamöter där men där var det  Lars Eliasson som föreslog sig själv trots att han var en av alliansen. Däremot delar jag Weinehalls synpunkter på att det bör vara oppositionen som har vice ordförandeposterna och det bör man ha så länge man inte styr med en regeringsmodell som det kallas och då är det en regering som styr på samma sätt som för landet.
 
Han har dock en hel del att göra för i Vindeln där centern ska styre med de övriga i alliansen med moderaterna som man dessutom haft svårt att tala med. Nu gäller det väl makten och där man tidigare tillsammans med socialdemokraterna haft kommunstyrelseposten trots att man är betydligt mindre än socialdemokraterna. Hos oss i Umeå har det varit kutym att det största partiet tillsatt ordförandeposterna när man haft samarbete över partigränserna. Du borde tycka likadant i Vindeln Lars att där bör socialdemokraterna ha vice ordförandeposterna, jobba för det.

2 kommentarer

  1. Lars Weinehall

    I Vindeln har (c) och (s) samregerat de senaste åren och denna majoritet har både ordförande och viceordförandeposterna. När nu en Alliansmajoritet tar över gör man på samma sätt, dvs majoriteten tar presidieposterna.

    Min uppfattning är att ’Umeå-modellen’ av flera skäl är att föredra, före den modell Vindeln och många andra kommuner haft och har. Men det verkar blivit kutym i Vindeln att majoriteten utgör presidium.

    Det är dock stor skillnad mellan denna modell och Vilhelminamodellen där majoriteten tillsätter både majoritets- och oppositionsföreträdare!

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Lars Weinehall (2010-11-15 23:23)
    Det var bra att du tycker den så kallade Umeåmodellen är bättre och då får vi jobba för att den blir verklighet. Både du och jag har ju ett ansvar för våra distrikt. jag harr alltid tyckt och tycker att oppositionen ska ha rimliga villkor för sitt politiska arbete och där är det ännu sämre i flera av de mindre kommunerna då man har för dåligt partistöd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.