Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD.s nedåtgående trend fortsätter.

Även om jag i ärlighetens namn ska tillstå att SD har ungefär samma opinionsstöd i den opinionsundersökning som SIFO presenterar denna gång som i den förra kommer jag ändå att hävda att SD:s nedåtgående trend fortsätter – Detta därför att terrorbrottet på Drottninggatan i Stockholm inte ökade stödet för SD överhuvudtaget.

Tidigare har stödet för SD alltid ökat i samband med händelser som dessa men denna gång står stödet helt stilla vilket i min värld är bevis för att SD befinner sig i en nedåtgående spiral.

Ju mer tid som förflyter ju säkrare blir jag på att min förutsägelse om 10% väljarstöd för SD i samband med nästa val kommer att bli liktydigt med det verkliga utfallet i valet.

Att SD inte ökar sitt stöd när saker som tidigare ökat deras stöd inträffar påvisar med all önskvärd tydlighet mitt påstående om att nationalism och högerpopulism spelat ut sin roll som politisk idé.

Att KD ligger kvar på samma låga nivå som tidigare och fortsatt har långt kvar till riksdagens spärr på 4% samtidigt som Moderaterna fortsätter att backa stärker min tes än mer.

Trots det kommer jag även fortsättningsvis att ta SD på allvar och fortsätta att ta den politiska debatten med deras företrädare på samma sätt som tidigare och då trygg i förvissningen om att min egen och andras politiska insats kommer att förpassa SD dit de hör hemma – Dvs. runt 4% väljarstöd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vin fattar idag”

149 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt


    Skrattretande Anders.
    Tidigare har du kallat en saktare ökningstakt för att något minskar…
    Nu påstår du att när något ligger på samma nivå så är det en minskning…

    Du skriver ”tidigare har stödet för SD alltid ökat i samband med händelser som dessa ”.
    Vilka händelser som dessa har vi haft tidigare i Sverige ?

    Vad vi vet av erfarenhet är däremot att extrema händelser, speciellt i vårt närområde, gynnar sittande regering oavsett regeringsfärg, något som Anders Forss helt uppenbart inte känner till.

    Det finns en fortsatt ström från Mp till S inom regeringen och den trenden kan möjligen ha förstärkts av terrordådet men skillnaderna i opinion är i övrigt små, SD ligger t.ex kvar på 16.7%, vi får gå tillbaka i SIFO till december 2015 för att hitta högre siffror för SD (19%) och de flesta vet väl att det var mitt under det totala sammanbrottet för Sverige…

  2. Leif Andersson

    Förutom att SD inte ökar så är det mest förvånande att S verkar ha tappat till MP. Högst egendomligt eftersom MP har ett stort politiskt ansvar för att terroristdådet kunde ske via sin uppgörelse med Reinfeldtregimen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokraterna står på ungefär samma nivå i denna mätning som i den förra – Till och med aningen mer och de stora förlorarna är M.

  3. Per

    Nej Anders, Sd hör inte hemma på 4%. Sveriges bästa parti med en partiledare som inte är efterbliven, som Löfven borde ha minst 30%, och det kommer dom nog att få när alla gammla S:are gått ur tiden och dom yngre väljarna fått upp ögonen. Länge leve Sd!/Per

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har olika åsikter om huruvida SD och dess partiledare är bra eller inte men tittar man statistiskt och historiskt så är 4%-nivån den naturliga nivån för partier som SD och det är där de kommer att hamna valet efter nästa.

  4. Jan

    Vad gör du när alla dina populistiska förutsägelser visar sig vara grovt felaktiga på valdagen? Lägger ner verksamheten? Nationalism spelat ut sin roll som politisk idé? Så du erkänner inte nationalstaten Sverige? SD fick cirka 13 procent av rösterna i valet 2014. Nu ligger de runt 17-18 procent i opinionen. Nedåtgående spiral?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag lägger på inget sätt ner verksamheten Jan – Däremot kommer jag att tillstå att jag hade fel vilket man ska göra om så blir fallet.

      SD ligger för närvarande runt 16% på väg nedåt och jag kvarstår vid min förutsägelse då allt fram till nu pekar på att det är så det kommer att bli.

      Alla länder är nationalstater men det betyder inte att de ska styras av nationalistiska och högerpopulistiska partier.

  5. Bergis

    SD har bromsat upp därför att moderaterna och socialdemokraterna har kopierat delar av deras politik. Men jag ska lägga in en brasklapp till herr Forss. I förra valet förutspådde de etablerade valinstituten att SD skulle få 10 procent i valet. Yougov angav närmare 13 procent. Vilka fick rätt? Givetvis Yougov. SD fick13 procent. Just nu ligger SD som största parti i Yougovs mätningar. Så ta inte ut segern i förskott. SD kan mycket väl vara Sveriges största parti i nästa val. Troligtvis kommer ännu fler att rösta på SD om den nya fordonskatten klubbas igenom i riksdagen. Du vet den som gör att en Svensson som äger en Volvo V70 får betala 9000kr istället för 2000kr i skatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget parti förutom möjligen M som kopierat SD:s politik Bergis.

      Det övriga partier gjort är att ta ansvar och från tid till annat driva den politik som behövs för att vid varje tillfälle ta hand om vårt land och de som bor här.

      Det finns säkert de som drömmer om att SD ska bli största parti eller näst största parti – Till dem säger jag fortsätt drömma.

      Utfallet för SD kommer att bli runt 10% och alla parametrar pekar dit så jag är inte orolig.

      • Bergis

        Men snälla du! Vi har ju fär tillfälligt EUs hårdaste migrationslagar. Polisen kollar identiteter vid Öresundsbron och flyktingar får inte längre permanent uppehållstillstånd. Allt detta är kopierat från Sverigedemokraternas politik. Hade någon yppat nuvarande regler för två år sedan hade han blivit kallad brunskjorta eller rasist. Vakna Anders!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Inget är kopierat från SD:s politik Bergis – tror du det tror du fel då det är en himmelsvid ideologisk skillnad mellan SD och S.

          Det är ideologin som bestämmer politiken och där har vi inte kopierat något överhuvudtaget från SD.

          Däremot har vi tvingats vidta åtgärder – Bland dem tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller för att klara av en hållbar utveckling i en värld där antalet flyktingar är det största sedan andra världskriget – Att se till att klara av atty ta emot de vi tar emot på ett värdigt och bra sätt är inte att kopiera SD:s politik Bergis.

          • Bergis

            Sa han som kopierade Riksbankens sedlar också. Men håller det i rätten? Ha ha ha!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Så får du gärna se det Bergis om det får dig at må bättre.

  6. Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ovan : ”Det får du räkna ut själv Jonny – Jag bygger min analys på iakttagelser, trender och sunt förnuft och gör du som jag så kommer du att upptäcka att jag har rätt – Alldeles speciellt så om du studerar trender.”

    NEJ Anders, du påstår något så ge då bevis för dina påståenden istället, faktiska bevis.

    Berätta hur du ”analyserar” SIFO’s siffror rörande SD sedan senaste valet Anders, berätta för oss alla nu hur du ser denna trend…

    Här är siffermaterialet :
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018

      • Jonny Disenfeldt

        Fel Anders Forss, det finns inget belägg för dina påståenden alls i det du skriver. Titta på verkliga fakta Anders.

        Här har du mätningar från en uppsjö av institut gjorda med resultat redovisade från och med senaste valet fram till nu.

        https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018

        Det finns inget som helst belägg för en sådan trend, det är rent önsketänkande från din sida. Du verkar tro att bara du repeterar din ramsa tillräckligt ofta så kommer den att uppfyllas.

        DU hänvisar till att du använder dig av ”iakttagelser, trender och sunt förnuft” … det verkar fungera dåligt…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det jag gjort Jonny -Tittar på verkliga fakta och granskar dem är det som jag säger – SD:s trend är nedåtgående.

          • Jonny Disenfeldt

            Som jag sagt , du hittar i vanlig ordning på Anders.
            Verkliga fakta står i bjär kontrast mot dina personliga önsketänkanden.

            Du får givetvis ha dina önsketänkanden men när du gör påståenden som att du ser trender så måste du kunna backa upp dem med fakta. Det kan du inte göra Anders.

            Lär dig att skilja på fantasi och verklighet, på hur du vill att det ska vara och på hur det är.

            https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsm%C3%A4tningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2018

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är inget påhitt Jonny – Trenden är tydlig även om det kanske är så att du inte ser den…

  7. Mattias Forss

    Jag måste säga att jag tror inte mina ögon hur konversationen går mellan dig Och Diesenfeldt. Underhållande, förvisso. Som tur är , kan människor tänka själv och dra sina egna slutsatser.
    Du hanterar fakta precis som Trump gör på sitt håll. Fortsätt så här, det gynnar alla andra utom dig och ditt parti.
    Det finns saker jag försöker att undvika och det är pinsamheter. Jag hade hört om att det finns kufar inom S. Nu bekräftat. Det är så fruktansvärt dålig standard på det du skriver. Aldrig, aldrig mer denna blogg. Aldrig.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen som tvingar dig att läsa Mattias – Det är en fri värld.

  8. Alexander

    Jag tänker inte diskutera med Anders eftersom att det är meningslöst. Däremot rekommenderar jag honom att läsa i Hallands Nyheter om familjen som trakasseras av invandrare pga att pappan sympatiserar med SD. Reflektera över situationen och speciellt citatet ”Gillar man inte invandrare kanske man inte ska bo här”. Så långt har det alltså gått…..

  9. Alexander

    Kan tilläggas att det är just dylika trakasserier som Anders lovat skulle upphöra när hans parti styr. Dessutom, hur stora blev Kommunals löneökningar? Naturligtvis klart bättre än under Alliansen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att förändra samhället tar tid Alexander – Vissa saker går fort andra tar lång tid och det viktiga är att förändringsarbetet är inlett då det är det som är själva garanten för att en förändring kommer.

      Kommunal har precis som andra fackförbund fått löneökningar som ligger inom märket och extra glad är jag över de låglönesatsningar som görs då det är just dessa som kommer att skapa ett mer jämlikt samhälle framgent.

  10. Alexander

    Det jag undrade är om löneökningarna är större än under Alliansen. Det var nämligen ett löfte från Anders Forss….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Låglönesatsningen pågår och den ger bra löneökningar åt de som finns inom offentlig sektor så över tid kommer det löftet att vara väl uppfyllt.

      Sedan är det arbatsmarknadens parter som förhandlar lönernas storlek och regeringen som bestämmer att skjuta till extra vilket vi bland mycket annat gjort för Poliser och lärare med flera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Kommunal har fått lika mycket som övriga fackförbund Alexander – Därutöver en låglönesatsning som går genom alla fackförbunbd och med den känner jag mig mycket tillfredsställd då det sådana satsningar som minskar klyftorna i samhället

  11. Alexander

    Hoppas som sagt att den allsmäktige läser artikeln i Hallands Nyheter och tar sig en rejäl funderare…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ska läsa den Alexander – Sedan är det inte så att en enskild händelse får mig att ändra ideologisk ståndpunkt och att människor öppet motarbetar de som röstar på SD beror på att SD är främlingsfientligt gentemot invandrare så uttrycket om att man får ligga som man bäddat är säker tillämpligt i detta fall.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte försvarat någon Alexander vilket du ser om du läser det jag skrivit.

      Sedan är det så att man som människa alltid behöver tänka över konsekvenserna av de val man gör och är man anhängare av en viss ideologi och dessutom öppet propagerar för den är man en offentlig person.

      Som offentlig person kan man förvänta sig både medhåll och motstånd.

      Med det sagt så tycker jag på inget sätt att det är ok att hoppa på andra än personen i sig och i de fall man gör så gör den som utför handlingen fel.

  12. Alexander

    Anders Forss anser att förstöra cyklar, hota osv är att motarbeta. Och han är stolt över det….

  13. Per

    Fanns många nazister i S också under 40 talet, men dom pratar du/ni (Löfven) inte om…??? Men fortsätt att kasta skit på Sd så att dom får fortsätta att växa och växa…..mycket mycket bra av dej!/ Per

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har ett enda svar till din kommentar Per – Allt vi kan förändra är framtiden och det är en vi ska förändra genom at i allt vi gör motarbeta partier likt SD.

  14. Alexander

    -Pappa, varför blir min cykel förstörd? Vilka är det som kastar sten på vårt hus? Jag blir hotad i skolan.
    -Lilla gumman, pappa är socialdemokrat och en offentlig person. Då får man räkna med att bli motarbetad. Dessutom kanske vi måste tänka på vilka kläder vi sätter på dig. Tänk på att barn kan reta sig på det, och därmed provocerar du de till att göra dig illa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som vanligt är du ute och cyklar Alexander.

      Fallen där SD sympatisörer hotar invandrare och andra är betydligt fler än den situation du beskrev inledningsvis. Sedan har jag klart och tydligt sagt att sådant inte ska ske i ett demokratiskt samhälle och att så inte ska vara är saker vi jobbar på så jag är inte orolig.

      • Kim

        Jag tycker det är rätt att motarbeta SD och deras offerkofta. Alla deras nättroll som kör billig retorik som tilltalar folk som inte tänker själv. Däremot undrar jag var statistiken bakom uttrycket ”Fallen där SD sympatisörer hotar invandrare och andra är betydligt fler än den situation du beskrev inledningsvis.” kommer från?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det uttalandet bygger inte på någon statistik utan på sunt förnuft och på det Alexander anför i vart och varannat inlägg.

          • Kim

            Det är precis det som SD lägger som grund för sin politik (enligt dem själva).

            Mitt sätt att se på saken:
            Problemet är bara att då man väljer att möta dem på deras egna låga nivå kommer det bara att gynna dem. Att gå på känsla och gissningar (oavsett om det kallas sunt förnuft eller något annat) i stället för fakta gynnar bara SD, Trump och andra som samlar sina intressenter i första hand på missnöje. Tyvärr. ”Vanligt sunt förnuft är inte särskilt vanligt.” Beklagligt nog.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            jag tillhör sannolikt en av de få som faktiskt debatterar med SD:s anhängare på min blogg och det tänker jag fortsätta med.

  15. Alexander

    Anders kommer inte att reagera om någon ger sig på hans barn. Eftersom att han är socialdemokrat och det finns de som stör sig på det så får man trakassera hans familj. Det är fritt fram. Dessutom får han inte heller försvara sina nära och kära med tillhyggen, det har han tidigare sagt är förbjudet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer alltid att reagera om någon försöker skada mina barn – Det tror jag att varje ansvarstagande förälder gör och risken att bli utsatt är nog sannolikt bra mycket större om man som förälder tillhör ett främlingsfientligt parti än ett parti som S.

  16. Alexander

    Det skulle vara intressant att se Anders reaktion om det är hans familj som blir utsatt för samma sak som mannen i artikeln i Hallands Nyheter.Jag tvivlar på att han är lika stursk och dryg om hans barn kommer hem och gråter. Tyvärr kanske det är vad en sådan människa behöver?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man uppför sig på ett sätt så att man respekterar alla och har alla människors lika värde som ledstjärna blir detta sannolikt inte nödvändigt Alexander.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har läst den artikeln så vad den säger är väl känt och registrerat som kolumnistens åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.