Börja ät lokalproducerade pären 

Börja ät lokalproducerade pären . Det har försvunnit en tredjedel av den Svenska potatisen eller som jag kallar det pären . Intresset av att odla har de senaste 20 åren minskat med 35 procent. Troligen beror det på att det är mycket arbete och för dåligt betalt och vissa år regnar det bort och ett annat år torkar det bort, som förra året om man inte kan bevattna vilket Håkan som har entre väst gjorde.

Det är intressant också att det har skett en förändring genom att volymen ekologisk potatis har fördubblats och då minskar volymen potatis. Gustav Svenungsson på jordbruksverket har sagt till tidningen ATL Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion  jag tror inte mandelpotatisen heller får besprutas och då är risken att hela skörden blir förstörd.

Det är synd att det försvunnit potatis odlare vad nu orsaken är så tycker man att lönsamheten är för dålig. Dessutom tror jag även att kostvanorna ändrats och potatisen har ersatts av olika sorts pasta. Jag däremot gillar potatis och odlar själv så det räcker åt oss, vår son och hans familj liksom hans svärföräldrar. Nu är inte orken som förut eftersom jag sätter för handkraft, rensar för samma kraft och gräver på och tar upp med samma kraft. Ev är detta sista året jag sätter men jag kan köpa en säck av Håkan Eriksson som jag tycker odlar bra pären  och inte minst mandel som är ett par klasser bättre än runda.

En kommentar

  1. Simon

    Bra inlägg! Odlar själv fortfarande en par hektar potatis och det vore jättebra för oss få kommersiella odlare som finns kvar om det blev mer efterfrågan. Norrland är egentligen bra att odla potatis i då vi har kalla vintrar dör många marksmittor men vi har en något lägre skörd/hektar pga också kallare somrar vilket gör att vi tyvärr måste ta ett högre pris för våran potatis för att odlingen ska gå runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>