Det finns mycket kloka läkare i Västernorrland….

Det finns mycket kloka läkare i Västernorrland. När jag kom hem efter en skön Thailands resa blev jag riktigt glad när jag såg vad läkare i Västernorrland sagt.

De vill att vi ska bilda en region och främst med Västerbotten men säger att de har inget emot en större region med fyra län. Deras motiv av det jag läste var ett och det var patienterna.

Bildar vi större regioner skulle vi kunna utveckla och förbättra vården sa de. Jag är helt säker på att de har helt rätt. Nu finns ett samarbete inom sjukvårdsregionen när det gäller specialistvården men mer går att göra, ja mycket mer.

Gränser är ett hinder i all verksamhet även här. Jag har sagt det hela tiden att en 4 läns lösning är bäst och framför allt för sjukvården . Många tror att man tappar identitet men det tror inte jag och framför allt inte de som är i behov av vård.

Samhället måste organiseras så att man får ut mest av pengarna till verksamhet och så lite sim möjligt till överbyggnad och byråkrati.

Regional utveckling skulle även bli vinnare på en storregion. Landstingen har i dag finansiering av regional utveckling som bland annat kultur och kollektivtrafik och en stor region skulle även där ge mera. Länsstyrelserna har även vissa pengar för regional utveckling men det är inte mycket och skulle göras effektivare i en stor region.

Nu har detta stannat upp av många olika saker och politikerna på regerings nivå vill inte ta i det och bromsklossen är som vanligt handlingsförlamade moderater på den centrala nivån. Det finns också kollegor i våra fyra län som också har begränsat tankevärldarna till det egna lilla båset.

De finns till och med de som vill slå ihop och bilda regioner inom länen bara för att få över lite pengar från Länsstyrelserna. i Västerbotten och regionen har det funnits en sådan motion från vissa allianspartier. Då dör då den regionala utvecklingen för under alla mina 25 år inom den politiska ledningen har allianspartierna velat skära i det som har med regional utveckling att göra.

Jag tror inte ett dugg på att det gynnar någon att Landstinget tar över dessa frågor från Region Västerbotten och Länsstyrelsen .

Nu gäller det för alla att inte förhasta sig och fatta kortsiktiga beslut. Vi får hoppas att M styret inom alliansen minskar eller att KD, FP, C men även MP och V som alla vill ha regionkommuner går ihop och driver detta i en lösning med fyra län som även moderaterna i Västerbotten stått bakom.

Börja om från början och ställ upp bakom vad ansvarskommiten sagt . Det gäller även mina kollegor inom mitt eget parti. Vi måste tänka på att klara välfärden och lyssna på läkarna från Västernorrland för de har helt rätt. Vi har ungefär 3 år på oss att hamna tillbaka till ett klokt beslut. Under tiden kan vi gott och väl låta Örnsköldsvik med flera bli en del av vårt landsting och vårt län, ja hela Västernorrland är välkommen. Fördelarna måste vara större än med Jämtland. Gränser skapar hinder även för sjukvården och patienterna blir lidande

2 kommentarer

  1. Anna H

    Allt som gynnar patienterna, gynnar hela samhället. Effektivare vård leder till kortare sjukskrivning för individen. Allt som minskar byråkratin inom vården är en dröm som patient, ty deras långsamma kvarnhjul maler på så sakta ibland att man blir snurrig! //a

  2. LENNART HOLMLUND

    Svar till Anna H (2013-03-25 13:35)
    Ja det konstiga är att många säger som jag gör men jag tror på läkarna och jag tror även att vi skule få mer pengar till verksamhet om man slog ihop kommuner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.