Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hotet om att jobben försvinner utomlands om skatten höjs är en kraftig överdrift.

Varje gång jag på bloggplats skriver om att höja skatter för högavlönade eller för företag och/eller företagsägare så möts jag direkt av argumentet att detta är kontraproduktivt – Kontraproduktivt därför att höjda skatter för företag eller dess ägare skulle få företagen att flytta utomlands.

Nästa poäng de som kommer med det argumentet försöker sig på är att antalet jobb i Sverige skulle minska och med dem Sveriges totala skatteintäkter.

Låt mig därför rakt av säga följande – Ni har fel – Till och med mycket fel!

Den som påstår att höjda skatter leder till att företagen och dess ägare flyttar ut vet inte vad de talar om – Sannolikt därför att de aldrig själva provat på hur det är att faktiskt flytta ut och helt lämna Sverige och det svenska systemet med allt vad det innebär.

Fel blir det därför att de som torgför denna uppfattning sannolikt aldrig bott utanför rikets gränser – I vart fall under längre tid och därför helt naturligt saknar kunskap om hur stora merkostnader det faktiskt är för en individ att bo och leva utanför Sveriges gränser.

Jag har själv levt utanför Sverige och har därför upplevt hur stora merkostnaderna är. Jag vågar rakt av säga att man måste ha åtminstone den dubbla nettolönen jämfört den nettolön man har i Sverige för att ens gå jämt upp med hur livet tett sig om man valt att bo kvar i Sverige.

Dessutom är det betydligt svårare och mer genomgripande att flytta från Sverige än vad många tror. Därutöver är en full flytt från Sverige nödvändig om man ska undvika skatt av den enkla anledningen att det är den skattskyldige och inte företagets hemvist som avgör vart skatt ska betalas.

Vill man flytta ut från Sverige krävs bland mycket annan följande åtgärder:

  • Att hela familjen inklusive omyndiga barn följer med vid flytten om man är gift.
  • Att eventuella permanentbostäder säljs och att fritidshus bara får finnas så länge dessa inte medger åretruntboende.
  • Att alla andelar i fåmansföretag säljs och att eventuella aktieinnehav flyttas över till andra förvaltare än svenska förvaltare.
  • Att man får tillbringar maximalt 180 dagar/år i Sverige efter det att man utvandrat från landet.
  • Att man inte sitter i styrelser i fåmansföretag där man tidigare varit ägare mm.mm.

Enbart ovanstående utgör ett stort och ofta oöverstigligt hinder då en flytt ut ur landet innebär stora förändringar för familjen till den som flyttar ut. En flytt innebär dessutom en stor förändring i det sociala livet och i umgängeslivet då vänner och övrig familj i regel blir kvar när man själv flyttar ut.

Ovanpå detta ska vi sedan lägga förlusten av pensionsförmåner, sjukförsäkringsförmåner, rätt till fri sjukvård med flera rättigheter vi har därför att vi betalar skatt i Sverige.

Har man väl kommit så långt som till att genomföra och acceptera alla saker ovan kommer nästa smäll.

Bor man utanför Sveriges gränser har man följande merkostnader att ta hänsyn till:

  • Eventuella inkomstförluster för maka/make.
  • Kostnader för skolavgifter på vanligtvis 50.000 – 150.000 kronor/barn/läsår beroende på i vilket land man bosatt sig i.
  • Kostnaderna för sjukförsäkring som ger rätt till sjukhusvård.
  • Kostnader för livförsäkring.
  • Kostnader för pensionsavsättningar som kompenserar för bortfallet av svenska pensionsrättigheter.
  • Kostnader för en försäkring som kompenserar inkomstbortfall i händelse av långvarig sjukdom.
  • Kostnader för en försäkring som kompenserar för arbetslöshet i 12 månader om man går i konkurs och/eller blir av med sitt jobb.

Ovan har jag bara tagit med de mest påtagliga kostnaderna som uppstår vid en utlandsflytt – Därutöver tillkommer massor av mindre kostnader för att skaffa sådant som vi i Sverige erhåller mer eller mindre gratis eller till kraftigt subventionerade priser – T.ex. kostnader för barnens idrottande eller kulturutövande i form av musik, teater mm.

Med detta sagt så vill jag påstå att de som ägnar sig åt att skrämmas genom att påstå att ökade skatter kommer att driva företagen ut ur Sverige bör skämmas.

Påståendet att företagen flyttar i stor skala vid skattehöjningar är inte reell verklighet utan blott och allena en skröna och ett sätt att försöka skrämma svenska folket.

Påståendet att företagen flyr Sverige vid skattehöjningar är en skröna utan verklighetsförankring  – En skröna många köpt allt för länge därför att de tror att en flytt ut ur Sverige är att jämställa vid de upplevelser man får när man reser utomlands på semester.

Avslutningsvis avger jag här och nu ett löfte och det löftet är att ständigt påminna och hänvisa till detta inlägg när någon försöker använda argumentet att höjda skatter leder till företags och jobbflykt.

Även med höjda skatter stannar företagen i Sverige – Att tro något annat är att bita sig själv i foten och av den anledningen kan vi tryggt gå vidare med de skattehöjningar vi aviserat om med stark förvissning om att de skattehöjningarna kommer att ge oss ett starkare och jämlikare samhällsbygge.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

164 kommentarer

  1. Alexander

    Min moster har flyttat till Sydafrika och hon håller inte med dig på en enda punkt

    ”Vi kan tryggt gå vidare med med de skattehöjningar vi aviserat”

    Ja, skatter som läggs på företag kommer ju inte att föras vidare till konsumenterna….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har både vistats och bott i SA och där får man ordna allt själv på precis det sätt jag beskrivit i inlägget.

    • Bertil

      ”Det amerikanska affärsmagasinet Forbes sätter Sverige i topp på sin årliga lista över världens bästa länder att driva företag i.”

      Så vad gnälls det om. Företag i Sverige har för stor frihet anser jag.
      Man får för mycket bidrag. Man plundrar vårt gemensamma och får det till skänks, man smiter från skatt, och med Alliansen så fick man fuska okontrollerat medan sjuka, arbetslösa jagades med blåslampa.
      Man fick 5000 kr/mån för att förvara arbetslösa så de inte skulle motiveras eller lätt kunna söka jobb,

      Högern helt enkelt gynnade företagare så mycket så de blev bortskämda och av det blivit sämre på driva företag.
      Vinstatyityden har dessutom gått så långt så man glömt vad man egentligen har för uppdrag.

    • Bertil

      det där med Mostrar kan vara knepigt.
      De har inte riktigt koll. Värre är att det sprids till yngre generation som därmed
      blir lite lätta i sina antaganden
      Än värre kan svärmödrar vara
      Så passa dig Alexander. ????

    • Bertil

      det där med Mostrar kan vara knepigt.
      De har inte riktigt koll. Värre är att det sprids till yngre generation som därmed
      blir lite lätta i sina antaganden
      Än värre kan svärmödrar vara
      Så passa dig Alexander. ????

  2. Joachim

    Jag orkar inte ens skriva ett svar! Men kan kort konstatera att du inte alls förstår hur det är att va företagare i Sverige!
    Du vet heller inte vem som driver Sverige framåt, eller vilka de är som står för den största tillväxten i Sverige!
    Du vet heller inte vad som händer när man ökar beskattningen för oss företagare, eller vad vi gör när det händer!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag är fullt införstådd med hur det är att vara företagare i Sverige och vad det innebär och Sverige är ett mycket bra land att driva företag i – Till och med bäst i världen efter sista mätningen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Men vi får mycket för våra skattepengar sett mot vad vi får tillbaka.

  3. Leif Andersson

    Ditt resonemang känns som en grov överdrift. Finns många andra länder inom EU och Europa med väl utbyggda välfärdssystem. Vissa som Danmark och Norge erbjuder dessutom bättre standard på sina välfärdstjänster än Sverige.

    Är nog bara du och SD-sympatisörer som tror att Sverige fortfarande är överlägset alla andra länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det andra länder som kan mäta sig med Sverige vad gäller välfärd och gemensamt för dem är att de har skatter i paritet med svenska skatter så det är inte dit flytten går enligt de som kommenterar mina inlägg utan till lågskatteländer med liten eller obefintlig välfärd för de som saknar tillgångar.

  4. Fredrik

    Ursäkta, vad har höjda skatter för företag att göra med att individer flyttar utomlands? Att flytta verksamhet, huvudkontor etc utomlands är inte alls svårt för ett större företag utan tvärtom rätt enkelt. Dessutom, höga skatter är inte ett incitament till att locka till sig större företag till Sverige utan tvärtom. Så, höjda skatter kan mycket väl vara dåligt för svenska företag och det kan göra dem mindre villiga till investeringar mm. Detta har absolut inget med ditt rabblande om hur ”svårt” det är att flytta utomlands som individ. Dessutom, som skattebetalare i det land du flyttar till så har du lika rätt som de andra som bor och verkar där. Det kan t ex inkludera skola, vård och omsorg. Det skiljer sig från land till land, men alla länder är inte som USA med deras kostnader för detta, tvärtom finns många länder både nära och långt ifrån Sverige som har mer ”human” inställning till skola, vård och omsorg. Att som dig mena att en dubbel lön krävs för att klara sig är en stor överdrift, med några få undantag som att t ex bosätta sig på Manhattan i New York men du behöver inte bo på Manhattan för att arbeta där, du kan bo på Staten Island t ex. Men, poängen som du slarvar bort i ditt inlägg är att företags vara eller icke vara i Sverige kan mycket väl skadas av höjda skatter. Nationalekonomer, även dem till vänster, kan vittna om det. I alla fall när man läser kurslitteraturen till ekonomisk historia och dess introduktionskurs.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att flytta själva huvudkontoret i sig är inte svårt men ska ägaren med i flytten för att sänka sin skatt så är problemen med den flytten precis de jag skrivit om i inlägget.

      Det finns oerhört få länder förutom de Nordiska och Nederländerna som har sociala trygghetssystem som liknar det svenska vilket gör att du har de kostnader jag beskrivit. Jag har själv bott i ett antal av dem så jag är väl införstådd i det jag pratar om.

      Sverige är dessutom ett land med relativt låga företagsskatter och idag är trenden snarare att företag flyttar tillbaka än att företag flyttar ut.

      Du behöver dubbla lönen för att bosätta dig i de allra flesta länder förutom de jag nämnt ovan och då av den anledningen jag angivit ovan. Tro mig jag har erfarenhet av det.

      • Fredrik

        Åter igen, att höja skatter för företag är inte investeringspolitik på lång sikt. Varför ska ett etablerat internationellt företag sätta sitt huvudkontor i Sverige om skatten är mindre i ett annat land? Och då pratar vi om företag som inte är etablerade i Sverige redan. Företag i Sverige med utländska ägare ser inte heller höjda skatter som en konkurrensfördel utan snarare tvärtom och då kan Sverige missa investeringar som hade genererat arbetstillfällen. Så ur ett strikt företagsperspketiv så kan visst höjda skatter skada mer än lindra.

        Och jag tycker att det är en dålig strategi att blanda ihop skatter på företag och skatter på individer eftersom alla individer som är företagare inte alls är mångmiljonärer utan tvärtom är de allra flesta småföretagare och i ”lika för alla”-Sverige så menar många med vänsterbakgrund att det inte borde göras skillnad på små, medelstora och stora företag utan att de ska skattas lika och då, då blir det verkligen kontraproduktivt att höja skatten för företag. Att inte kunna anställa EN extra i ett fåmansföretag skulle innebära en förlust på kanske 10000 arbetstillfällen enbart där och detta är stora skatteintäkter till staten som staten går miste om, varje år. Så fler anställda i arbete istället för arbetsmarknadsåtgärder genererar mer intäkter till staten och minskar utgifterna.

        Till sist, jag har bott i Tyskland, Tjeckien, Italien, USA, Australien och Japan. Att flytta utomlands är inget man gör som familj utan att diskutera detta ordentligt och det innebär koll av skola, sociala skyddsnät mm. Och jag skulle aldrig flyttat utomlands om inte min fru också skulle arbeta, och se så det gjorde hon på alla ställen. Och det anmärkningsvärda är att i alla sex länder så var vår sammanlagda inkomst 13% högre än i Sverige. Och ändå kom vi hem med sparade pengar från våra tider utomlands, hur är det möjligt? Jo dels var boendekostnaderna lägre och med dessa även mat och dels var skatten på inkomst lägre. I Japan t ex behövde vi inte bil utan kollektivtrafiken fixade det perfekt för oss. Man flyttar inte sin familj utomlands i en handvändning, man kontrollerar och diskuterar fram en lösning. Dessutom, jag har stött på extremt lite motstånd hos de arbetsgivare jag haft utomlands i mina förhandlingar med dem om ledighet, pension mm. Och dom har pension i andra länder också, kruxet är att du måste själv (många gånger) vara extremt aktiv i placering och så vidare.

        Så, det är inte så nattsvart att bo och verka utomlands som du vill beskriva det. Det handlar om planering, något som kan vara svårt för den som inte vill göra det och istället vill att andra ska planera och bestämma åt en.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar med första stycket så är det redan idag så att utländska företag inte lägger sina huvudkontor i Sverige – Om något lägger de dem i Nederländerna, Luxembourg eller möjligtvis på Irland därför att skattemyndigheterna där är förhandlingsbara.

          Så länge svenska skatter är lägre än de 0,5 promille i skatt man kan förhandla fram i t.ex. Nederländerna på vinster man flyttar dit från andra länder med hjälp av ingångna skatteavtal är Sverige inget naturligt val för förläggande av företags huvudkontor.

          Allt vi behöver göra är att titta på t.ex. SCA som trots åtskilliga miljarder i vinst på verksamhet utförd i Sverige skapad med hjälp av svenska råvaror inte betalt skatt i Sverige sedan slutet på 1990-talet.

          Däremot är svenska skatter låga och Sverige blev nyligen utsett till det bästa landet i världen att driva företag i. Produktion lägger många företag i Sverige men då av anledningen till att vi har tillgång till oerhört kvalificerad, lojal och effektiv arbetskraft.

          Min slutsats är därför att hotet om att flytta är ett tomt hot och inget annat.

      • Leif Andersson

        Det du skriver är kvalificerat trams. Varför skulle jag behöva dubbla min svenska lön om jag t.ex. skulle flytta till Tjeckien där prisnivån generellt är ca hälften av den svenska. Tvärtom skulle jag leva väldigt gott där på en genomsnittlig svensk lön. Med ditt resonemang kan du få förklara varför majoriteten av tjeckerna inte lever i misär vilket de borde enligt dig?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Till att börja med så är inte skillnaderna i företagsbeskattning allt för stora mellan Sverige och Tjeckien så Tjeckien skulle inte vara et naturligt val för svenska företag till att börja med.

          Därutöver blir livet betydligt dyrare som utlänning i Tjeckien än för deras egna medborgare av den enkla anledningen att inflyttad måste bekosta de saker jag tog upp i inlägget själva.

          • Leif Andersson

            Det tror jag inte på. Tjeckien är med i EU och Schengen så om du som svensk medborgare flyttar dit och börjar arbeta samt betala skatt där får du säkert tillgång till deras välfärdssystem.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Delvis men det saknas mycket för at nå upp till svensk nivå – Dessutom Tjeckien är med sin skattesituation inget huvudmål för utflyttande svenska företag och företagare.

  5. Alexander

    ”Där får man ordna allt själv”

    Ja, och ändå har de gott om pengar kvar. Ditt snack om dubbel lön är inte sann.

    ” Vi får mycket för våra skattepengar”

    Det är många som inte håller med.

    Hur är det nu med skatter på företag, hamnar de hos konsumenterna som får höjda priser?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag frågar bara en sak Alexander – Har du provat att emigrera och bosätta dig i ett annat land?

      Bara den som gjort det och/eller genom ingående forskning skaffat sig kunskapen om hur en flytt slår mot den privata ekonomin har kunskap nog att uttala sig.

      Visst är det en vanlig vanföreställning att vi inte får speciellt mycket för våra skattepengar – Att motsatsen är det rätta förstår man först när man flyttat ut och själv upplevt hur saker vi i Sverige anser självklara kostar skjortan att få i många andra länder.

  6. Alexander

    Jag kan ge Anders 10 namn som utan att blinka har en rakt annan uppfattning än honom. Frågan är då, återigen, är det så enkelt att Anders Forss likt en naturlag har rätt? Har han något som styrker det han påstår? Det han rabblar upp kan lätt motbevisas. Fast min gissning blir att svaret som vanligt är”jag har rätt”. Ändå måste jag säga att det är en ynnest att få ta del av en man som ALLTID vet bäst. Säger statistikansvarige på LO motsatsen? Spelar ingen roll! SCB? Samma där! Fyra länkar om kroppspråk i olika delar av världen? Det hjälper inte mot Anders kinesiske läromästare. Backar Socialdemokraterna i en mätning? Anders siffror säger tvärtom!

    Att tro på sig själv är bra, men att också NÅGON gang kunna säga ”jag hade fel” är faktiskt inte så dumt. Inte i något av dina inlägg har du gjort det, trots att du ibland är överbevisad så det nästan blir löjligt. Du har många tips till mig, här får du ett av mig. Inse att du inte vet/kan allt och erkänn när du har fel.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får ge mig så många namn du vill Alexander. Det jag presenterat är fakta och det betyder inte att man inte kan lyckas i andra länder och där skapa sig en bättre levnadssituation. Men faktum kvarstår – Ska vi jämföra så ska vi jämföra äpplen och äpplen och inte äpplen och en banan. Den jämförelse och de fakta jag presenterat bygger på jämförelsen mellan äpplen och äpplen.

  7. Lars Flemström

    ”Hotet om att jobben försvinner utomlands om skatten höjs är en kraftig överdrift.”

    Detta, som du själv har skrivit, är antingen en kraftig överdrift eller sällsynt illa formulerat.

    Är det någon som har hotat? I så fall ingen vanlig debattör, utan någon som har möjlighet att göra allvar av hotet. Annars är det inget hot, utan en varning. Och visst kan en varning vara överdriven, varmed menas att risken finns, men den är inte så stor som den framställs som. Frågan är då vilka varningar, som eventuellt är överdrivna, och vem som har uttalat dem.

    Överdrivna varningar av det här slaget, har vi som har bott länge i Sverige, hört till leda. Men att som du blankt förneka (det är så jag uppfattar ditt inlägg) är inte seriös. Du är tydligen inte medveten om att du slår även mot socialdemokratisk skattepolitik, som alltid har utgått från att det trots allt finns en övre gräns för hur höga skatter som kan tas ut.

    Sveriges ekonomi var tämligen god, när den nuvarande regeringen tog över. Vilket dock inte betyder att alla svenskars ekonomi var lika god. Men sedan startade rena utgiftsracet, Själva startskottet avfyrades av den avgående statsministern med hans ökända ”Öppna era hjärtan”.

    En intressant skillnad mellan svensk och dansk borgerlighet avslöjades under Reinfeldts samtal med den tidigare danska högerledaren Anders Fogh-Rasmussen. (Den danska motsvarigheten till de svenska Moderaterna heter paradoxalt nog ”Venstre”, vars partiledare Fogh-Rasmussen var under sin tid som statsminister.) Medan Reinfeldt sänkte ersättningarna i socialförsäkringssystemen, valde Fogh-Rasmussen att behålla dem på en relativt hög nivå, i det uttalade syftet att folk inte skulle vara rädda för att bli arbetslösa.

    Detta har ökat rörligheten på den danska arbetsmarknaden, enligt Fogh-Rasmussen. Och däri hade han förmodligen oerhört. Och lika rätt hade han, när han sa att man måste ha en reglerad invandring för att de höga ersättningarna i Danmark inte skulle leda till en okontrollerad massinvandring.

    De relativt goda statsfinanserna i Sverige vid regeringsskiftet gav ett utrymme för att återställa de tidigare nivåerna i de svenska socialförsäkringssystemen utan några betydande skattehöjningar. Men sedan startade alltså utgiftsracet, med Mp i regeringen. Regeringen har nu rullat över utgiftsökningarna på kommunerna och landstingen, som skjuter de nödvändiga skattehöjningarna framför sig, till efter valet 2018.

    Det ”sparas” överallt, och samhällsviktiga offentliga verksamheter går på ”knäna”. Regeringens, och särskilt Mp:s lösning på krisen är att öka de offentliga lönerna ännu mer. Man ger rundhänta löften om stora lönehöjningar till de offentliganställda som inte har de lägsta lönerna. Så hoppas man kunna locka fler att bli lärare, sjuksköterskor och poliser. Vad man inte säger är att anslagen ska räcka både till nya tjänster och till högre löner för de redan anställda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De som kommer med dessa hot är vanliga debattörer utan egen erfarenhet. Så här långt har ingen som faktiskt provat på att flytta ut ur Sverige motsatt sig det jag anfört.

      Jag förnekar inte vad som anförs i debatten – Allt jag gör är att tillföra fakta i debatten som gör att saken kan sättas i sitt rätta perspektiv och att du vill kalla det oseriöst ser jag inte som speciellt seriöst.

      Avslutningsvis – Är det någon som vältrat över statliga kostnader på landets kommuner så är det Alliansen under den tid de satt vid makten – Kostnaderna för LSS är en del ökade kostnader för socialbidrag därför att Alliansens politik kastar ut sjuka människor ur sjukförsäkringssystemet ett annan.

      • Lars Flemström

        Du borde sluta använda ordet ”hot” om du menar ”varningar”. Vi kan sedan ta en diskussion om varningarna är överdrivna, eller ej. Ditt påstående om ”vanliga debattörer utan egen erfarenhet” är en grov förolämpning mot alla oss som har bott och jobbat i Sverige och sett jobben försvinna utomlands. Det var ju vad rubriken handlar om, inte om att rika personer och skattesmitare som du flyttar utomlands och kommer tillbaka, när de behöver mer av den välfärd, som de själva inte har bidragit till med egna skatter under hela deras vuxna liv.

        Det är självfallet inte bara inkomstskatterna, som arbetarna betalar, som påverkar kostnadsläget i Sverige. Det har jag aldrig påstått. Vad mer, kan du räkna ut själv, med Mp i regeringen.

        Var huvudkontoren ligger, är mindre intressant, eftersom de ändå inte (eller väldigt sällan) ligger där produktionen sker.

        Det ovan skrivna betyder inte att jag stödjer ditt nykoloniala förslag om strafftullar på import från låglöneländer utanför EU. Detta borde vi ha en diskussion om, vilken solidaritet vi ska visa arbetare i andra länder, än din fåniga diskussion om skattemässiga förmåner i olika länder för jet-setet och andra rika personer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hot eller varning är ord som kan betyda mer eller mindre samma sak beroende på hur och i vilken kontext de skrivs och att jag använde hot istället för varning beror på hur argumenten i regel framförs från de som klagar på det jag skrivit.

  8. Olle

    Ser du vad som händer NU på Umeås byggmarknad, uppsägningarna och företag går i som går konken ökar riktigt fort.
    Vad beror det på ? Jo dessa utlänska byggföretag som är här på grund av sin billiga personal, värre blir det om skatter ökar.

    Ser du inte detta så bör du gå till Specsavers ,denna trend ökade kraftigt efter årsskiftet

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den osunda konkurrens som sker genom lönedumpning och genom att företag från andra EU-länder inte följer svenska avtal och regler ska stoppas snarast möjligt.

      Det nya utstationeringsdirektiv som EU-länderna är överens om kommer att leda till just och ju förr åtgärderna genomförs ju bättre är det.

  9. Olle

    Du snackar skit vad gäller lönsamheten att lägga produktion utomlands, detta jobbar jag med varje dag.
    Du behöver inte upp till dubbla nettolönen, och givetvis räknar vi som lägger ut produktion på totalen.
    Enkel matematik ,man går ut med offertförfrågningar till både svenska och utländska företag och begär pris på produkten . Sen måste man givetvis ta upp alla kostnader ,transport ,tull, leverantörsbesök etc etc. Och framför allt en duktig kontakt där du lägger produktionen samt en detaljerad kravspec.Kvaliten är vad du begär ,har aldrig upplevt att den är sämre men det beror på vad du kräver. Vi lägger ut produktion idag som motsvarar ca 30 arbetstillfällen på grund av höga kostnader, ok detta är tråkigt men alternativet finns inte . Tillverkar vi denna produkt i Sverige kan vi inte konkurrera med likvärdig som konkurrent har som är tillverkad i Danmark. Vi kommer inom 3 månader att lägga ut en ny produkt som genererar 24 arbetstillfällen . Men vill tillägga att är det frågan om automatiserad produktion snackar vi samma kostnader utomlands ,det är produktion som kräver mänsklig handmontering det gäller.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du som företagare ska bo och leva i det landet blir det som jag beskrivit. Minst dubbla lönen är det som gäller för att ha samma levnadsstandard och samma sociala trygghet som i Sverige.

      Det är den juridiska personens skatterättsliga hemvist som styr vart den personliga skatten ska betalas. Är man skriven i Sverige ska mantill fullo ta upp alla tillgångar, ersättningar och utdelningar man får från utländska tillgångar och skatta för dem i Sverige.

      Vill man förfara på annat sätt så behövs avancerad skatteplanering och tro mig sådan kostar – Dessutom åtskilligt så även där behöver du dubbla den vinst du skulle ha gjort i Sverige för att gå jämt ut – Detta sagt förutsatt att du inte äger företag med åtskilliga miljarder i omsättning.

  10. Mr Sound

    Eftersom din och sossarnas logik har kraftig slagsida så förstår jag om du tycker kritiken eller hoten om jobben är överdriven.

    För hur fungerar man egentligen om man inte ser likheterna med exv skattehöjningarna på drivmedel? Dessa höjs för att minska konsumtionen men enligt er så minskar inte jobben av skattehöjningar på arbete. Grattis.

    ”På senare tid har många medier präglats av rubriker om att Sverige går som tåget. Men bilden är långt ifrån entydig. De senaste tio åren har 120 000 industrijobb försvunnit från Sverige.”
    http://arbetsmarknadsnytt.se/svensk-livsmedelsindustri-nere-for-rakning/

    Lägg där till kriser inom sjukvård, polisen, utanförskapet etc så förstår man att ni i S totalt har tappat greppet. Att stå och ordbajsa likt Löfven i Aktuellt fungerar inte, det krävs krafttag. Att i en tid som denna kraftigt höja skatterna för företag och anställda kommer leda till minskad konsumtion, högre arbetslöshet och vips sitter vi än mer i skiten.

    Är skattehöjningar det bästa ni i S har att komma med kan jag lova att det är kört för landet. Lämna genast över till någon som faktiskt har förslag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du får gärna tycka att den har slagsida Mr. Sound – Själv vet jag att det är den motsatta sidans uppfattning som har slagsida och då baserat på egen erfarenhet och inte på tyckande och tänkande från sådana som själva aldrig upplevt den verklighet jag pratar om.

      Sverige ska präglas av kärlek – solidaritet och alla människors lika värde – Den linje du förespråkar talar om motsatsen till det tankesättet övriga tillägg överflödiga.

      • Mr Sound

        Jaja, fortsätt tramsa om solidaritet och kärlek du. Fattiga pensionärer som fått det allt sämre tackar säkert er för den solidaritet ni ger dem, för det måste kännas fint att klä sig själv som god även om verkligheten säger annat!?

        Självklart svarar du inte på de faktum vi står inför; Sverige har förlorat en massa jobb, vår poliskår står inför ruinens brant likaså sjukvården. Arbetslösheten är till största del invandrad. Listan kan göras lång.

        För att rädda detta vill allsmäktige Anders beskatta företagen än mer och även surt arbetande medborgare, för enligt Anders påverkar inte högre kostnader eller mindre kvar i plånboken jobben i Sverige. Logik enligt S.

        Tyvärr låter det så här hos dem som försöker rättfärdiga skattehöjningar för att täcka de djupa hål man själva skapat genom någon obegriplig ologisk formel som inte den mest insatte nationalekonomen förstår. Men vad gör det, för allas lika värde ska vi bestraffas samtidigt som invandrade idioter springer omkring och hotar människor utan att ni sossar vågar sätta ner foten!

        Folket kommer inte vara nådig i valet 2018.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Faktum är att vi totalt sett har mycket låg arbetslöshet och att arbetslösheten sjunkit under vår tid vid makten. Sedan är det helt rätt att vi har en snedfördelning vad gäller arbetslösheten genom att fler utlandsfödda än svenskfödda är arbetslösa. Detta problem jobbar vi på liksom med att komma med åtgärder som kan fixa till både polisväsende och sjukvården.

          Vi Socialdemokrater fick ärva ett i många stycken misskött land där Alliansens politik starkt bidragit till att skapa dagens situation – Att komma ut ur detta tar tid men steg för steg blir det bättre på område efter område.

          Sedan är vi kända för att värna landets pensionärer och det kommer vi att göra även denna gång och åtgärder för att stärka landets pensionärer är redan igång – Detta till skillnad från SD vars förslag är motsatsen dvs. ett svek mot och en katastrof för landets pensionärer.

  11. Patrik

    Hej Anders

    Hur är det med rot och rut företagen som skulle fortsätta blomstra trots sänkningen av skatteavdragen?
    Siffran från mars 2016 kontra 2015 för rot var i nivå med 5800 färre företag och nästan 30 tusen färre kunder.
    Det är resultatet av en skattehöjning så var finns bevisen på att skattehöjningarna inte driver företagen ut ur landet?
    Dessutom borde du med din erfarenhet inse att en koncern kan bolla pengar runt så att tillslut finns det inget att kvar att skatta för. Det funkar inom landet så då borde det vara än lättare med en internationell koncern

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi vänder på steken så är frågan vart bevisen finns för att skattehöjningar driver företag ut ur landet.

      Allt jag gjort är att redovisa hur kalkylen faktiskt ser ut för den som vill flytta ut ur Sverige.

      Visst kan företag bolla runt med pengar vilket man gör för att täcka förluster i en verksamhet med vinster från en annan. Att den möjligheten finns är bra då detta håller förlustverksamheter vid liv i händelse av tillfälliga svackor.

      Skatteupplägg i utländska koncerner är vare sig lättare eller svårare än i svenska koncerner därför att det är skatteavtalen olika länder har med varandra som styr hur skatteplaneringen kan gå till.

      Det är därför t.ex. SCA inte betalt skatt i Sverige trots att de gjort otaliga miljarder i vinst på tillverkning i Sverige med svenska råvaror som bas för sin tillverkning.

      Gemensamt för all effektiv skatteplanering är dock att sådan kostar – Kostar mycket vilket gör att omsättning och vinst ska vara oerhört stor bara för att nå break-even.

      • Patrik

        Hej Anders

        De stora internationella koncernerna behöver inte flytta för de är ju redan skattebefriade pga pengaflyttning inom koncernen. Vilket är ganska kul när S står och skriker om skattehöjningar för de rika när de redan är skattebefriade genom S skattepolitik. Utan det som du och S föreslår är en skatte höjning för folk som inte tjänar tillräckligt för att med Skattemyndighetens och S goda minne kan smita undan. Som brandmän, sjuksköterskor, etc.
        De problem som du försöker lösa löser man inte med mera skatter utan med omorganisering av de svarta hålen inom den offentlig sektorn. Sluta med svågerpolitiken där inkompetenta lojala socialister får lyxjobb gång på gång där de misslyckas gång på gång för att hoppa till nästa lyxjobb.

        Det behöver inte vara en som stor koncern för att trolla bort eventuell vinst bara man vet hur man gör.
        Och det lagligt!!

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Att storföretagen kan flytta pengar inom koncernen och då mellan bolag i olika länder utan att betala skatt i landet där vinsten uppstått är i grunden ett misstag som inte var känt när skatteavtalen upprättades och vars effekter få förstod när EU medlemskapet blev ett faktum.

          Vägen för att komma åt detta går via de detaljerade förslag jag lämnat i mina inlägg som handlar om hur skatteplaneringen effektivt kan stoppas.

      • Mr Sound

        Hysteriskt roligt. Storföretagen SCA, Volvo mfl följer svensk lagstiftning och du gläfser som en liten hund. Vad tror du dessa företag gör om ni i S belägger dem med högre kostnader och helt andra villkor för att slåss på en global marknad?

        Vi ska istället gå andra vägen, ge företag bra villkor så de vill vara kvar i Sverige. Att råvaran finns här är egentligen tur men för exv SCA spelar det säkert ingen roll, för de kan säkert skeppa råvarorna till annat land om kostnaderna här skenar iväg. Det förstår inte gemene sosse. För i deras värld är företag en välgörenhet!

        Skattehöjning sitter i generna, allt ska beskattas snart. Ni kommer köra detta land längre ner i skiten. Har gett upp, att lyssna på svetsloppan Löfven får mig bara att tycka mer synd om alla som sätter tilltro till mediatränade politiker som rapar floskler på löpande band.

        Vi (Sverige) har varit naiv som Löfven så fint påtalade gäller i allra högsta grad, nu kan det bara bli bättre. Aldrig mer en sosse och dess kommunistiska vapendragare i bestämmande positioner i Sverige.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vad storföretagen gör är att utnyttja skatteavtalen som verktyg för att genomföra skatteplanering som aldrig ens fanns i tankevärlden hos de politiker som upprättade skatteavtalen.

          Skulle vi följa ditt förslag och ge företagen lika bra villkor i Sverige som de företeelser de nu utnyttjar så skulle vi behöva sänka vinstskatten för företag till 0,5 promille och göra utdelning till ägarna helt skattefri. Att gå den vägen är inte rätt och därför uteslutet.

          Vad vi ska göra är att skriva om skatteavtalen så att dagens skatteplanering blir omöjlig och förmå övriga EU-länder att göra samma sak vilket är både fullt möjligt och mycket troligt att de skulle acceptera.

          Därefter bör vi arbeta för ett läge där EU’s medlemsländer inte ska konkurrera med varandra genom att erbjuda lägst skatt. För företag som väljer att flytta utanför EU ska vi använda samma taktik som Trump och lägga importskatter som äter upp vinsten av att flytta produktionen till lågskatteländer.

  12. Alexander

    ”Du får ge mig så många namn du vill”

    Tack du allsmäktige och allvetande.

    ”Det jag presenterat är fakta”

    Som min moster och hennes man inte håller med om. Varför vet du alltid bäst.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur situationen för din moster och hennes man ser ut och vad de eventuellt drev för verksamhet i Sverige och vad de nu driver för verksamhet i Sydafrika vet jag inte men en sak kan jag säga att om verksamheten är lika på bägge ställena så gäller den verklighet jag beskrivit i inlägget även för dem.

  13. Alexander

    Anders

    Jag har hälsat på min orter och hennes man i Sydafrika och haft ingående diskussioner. Fast jag antar att du ändå vet bäst?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min erfarenhet i detta ämne torde vara åtskilligt större än din och förutom att ha bott och arbetat utanför Sverige så har jag jobbat med att hjälpa företag att skatteplanera. I en yrkesrollen är merkostnaderna av att flytta en del av den kalkyl man måste göra och att det är som jag säger står jag upp för och tar en debatt om med vem som helst vilken dag i veckan som helst.

  14. Lars Flemström

    I rubriken har du skrivit om jobb, som försvinner utomlands. Men i inlägg och kommentarer skriver du om något helt annat, nämligen om var det lönar sig för själva företagen (huvudkontoren?) att flytta utomlands, och var det lönar sig för företagen att betala vinstskatt, och om det lönar sig för rika personer att bo.

    Men detta är av begränsat intresse för arbetarna i fabrikerna i Hallstahammar eller Olofström eller på byggena i Solna. De blir inte arbetslösa för att huvudkontoren flyttar utomlands eller företagen betalar sin skatt i Panama eller de pensionerade direktörerna bosätter sig i Portugal.

    De blir arbetslösa om produktionen flyttar utomlands eller om de trängs ut från den svenska arbetsmarknaden av importerad arbetskraft. Därför tycker jag att vi ska diskutera kostnadsläget i Sverige och för svensk arbetskraft vs utländsk arbetskraft i Sverige.

    Om EU verkligen kommer att anta ett utstationeringsdirektiv, som tvingar utländska företag som är verksamma i Sverige, att betala samma löner till utländsk som till svensk arbetskraft, så är det förvisso ett steg i rätt riktning. Men lönedumpningen kommer att fortsätta om inte detta nya utstationeringsdirektiv kompletteras med att arbetsmarknadsprövningen återinförs – och om vi inte återgår definitivt till den reglerade invandringen. Hur ska vi annars få stopp för svenska arbetstivarens användning av ”svart” arbetskraft?

    Vi måste däremot bestämt avvisa ditt nykoloniala och djupt osolidariska förslag till strafftullar på import från låglöneländer utanför EU och särskilt i Afrika. Det räcker inte med en slutgiltig seger över IS och Boko Haram och fred i Syrien och norra Nigeria. Kan inte människor i låglöneländerna få sin försörjning i hemländerna, kommer den illegala invandringen till Europa att fortsätta.

    De måste ha möjlighet att använda den enda konkurrensfördel de har, de låga lönerna, för att utveckla sin egen produktion och komma i fatt. Tids nog gör de det, och kan höja sina löner och börja köpa en allt större andel av vad de själva producerar – eller av det som vi kan exportera till dem.

    Du har rätt i att en del jobb har börjat flytta tillbaka till Sverige Men det kan få ett snabbt slut med din skattepolitik. Självklart kan åtgärder för att förmå företag och rika personer att betala i Sverige bidra till att hålla nere det genomsnittliga skattetrycket i Sverige.

    Det bestrider ingen. Men i övrigt är dina jämförelser mellan olika länder, vilka som är förmånligast ur skattesynpunkt att bo i för rika personer, inte relevant för den svenska arbetarklassen. Det är ju inte den som flyttar utomlands.

    Sverige ska inte ha den näst högsta skattekvoten av jämförbara industriländer. Det vore bättre med en fjärde- eller femteplats. Vilket kan åstadkommas på olika sätt, bl.a. genom en smartare redovisning av de sociala avgifter som betalas ovanpå de svenska lönerna. Dessutom måste vi hålla igen på den offentliga utgiftsexpansionen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det jag försöker beskriva är att företagen inte kommer att flytta ut från Sverige vilket dagens läge där vi har fler jobb som flyttar tillbaka än de som flyttar ut är klara och tydliga bevis för.

      Du har helt rätt i att vi borde diskutera kostnadsläget för svensk kontra arbetskraft från andra EU-länder som jobbar i Sverige. Vi ska inte ha lönedumpning i Sverige och bästa sättet att stoppa en sådan är genom att se till att EU’s nya utstationeringsdirektiv kommer på plats snarast möjligt.

      Med ett utstationeringsdirektiv som stipulerar att svenska löner och svenska arbetsvillkor är det som ska gälla i Sverige är problemet med att utländsk arbetskraft konkurrerar med svensk arbetskraft till största delen löst.

      Att arbetsmarknadsprövningen bör återinföras har jag torgfört länge och det förslaget står jag fast vid.

  15. Alexander

    ”Min erfarenhet í detta ämne torde vara större än din”

    Det har du ingen aning om, inte heller vad min moster och hennes man gör.

    ”Vad din moster och hennes man driver för verksamhet i Sydafrika vet jag inte”

    Exakt. Ändå mästrar du allt och alla.

    ”så gäller den verklighet jag beskrivit”

    Så jag ska hälsa dem att de alltså har det betydligt sämre än de hade i Sverige? De vet inte själva hur deras verklighet ser ut, utan Anders Forss har koll på det? Som sagt, slå upp ordet narcissist…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag mästrar inte alla Alexander – Allt jag gör är att beskriva vad som är verklighet för de som flyttar ut.

      Om din moster och hennes man förändrat sitt liv och skapat verksamheter som de inte hade i Sverige och därför kunnat förändra sitt liv till det bättre så är det självfallet bra för dem. Men likväl är levnadsförhållandena identiska i Sverige och SA så behöver lönen vara dubbelt så stor för att ha samma service, samma levnadsstandard och samma sociala trygghet som i Sverige.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det har jag aldrig ifrågasatt men du har inte presenterat några som helst fakta för det du säger – Dvs. fakta som visar att deras inkomst är lika då och nu.

      • Erik white

        Men Anders, du har ju aldrig presenterat fakta för det du påstår. Du länkar aldrig till något eller ger några källhänvisningar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är tillåtet att ha egna åsikter och dra egna slutsatser Erik – Därutöver fullt tillåtet att använda egna kunskaper baserat på egna erfarenheter vilket jag ofta gör när jag lägger förslag.

          Det jag redovisat i detta inlägg är fakta – Dessutom fakta som upplevts av mig själv och flertalet av de människor jag lämnat rådgivning åt i mitt arbete.

  16. Jonny Disenfeldt

    Skatter och arbete…

    ”I fjol införde regeringen en särskild löneskatt för 65-plussare.
    Nu visar ny statistik från SCB att sysselsättning i den här gruppen minskar.
    – Alla är eniga om att vi måste jobba längre. Då inför man det här. Det är som att skjuta sig själv i foten, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam till Dina Pengar.

    För tio år sedan infördes det förhöjda jobbskatteavdraget för pensionärer. Samma år sänktes också arbetsgivaravgiften för seniorer, dagligdags kallat ”den särskilda löneskatten”.

    Mellan år 2006 och 2014 ökade också sysselsättningsgraden i åldersgruppen 65–74 med 6,4 procentenheter. Det innebar att Sverige hade EU:s snabbaste växande sysselsättningsgrad för den åldersgruppen, enligt statistik från Skattebetalarnas förening.

    Men när regeringen för drygt ett år sedan letade nya intäkter till statskassan riktades blickarna mot just den här gruppen.

    Den särskilda löneskatten för 65-plussare återinfördes trots kritiska röster många som fruktade att skatten skulle leda till en minskad sysselsättningsgrad för äldre på arbetsmarknaden.

    Nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar nu att de kan ha haft rätt i sin kritik.

    http://www.expressen.se/dinapengar/skattesmallen-mot-aldre-som-vill-jobba/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De sociala avgifterna ska vara samma för alla arbetstagare undantaget de som olika regeringar subventionerar för att de är del av särskilda insatser.

      Att låta arbetsgivarna dra nytta av lägre sociala avgifter för de som är 65+ är osund konkurrens mot de som är yngre. Samma avgifter ska råda för alla som arbetar med tillägget att de sociala avgifterna för de som är 65+ givetvis ska innebära att sjukpenningen bibehålls samtidigt som pensionsförmånerna höjs.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Och hur ser situationen i övrigt ut vad gäller barn i skolan etc. ?

      Ska man bo i SA så är det många saker man måste fixa själv såsom sjukförsäkring, livförsäkring och övriga försäkringar jag angivit i inlägget – Är du 100% säker att de fullt ut försäkringsvägen kompenserat för allt det som ingick i skatten när de bodde i Sverige?

  17. Alexander

    Nu har Anders fått bevis på att det han säger inte stammer. Ändå kommer han att hävda att han har rätt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ska det gå att lämna ett tvärsäkert besked så måste jag träffa människorna i fråga och se hur det förhöll sig före och hur det ser ut i nutid – För 99,9% av alla stämmer de fakta jag ställt upp i inlägget med verkligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.