Vänortsförbindelser

Igår kom de politiska och tjänstemannaledningarna från våra nordiska vänorter till oss. Det blir alltid ett trevligt möte där vi som ledare pratar om våra kommuners möjligheter inför framtiden. Kommunerna är Harstad från Norge, Wasa från Finland och Helsingör från Danmark. Ni kan inte tro hur mycket det är att diskutera och en glad stämning trots att vi tillhör olika partier. Jag tillhör dom som tror att vi alltid har saker att lära av varandra.

* Moderater byter parti

I media har det framgått att två moderater i Sundbyberg gått över från moderaterna till oss socialdemokrater. Dom är självklart välkomna då man tycker att vårt parti är bättre. Min fråga är om majoriteter ska kunna ändras på det sättet. Det svenska valsystemet bygger på partival med personvalsinslag och då är detta för mig ett demokratiskt problem. Väljarna röstade i första hand på partiet och i andra hand på kandidaterna och sen förändras majoriteterna.

Vallagarna har förändras genom åren, bland annat efter det som skett i Umeå då andra använde vårt partis namn och satte dit sina kandidater, det var företrädarna för den väpnade revolutionen dvs. idag rättvisepartiet som första gången kom in så. Jag har alltid haft den inställningen att byter man parti så ska man säga av sig uppdragen man fått av ett annat parti och inte lura väljarna. Det här är inte en kritik mot dom som byter parti utan mot systemet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.