Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi ska aldrig vika oss i kampen för välfärden.

Socialdemokratin har under alla år flitigt använt sig av förhandling, jämkande och ömsesidiga överenskommelser med andra partier för att hitta en lösning på Sveriges problem.

Ibland är dock denna väg omöjlig att använda sig av helt enkelt därför att det från tid till annan är viktigt att stå oböjligt fast vid det som är våra kärnvärden och principer. I sådana lägen måste vi ta striden även om striden påtvingas oss.

Kampen för att återställa villkoren för den offentliga sektorn är en strid vi måste ta – Dessutom en strid vi måste ta här och nu.

Min inställning och övertygelse har alltid varit att den offentliga sektorn tillsammans med skatteverktyget är politikens viktigaste verktyg för den som vill bygga ett jämlikt Sverige.

Det är mot grundval av detta som striden blivit nödvändig. Jag kan kompromissa hur mycket som helst vad gäller metoderna men aldrig när det gäller de kärnvärden jag tror på och de principer jag står upp för.

Demokratin och bygget av ett jämlikt samhälle kräver att offentlig sektor drivs av det allmänna utan privata inslag – Styrd av behov och inte av efterfrågan och vinstintresse.

Palme sa på följande sätt under 1970-talet:

”Det frisläppande av marknadskrafterna, den nedskärning av offentlig sektor, den ökning av inkomstklyftorna, den försvagning av de fackliga organisationernas ställning som nyliberalismen enligt sina programskrifter säger sig företräda går icke att förena med den svenska modellen, den svenska blandekonomin, och välfärdssamhället som vi känner det”

Tänk så rätt han fick i sin förutsägelse om vad som skulle hända om offentlig sektor marknadsanpassas och delvis privatiseras.

Nyliberala företrädare har varit framgångsrika i sitt arbete med att marknadsanpassa den offentliga sektorn och med att släppa in privata intressen i verksamheter som helt eller delvis finansieras med skattemedel.

Den har även varit framgångsrik med att rationalisera och driva de verksamheter man avreglerat och privatiserat med ett minimum av personal för att öka sina vinster..

Resultatet ? 

Oproportionerligt höga vinster för de företag som ägnar sig åt välfärdstjänster och en minskad välfärd för alla utom de mest priviligerade som genom reformen tjänat så mycket pengar att de kan köpa sig den välfärd de själva önskar.

Dessutom till priset av otrygga anställningsformer såsom visstidsanställning och inhyrning av personal via bemanningsföretag.

Vi Socialdemokrater är likväl som nyliberalerna medvetna om att offentlig sektor och dess tjänster är den sektor som kommer att växa mest i framtiden. Det är därför de nyliberala företrädarna vill privatisera och tjäna pengar även på detta område.

Deras inträde i det som traditionellt varit en offentlig sektor driven av samhället visar dessutom att deras tidigare beskrivning om den offentliga sektorn som ”tärnade” bara är tomma ord och skrämselpropaganda.

Offentlig sektor är inte tärnade – Den är närande i fler avseenden än ett!

Därför är jag som Socialdemokrat beredd att ta strid för är att stoppa utvecklingen med privata inslag i offentlig sektor och därtill beredd att ta striden för att kasta ut det privata näringslivet från de servicetjänster som hör offentlig sektor till.

För mig är det självklart att ta den striden och använda verktyget på detta sätt för att visa människorna att vi är oböjliga i vår strävan att bygga ett jämlikt samhälle.

Vi måste visa människorna hur fel det är att betrakta den offentliga sektorn och dess ökning som tärande och som byråkratins förlamande hand över samhället och som en improduktiv verksamhet som tär på våra gemensamma resurser.

Förvisso är den delen av striden mycket lätt att vinna och skaffa förståelse för – Allt vi behöver göra är att påpeka för väljarna varför det privata näringslivet vill in i den sektor de tidigare kallade tärande.

Den hårda striden är att stå upp för vår övertygelse och kasta ut alla privata företag ur verksamheter som hör offentlig sektor till. Det är i denna strid som vi kommer att kallas ”kommunister”, och det är i denna strid vi kommer att beskyllas för att vilja införa ett system i Sverige som minner om gamla DDR och dess planekonomi.

För egen del kommer jag inte att rygga tillbaka och backa för sådana påståenden då de är lika grundlösa som någonsin påståendena om att offentlig sektor är tärande. När vi Socialdemokrater väl bestämt oss backar vi inte – Vi står oböjligt fast vid vår övertygelse och tar striden.

Därför upprepar jag mitt budskap:

Kampen för välfärd och jämlikhet är Socialdemokratiska kärnvärden väl värda att strida för.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

127 kommentarer

  1. Olle

    När vi Socialdemokrater väl bestämt oss backar vi inte – Vi står oböjligt fast vid vår övertygelse och tar striden.

    Jaja, hur var det med våra öppna gränser och gränskontroller.Här backades det trots det som du säger.

    Sen är det ju faktiskt så att det ska vara väljarkåren som styr

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Väljarna styr och för tillfället har de bestämt att regeringen ska se ut som den gör.

  2. Per

    De privata alternativen, inte minst de vinstdrivande, ger oss något att jämföra med. Detta är om inte ovärderligt så väldigt viktigt om vi vill undvika att den offentliga sektorn blir en gökunge som äter oss ur boet (äter upp välfärden).

    Det finns andra sätt att hitta jämförelseobjekt, man behöver inte ens gå utomlands utan det räcker bra med att jämföra olika landsting med varandra, men om detta talar förespråkarna för offentliga monopol väldigt lite.

    Vi ska försöka undvika att hamna i fällan att likställa förbrukade resurser med uppnådda resultat.

    Få har väl något emot att vi börjar arbetet med att identifiera de verksamheter som ”hör offentlig sektor till.” Vad ska det offentliga inte syssla med?

    Vi måste säkra jämlikheten mellan dem som i de som arbetar i företag som måste gå med vinst för att överleva och de som har sin försörjning i den offentliga sektorn. Det kan vi bara göra om vi ställer höga krav på den offentliga sektorns effektivitet både vad gäller vad den spenderar pengar på och hur den utför sitt uppdrag.

    En stor offentlig sektor är ingen garanti för hög välfärd. Tvärtom är risken stor att den blir mer intresserad av sitt eget välmående än sitt egentliga uppdrag.

    För att förhindra detta måste den offentliga sektorn konkurrensutsättas. Ingen, vare sig plan-, kommunistisk- eller socialistisk ekonomi har lyckats skapa en välfärd ens i närheten av den svenska. Det borde alla vill värna om vår gemensamma välfärd tänka på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Offentlig sektor fungerade mycket bra under Erlanders och Palmes år och att återställa den till den funktionen ser jag inte som ogörligt.

      Därtill behöver den inte jämföras med några privata företag då det alltid måste vara behoven och inte vinstmöjligheter som avgör hur stor den ska vara från tid till annan.

      • Petter

        Jo det fungerade ju jättebra,både mormor och farmor som var före detta hemmafruar som var vanligt då skulle ut i arbetslivet på grund av att både min farfar och morfar var båda fabriksarbetare med en lön så de klarade sig men inte mer. Detta för att de överhuvudtaget skulle få nåt över vid sina pensioner. Och det kan jag då definitivt säga att ingen skulle idag ta dessa jobb på ”hemmet” och lägga ner all energi till en slavlön även med dåtidens mått mätt. Och de slet ut sig ganska fort och fick då inget för detta. Ditt snack om hur bra det funkade kan du bara glömma och stoppa upp nånstans.Men de klagade inte för man såg på ett annat sätt då, men nån ersättning som var nåt värd de fick de inte trots att staten/kommunen slet ut dom så i princip de var handikappade vid pensionen.Finns nog många mer som kan vittna om detta .För det kan jag säga dig A.F att detta är nog inte glömt än.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har aldrig påstått att någon ska arbeta till slavlöner och ej heller att kvinnor ska vara hemmafruar – Det enda jag sagt är att vi ska återgå till den politik vi förde då baserat på vår ideologiska övertygelse.

          • Petter

            Nej det har du inte påstått men de var så det var när offentliga sektorn fungerade under Erlanders tid och en tid under Palme. Det var ju det du hänvisade till ,då funkade så och det var denna tid du ville tillbaka till, eller …….???

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vi ska ha tillbaka idealen som rådde då men precis som jag anfört kan vi vara otrogna vad gäller metoderna så länge vi är trogna idealen.

    • Bertil

      ”En stor offentlig sektor är ingen garanti för hög välfärd. Tvärtom är risken stor att den blir mer intresserad av sitt eget välmående än sitt egentliga uppdrag.”

      Klart allt måste förvaltas väl och av rätt personer. Vi får inte låta en Offentlig sektor bli diktatorisk
      eller Monetär då spårar det ut. Den ska vara socialistisk och i balans.

      En gemensam sektor har den fördelen den gör oss alla rika men även alla fattiga om det går den vägen. Utan offentlig sektor vilket vi är på väg mot kommer massor bli utan både vettig vård. skola omsorg. Jag är helt emot den privatiseringshysteri som skett och sker inom vårt gemensamma.
      Riva upp LOV anser jag är ett måste. Lura folket med frihet av tre bokstäver borde vara åtalbart.

      Låter vi som nu skett bidrag gå till företag och välsituerat folk då urholkas vårt gemensamma och utsatta blir de som får betala priset. Under Alliansens tid så var vår gemensamma sektor en godisbutik för välbeställda, för stora företag och för storstäder.
      betala priset fick alla att utsatta grupper det vet alla ändå skedde det.

      ”Vi måste säkra jämlikheten mellan dem som i de som arbetar i företag som måste gå med vinst för att överleva och de som har sin försörjning i den offentliga sektorn.” skriver per.

      Där håller jag med. med tillägget att ska vi kämpa för en livslinje då måste alla gå med vinst.
      utförsäkra sjuka är inte humant.

      Det är en lat politik där politiker inte sköter sitt jobb.
      Jag är oerhört ilsk på det. Sätta en arbetslinje på utsatta. men inte ens bry sig om att sköta en sjukförsäkring av de med löner över 100 000 i månaden.

      Vinsten är livet och att uppnå jämlikhet. Det betyder att visst förmögen ska alla kunna bli.
      men det ska inte ske som nu där skatten på ex. ISK-avkastningen är löjligt låg.

      Det betyder även att ingen ska behöva bli fattig utstött och ekonomiskt utsatt.
      Det är ju bedrövligt vilket högt spel det är idag på bostad som blivit en sjuk marknad.

      Det behövs inte mycket för att en enorm kris ska uppstå i Sverige när belåningen för unga främst är så enorm, Bostadsmarknaden har helt klart nyliberaliserats, Det går helt klart ut på att hungriga vargar jagar bäst. D.v.s man har skapat en politik där man låser fast folk i enorma lån.
      Detta för att Arbetsgivare ska kunna styra människors liv.
      Försämra arbetarskydd. A-kassa, sjukförsäkring. Detta samtidigt som kapitalet används för att öka produktion , vinster samtidigt som personal avskedas eller inte anställs.

      Kommer en lågkonjuktur vilket så klart kommer. Är allt ett enda korthus som rasar. blir det endast översta kortet då har vi tur. men rasar hela då kommer nåt förskräckligt ske i Sverige.

      Tyvärr så tror jag på det sistnämda men det dröjer nog 5-8 år tror jag.
      ”Skit på er” Om alla vore som Janne ”Loffe” Carlsson skulle världen se bättre ut.

  3. Bertil

    Palme var så smart så han låg decennier före övriga vad gällde framförhållning.
    Sen släppte man iväg Nyliberalismen och folket följde med som en renskock ut på järnvägsspåren.

    Trots att bit för bit av ojämlikhet uppstått av Nyliberalismen så går ändå folk och röstar på höger.
    Varför har jag aldrig förstått,

    De leder oss garanterat till undergång
    Nyliberalismens idelogi är en omöjlig konstruktion detta när kapitalet alltid ska användas för att öka produktion frigöra människor som sedan till viss del kommer till nya företag som konkurrerar och tar ännu mer av våra samlade rikedomar.

    Det håller inte jag är helt säker.
    Ju mer inovationer som skapas ju lättare är det för en Naturkatastrof ta kål på oss.

    Dessutom är jag kanonsäker på en gigantisk lågkonjuktur om 5-8 år

      • Bertil

        Går bättre skriva på dator än på Mobilen.
        Mobilen blir det slarvigt skrivet. Svårt se och den ändrar ord o.s.v.
        men även sånt får ni stå ut med från mig.

        Man tar det man haver skulle man kunna säga.

  4. Alexander

    SVT Text uppger genomsnittslönen till 32 800 kr/mån. Vi vet att Anders vill höja skatten för dem med löner runt 30 000.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Har jag påstått det – Vi har haft denna diskussion tidigare till leda vill jag påstå och räknar du som jag sagt i mitt svar till Alexander så ligger medianlönen långt under den siffra han anger.

  5. Krister Rosengren

    Jag arbetade i vården i slutet av 70-talet och det var inget annorlunda då till stora delar.
    Som ung är man kanske naiv och saknar erfarenhet men å andra sidan har man ögonen
    öppna och ser det som de mer vana redan blundar för.
    ”Kampen för välfärd och jämlikhet är Socialdemokratiska kärnvärden väl värda att strida för.”
    Jag tror inte att de som står i köer till vård eller de som förlorar sin LSS är så jävligt tacksamma
    för hur välfärden funkar för dom. Hold your horses. It is not my first time on a rodeo!!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är därför jag säger att vi strida för välfärden – De problem du pekar på är skapade av Alliansen och fortfarande inte åtgärdade av oss Socialdemokrater och det hoppas jag ändra på.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har debatterat detta ämne till leda tidigare Alexander och vi vet alla att merparten av alla Sveriges arbetstagare inte har en lön som är ens i närheten av den siffra du angivit.

    • Bertil

      Ljuger? Du har lässvårigheter Alexander.
      Det står inte att genomsnittslönen är 32800 Det står att ”för den genomsnittlige löntagaren med 32800 kr i lön motsvarar det 230 kronor….”

      Det är alltså 230 kronor som genomsnitttet är för den med 32800 kr.

      Vad genomsnittslönen i Sverige är står det ingenting om.

      Du har mycket att lära Alexander.
      Fattar inte att Anders ägnar så mycket tid till att ge dig svar. Slöseri med tid anser jag.

      • Jonny Disenfeldt

        Bertil – Komiskt.

        Det står just att den genomsnittlige löntagararen har en inkomst på 32800 per månad samt att denne det senaste året i genomsnitt fått en förbättring på 230 kronor per månad avseende löneökning efter hänsyn till inflation.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Publicerar som Jonnys svar till Bertil med följande tillägg – Jonny du vet lika väl som jag att flertalet av alla svenska arbetare ligger långt under de lönenivåerna och att du vill försöka blåsa upp den beror på motiv som bara du känner till.

  6. Bertil

    Sossarna är rökta jag kommer inte rösta på de. Men trots allt hoppas jag de får många röster.
    ju mer ju bättre.

    Det lustiga är att man vill satsa på försvaret, men föra krig mot sjuka.
    Det går ut på skydda väletablerade men låta utsatta grupper vara sköldar till dessa.
    Förmodligen kommer kostnaderna för försvaret överstiga sjukvårdskostnaderna
    inklusive sjukförsäkringen om man fortsätter ha denna märkliga attityd.
    Välmående är så klart mer för Krig och fiender än utförsäkring från sjukförsäkring.
    De har det så gott ställt så de klarar sig nog ändå. Egna lösningar har man också.
    Gäller nog även välmående sossar,.

    Deras attityd till sjukförsäkring ända sedan Anna Hedborg är galet fel.
    Den attityden gillar jag definitivt inte. Sen lura folket att man stoppat utförsäkringen sen är man själva rena sadisterna mot sjuka.

    Det går emot hela Socialdemokratins idelogi anser jag.
    Löfven är dessutom en smilfink som säger ett med hög röst sen händer inte så mycket.
    har en Bror som är moderat. Så vad är Löfven.- jag stödde Juholt mera. han var en vänstersosse dessutom. Det måste man vara idag för att räknas som sosse i mina ögon.

    jag kommer fortfarande lägga min röst på Vänstern som allt ser ut just nu.
    Vilket är tragiskt när man varit sosse hela sitt liv.

    ”Kampen för välfärd och jämlikhet är Socialdemokratiska kärnvärden väl värda att strida för.”
    skriver Anders.

    Absolut och jag kommer lägga min del av kampen till sossarnas fördel.
    Men utförsäkra sjuka är ta me fanken inte socialistisk politik.-
    Det är högerpolitik så det skriker omét.

    Men när man läser sånt här. jag blir inte bara arg, jag blir rasande.
    Sossarna har en del att förklara faktiskt.

    citat.
    ”Nyligen vittnade en handläggare på Försäkringskassans kontor vid Globen i Stockholm om hur ledningen driver på för att öka antalet avslag. Nu berättar två handläggare från ett annat kontor om sifferhetsen och den råa attityden mot sjuka.
    – Enhetschefen sa ”Släpp inte in folk i försäkringen”, berättar en handläggare.”

  7. Alexander

    Anders

    Jag ska ta kontakt med SCB under dagen för att få medianlönen för 2017. Genomsnittslönen är som sagt 32800 kr. Du vill ha skattehöjningar för målare, lärare, sjuksköterskor osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag vill ha skattehöjningar för de med höga inkomster Alexander och de grupper du räknar upp hör inte dit – I övrigt får du ta kontakt med vem du vill.

  8. Alexander

    Anders

    Du vill ha skattehöjningar för de som tjänar mer än 30 000 och det gör många målare, lärare och sjuksköterskor. Varför förnekar du det?

    Nu har jag varit i kontakt med SCB och väntar på uppgifter om senaste medianlön. Kommer du att hävda att den inte stämmer?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har sagt att jag vill höja skatten för de med högre inkomster och att jag anser att lönenivåer över 30.000 per månad utgör gränsen för när en lön börjar bli ok.

      Om du rangordnar alla svenska arbetstagare från den med lägst lön och uppåt utan att dela in dem i grupper och först räkna ut medianlönen för varje grupp utan att i slutresultatet väga in hur många individer som finns i varje grupp hamnar medianlönen i Sverige långt under den du anger.

      Denna debatt hade vi under lång tid förra året och för mig är den debatten avslutad.

      Hur många undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, beoendehandledare etc.etc hittar du med lön över 30.000 kr/månad Alexander? Få om ens någon omm de inte jobbar övertid vill jag påstå.

      Därtill är det grundlönen du ska räkna på och inte lönen inklusive OB och andra ersättningar som i sak inte är lön utan ersättning för att man tvingas jobba utanför normala arbetstider.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Om du rangordnar alla svenska arbetstagare från den med lägst lön och uppåt utan att dela in dem i grupper och först räkna ut medianlönen för varje grupp utan att i slutresultatet väga in hur många individer som finns i varje grupp hamnar medianlönen i Sverige långt under den du anger.”

        Snälla nån, median beräknas genom att rangordna SAMTLIGA mätvärden i EN lista och sedan ta det värde som ligger i mitten av listan, det lärs ut i högstadiet i 8:e klass. Det är den metod matematiker och t.ex SCB använder sig av eftersom det är den enda korrekta metoden att beräkna median.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Se föregående svar och med det sätter jag streck i debatten om medianlön som dessutom inte har ett enda dugg att göra med det jag skrivit om i inlägget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Medianlönen har vi pratat om tidigare och den ligger på den nivå vi talat om tidigare – Dvs. betydligt under den siffra du anger av anledningar du vet vi pratat mycket om.

  9. Alexander

    Bertil

    SCB och Medlingsinstitutet uppger genomsnittslönen till 32800. Tar en minut att kolla upp.

  10. Alexander

    Anders

    En snabb titt på SCB skjuter alla dina argument i sank. Varför håller du på som du gör? Det tog en minut att få fram att genomsnittslönen för lärare i grundskolan är 31 700. Om det inte stämmer kan du väl berätta vad du anser?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar om lönen för alla svenska arbetstagare Alexander och inte bara om lärarna – Hur ser den ut för de grupper jag angav – Grupper som därtill är de största på svensk arbetsmarknad?

      Hur ser lönen för en Polis ut?

  11. Alexander

    Anders

    Fast SCB hävdar att medianlönen för ALLA är 29300. Jag har det svart på vitt på mailen. Det du håller på med är ju sjukligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är på inget sätt sjukligt Alexander utan ren och skär fakta vilket jag redovisade förra gången vi debatterade ämnet fram tills dess saken var helt utagerad.

  12. Alexander

    Anders

    Hur många lärare, målare, snickare, industriarbetare, programmerare osv med lön över 30 000 hittar du?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om vi tittar på grundlönen vilket är vad vi borde göra så är det sannolikt bara programmerare och hög- och gymnasielärare som har lön över 30.000 kr/månad.

  13. Alexander

    ”ren och skär fakta”

    Fast SCB har andra fakta.

    ”jag pratar om lönen för alla arbetstagare”

    Och då är genomsnittslönen 32800, dvs breda grupper får höjd skatt om du får som du vill.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Inte om du rensar bort OB och andra ersättningar som inte är lön.

  14. Alexander

    Uppgifter från SCB:

    Polis 32500
    Brandmän 30600
    Lärare grundskolan 31700

    Vad säger herr Forss?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alexander – med all respekt så har vi sedan länge avslutat debatten om lönedumpning och de löner du anger är inte rensade från OB och andra ersättningar som inte är att betrakta som lön.

  15. Alexander

    Fakta från SCB:

    Medianlön alla arbetande 29300
    Genomsnittslön 32800

    Av någon anledning menar Anders Forss att detta inte är sant.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Med den räknemetod där man först räknar ut medianlönen i respektive yrkesgrupp stämmer den med säkerhet men inte om man rangordnar alla arbetstagare i stigande skala – Gör man det blir medianlönen lägre av den enkla anledningen att de yrkesgrupper med lägre lön än den median du anför är åtskilligt många fler än de grupper som ligger över.

      • Jonny Disenfeldt

        Sluta tramsa Anders. Varför fortsätter du in absurdum att sprida felaktigheter ?

        Median beräknas genom att rangordna SAMTLIGA mätvärden i EN lista och sedan ta det värde som ligger i mitten av listan, det lärs ut i högstadiet i 8:e klass. Det är den metod matematiker och t.ex SCB använder sig av eftersom det är den enda korrekta metoden att beräkna median.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          ag tramsar inte och det vet du.

          En metod där man först räknar ut medianlönen i varje yrkesgrupp för att sedan räkna ut medianen för alla yrkesgrupper genom att rangordna yrkesgrupperna i stigande skala kan aldrig bli exakt av den anledningen att en sådan aldrig tar hänsyn till hur många arbetstagare som finns i respektive yrkesgrupp.

          • Jonny Disenfeldt

            Det är ingen som beräknar median av medianer, sluta tramsa Anders Forss.

            Median beräknas genom att rangordna SAMTLIGA mätvärden i EN lista och sedan ta det värde som ligger i mitten av listan, det lärs ut i högstadiet i 8:e klass. Det är den metod matematiker och t.ex SCB använder sig av eftersom det är den enda korrekta metoden att beräkna median.>/b>

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag vet mycket väl hur man räknar ut en median Jonny så låt mig ställa en följdfråga.

            Vilken median är exaktast?

            den som delar in arbetstagarna i yrkesgrupper och fastställer medianen i varje yrkesgrupp för att sedan rangordna medianen för alla yrkesgrupper eller den som tar samtliga arbetstagare och sorterar dem i stigande skala för att sedan räkna ut medianen?

            SCB använder den förstnämnda metoden i sina schblonuträkningar vilket innebär att hänsyn inte tas till hur många människor som ingår i respektive yrkesgrupp.

            T.ex du har 3 yrkesgrupper med 20.000 samt 30.000 respektive 40.000 i månadslön – vad blir medianen?

            Skulle du istället räkna exakt och ställa upp alla arbetstagare i respektive grupp skulle du få en helt annan median då den första gruppen omfattar 200.000 arbetstagare, den andra 20.000 arbetstagare och den 3:e 5.000 arbetstagare.

            Med det sagt så är medianlön såvida den inte tar hänsyn till hur många som ingår i respektive yrkesgrupp ett oerhört trubbigt och därtill felaktigs sätt att med exakthet bestämma medianlönen i Sverige.

  16. Alexander

    Anders

    Det är konstigt att SCB på direkta frågor uppger fel medianlön, dessutom vid flera tillfällen. Du som vet allt kanske kan ha en teori om varför?

  17. Alexander

    Återger det svar jag fick från SCB:

    Hej,

    Medianlönen i Sverige, för alla sektorer och yrken var år 2016- 29300 kr i månaden.

    Hör gärna av dig igen om du har några ytterligare frågor!

    Med vänlig hälsning

    Statistiska centralbyrån
    Statistikservice/Antti Ahtiainen
    70189 Örebro
    Telefon 010-479 50 00
    Öppettider 09.00-12.00 13.00-16.30
    http://www.scb.se

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det beror på räknesätt Alexander – tar man alla löntagare och rangordnar dem i stigande skala hamnar medianlönen lägre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.