Svenska lagar och svenska avtal ska gälla i Sverige

Självklart tycker vi svenskar att svenska lagar ska gälla i Sverige. Den som har en annan uppfattning hör av er, och möjligen har Maud Olofsson och Svenskt Näringsliv med VD Urban Bäckström i spetsen en annan åsikt. Om det kommer människor till Sverige som begår brott så kan de inte dömas enligt hemlandets lagar, t.ex. gäller inte estniska lagar i Sverige och tvärtom och de hindrar inte den fria rörligheten.

Hur EU-domstolen då kunde finna att Byggnads gjorde fel är fullständigt obegripligt. Troligen fattar de inte att kollektivavtalen bygger på lagstiftningen, nämligen kollektivavtalslagen. Det är ändå glädjande att höra att moderaten Littorin omedelbart är beredd att ändra lagstiftningen så att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige och då får väl han i regeringen köra över centern. Om inte svenska lagar och svenska regler gäller på hemmaplan så tror inte jag längre på EU och då får vi ta konsekvensen och lämna EU. Är det fel konstruktion på lagarna som gör att när vi vill ha avtal och inte lagstiftning som i andra länder ska lagarna ändras?

* Lärarlyftet och skolor som brinner
Hörde på morgonens nyheter att lärarlyftet inte blir den succé som högeralliansen trott. I Umeå har bara hälften av platserna sökts. Jag vet inte om det beror på lärarna eller kommunerna men jag är rädd för att viljan till kompetensutveckling saknas och att man skyller detta på än det ena och än det andra.

Enligt media brinner också ca 600 skolor och förskolor varje år i Sverige och de flesta är anlagda. Det kostar samhället mycket pengar och gör snart att det inte går att teckna försäkringar för kommunerna. Ingen kan väl tycka att det är riktigt. Mordbrand är ett allvarligt brott och ska beivras enligt gällande lagar.

Men visst måste man fundera vart samhället är på väg när sånt händer. Är det barn i skolåldern som utför dessa brott så måste både skolan och föräldrarna fundera över vad det beror på. Är det utomstående finns nog ingen annan åtgärd än att öka den tekniska övervakningen och det är kanske en sak som måste användas mer generellt för att förhindra en katastrof. I Umeå valde vi belöning för några år sedan för att hitta förövarna utan resultat.

* Ilmar Reepalu
Kommunalrådet blev åter frikänt för mutbrott och den åklagare som ska se till att motarbeta mutor åkte på pumpen. Jag delar Ilmars uppfattning att om van de Kvast åkt till Malmö och tittat på hur deras upphandling fungerat så har han inte behövt slösa bort en massa pengar för samhället helt i onödan. Han kanske behöver en kvast för att sopa fram underlagen innan han kastar bort pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.