Opinionsundersökningar, svidande borgerlig politik och barnomsorg

* Heja Mona
Det går bra för oss i opinionsundersökningarna och vi har de bästa siffrorna på länge. Jag tror en del beror på att vi har fått en ny partiledare då det känts som det var personen Person som väljarna ville ha utbytt snarare än politiken. Men nu är inte nästa val vunnit och när man läser vissa av våra socialdemokratiska bloggare känns det som om skolfundamentalisterna inte är riktigt nöjd med förtroenderådets beslut som jag tycker var bra när det gäller skolpolitiken. Vi bör vara ärliga och säga att vi fick viss kritik mot skolan även om den inte var av samma sort som Björklund för. Ska vi vinna nästa val tror jag det behövs en hel del nytänkande inom politiken och inte bara inom skolan om vi har valseger som mål. Politiken behöver ständigt förändras och ser vi till medlen tror jag våra grundvärderingar håller. Däremot ska vi sluta ställa upp och försvara alla ostyrbara myndigheter och vi måste även våga ompröva t.ex. energipolitiken och miljöbalken. Jag hoppas att Mona får bli statsminister för nog börjar folk bli trötta på Reinfeldt och Olofsson.

* Borgerlig politik svider och ska svida
I Umeå kommer vi inte att gå in och ta över ansvaret i de fall där den borgliga regeringen gör ev. nedskärningar som t.ex. inom feriearbetena. Det är ännu oklart om vi kommer få statliga medel för feriearbeten. Vi kommer inte heller täcka upp för de nerdragningar man gjort inom vuxenutbildningen. Jag hör att en del av våra tjänstemän gärna skulle vilja att vi gick in och gjorde det men kommunerna ska inte ta över det som är statligt ansvar. Högerpolitik svider i alla lägen.

* Barnomsorg för vem?
Behovet av barnomsorg har gått upp och ner och för närvarande är det mest upp och det finns svårigheter med att hinna bygga ut i den takt som behövs för att allas behov ska kunna tillgodoses. Vi har drivit fram ett förslag om att föräldrar ska ha rätt att få ha kvar sin plats även när man är föräldraledig och det kanske är bra. Men om det är familjer som inte hinner få barnomsorg så att de kan börja jobba då borde de gå före dem som är föräldralediga. Bara i Umeå har vi 300 platser till föräldralediga barn. Vi diskuterar alltid prioriteringar och borde faktiskt kunna ordna det så att barnomsorgen först går till dem som behöver det för att kunna jobba eller studera. Dessutom behövs det nog en hel del nytänkande i planeringen för det fylls hela tiden på och bristen på platser är som störst på våren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.