Centerstämman – högersväng och höjd bensinskatt

Helgen blev inte som tänkt. Regn gjorde utearbete svårt och travet blev ingen höjdare heller. Lite rödvinbärsplockning hanns dock med och sedan ägnades lite tid till TV och centerstämman.

I lördagens blogg skrev jag att centern gått långt åt höger och det är ännu tydligare när man får chans att följa debatten. Det måste vara en fruktansvärt stor omställning för många centerpartister, framförallt de som jag brukar kalla folkrörelsecentern, att hamna så lågt ute på högerkanten med de mest nyliberala idéerna av alla partier. Fattas bara att de börjar närma sig de främlingsfientliga krafterna i sin populism.

* Centern och bensinskatten
Centerstämman sa helt väntat ja till höjd bensinskatt för att minska utsläppen. Här har nog många centerpartister svårt att känna igen sig då budskapet vi valet var nej till höjd bensinskatt. Länets centerpartister har lite att förklara den pudeln. Däremot är det svårt att förstå varför reseavdragen för bilkörning ska höjas. Vill man få effekt så blir det svårt att förstå det senare. Om det vore möjligt är ju kollektivresor den enda som man borde ge skatteavdrag för då blev det lönsamt att åka kollektivt. Problemet är att det inte funnits resurser att bygga ut den överallt men om fler åkte så ökar säkert intäkterna.

* Högersväng centern
Den tydligaste högersvängen har centern gjort när det gäller angreppen på dom fackligt anslutna. Det ska bli lättare för arbetsgivarna att göra sig av med folk. Rätten att vidta stridsåtgärder ska man också begränsa. Det är exempel på en extrem högersväng. Däremot har vi inte hört några begränsningar för andra organisationer och avdragsrätt för avgifter till dessa.

* Mauds sossehat
Enligt henne är allt som någon är kritisk emot socialdemokraternas fel. I gårdagens agenda i TV rådde socialdemokraterna även för att centerpartistiska kommunalråd är missnöjda med centerns politik. I vilket fall som helst så har journalisterna fullt upp med att få ställa sina frågor då hon pratar på i full fart.

* Bostadstillägg
Pensionärerna söker inte bostadstillägg som dom har rätt till. Det slås upp som ett problem men är det verkligen det? Dessa system är ett trygghetssystem som man har rätt att söka som många andra. Man kanske inte är i behov av bostadsbidrag och därför inte söker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.