Konstiga turer

Vad är det egentligen som pågår i Svensk statsförvaltning? Någon statlig utredning har föreslagit att länsstyrelsen i Västerbotten ska slås ihop med Norrbotten med säte i Luleå. Ansvarsutredningen säger ju att länsstyrelsegränsen ska följa regionkommungränsen och att dessa två län ska bli en regionkommun är helt otänkbart.

Regeringen har också satt till en förhandlingsman som ska förhandla utifrån en regionkommun av de fyra nordligaste lånen. Det finns i alla fall en stor politisk majoritet i länet om detta, I Umeå en hundraprocentare. Vi ska inte ta några mellansteg i regionfrågan och bädda för något som inte ska genomföras. P-O Eriksson, hövdingen i Norrbotten, var självklart positiv men han är ju en statstjänsteman som landshövding.

Detta skall gå demokratiskt till och jag påstår att det är länge sedan jag varit med om något så odemokratiskt som vid utseende av strukturfondspartnerskapet där han satte in personer i partnerskapet som inte var nominerade och därmed inte representerar kommunerna. Så var det för Västerbotten men även från Norrbotten.

Han säger visserligen att han samrått med departementet men det är ändå han som hade ansvaret att utse, för i annat fall är det ministerstyre. I vårt län ska vi föra över allt som bara går till det kommunala samverkansorganet som håller på att bildas och sedan ska det förhandlas om var de olika funktioner i kommande regionkommun och länsstyrelse ska vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.