Hemlös i äldreomsorgen…..

I mitt förra jobb mötte jag ofta demenssjuka som bar en inneboende oro. De söker en känsla av tillhörighet eller ”hemma”. Man känner inte igen sig, man väntar på bussen, man gläntar på dörrar, man packar och söker sitt hem och kanske söker sin mamma. Ju längre in i sjukdomen – desto längre tillbaka i förfluten tid.

Givetvis kan vi inte veta vart och i vilken tid det ”hemma” som söks är beläget. Är det barndomshemmet, det första egnahemmet, sommarstugan eller den senaste lägenheten som åsyftas?

”Hemma” –  en plats att känna igen, att kunna landa i. En plats som symboliserar trygghet, något välbekant, varmt och skönt. En plats där man kan slappna av och vara sig själv, där man råder över sin tid, sitt privatliv och sina hemligheter. Där de nära och kära finns. Där en värmande famn eller en tröstande hand brukar finnas

När man förlorar sig själv, när orienteringen i tid och rum sviktar, blir den kvardröjande känslan otrygghet, vilsenhet eller främlingskap. Inte sällan är man faktiskt fråntagen både sitt hem och sin autonomi, har fått flytta till ett gruppboende bebott av främlingar. Tillvaron blir genomströmmat av okända människor som klampar in i det mest privata och mer eller mindre tar över. 

Vår huvuduppgift blir att på alla sätt försöka skapa trygghet och  fina hemtrevliga miljöer med välbekanta stämningar av ljud och dofter kryddat med vänlighet och respekt. Vi måste lägga omtanke och kraft på att försöka utforma personliga oaser i människors tillvaro, återskapa sammanhang och positiva situationer som ger tillvaron meningsfullhet mitt i det till synes meningslösa.

Hemligheten för att hitta sin hemkänsla, eller att hjälpa någon annan att hitta den, är att hitta minnen, bilder, smaker, dofter, känslor eller kanske musik som påminner om och väcker känslan av ”hemma”. Modern demensvård handlar i mångt och mycket om just det – att försöka skapa en ”god känsla”. Effekten kan sitta i länge och fungera väl så bra, eller till och med bättre än lugnande mediciner.

Allt detta är möjligt att åstadkomma  för den som vill och är beredd att öva sig i konsten att ”lyssna in”, läsa på i Levnadsberättelsen och har viljan att prestigelöst tillfredsställa. Då kan man lyckas. 

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Kerstin

  Gunnel, du har en underbar människokänsla! Önskar att det skulle finnas många, många med din människosyn och med din människokunskap. Var rädd om dig så att du kan delge oss andra din kunskap och din medmänsklighet. Tack för dina härliga bloggar!!!

 2. Marlene

  Jobbar på en specialistavd. Går en vidarutbildning inom demenssjukvård.Älskar mitt jobb.Just nu är det tungt. Får vi vara kvar…?? Men nu undrar jag om landstingstyrelsen har läst vårdprogrammet för dementa. Du är en av dom som har varit med och utformat programmet.Är erat arbete bortkastat?? Vi är så många människor som jobbar för att vår dementa ska ha det bra. Varför kan vi inte få jobba ifred utan moln av oro.Sen är det inte bara äldre som drabbas av Alz. eller liknande.Du är en insperationskälla för mig.

 3. Gunnel Forsberg

  Svar till Kerstin (2011-11-16 16:42)
  Tack Kerstin för uppmuntran. Det är så bra att det debatteras och dammas av en massa dåligheter så att man har en chans att göra ett bättre jobb med värdigare människosyn i framtiden

 4. Gunnel Forsberg

  Svar till Marlene (2011-11-17 00:03)
  Att få vara någons inspirationskälla känns oerhört starkt och fint. Jag blir rörd och önskar dig lycka till i ditt fortsatta viktiga arbete. Förstår att det är tugnt nu, men håll ut och förlora aldrig ditt varma hjärta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.