Användande av statistik kan ibland bli tramsigt

* Vakna liberale ledarskribenten i VK
I gårdagens ledare var Ola Nordebo inne på detta med företagsklimat. Han grundade sin ledare på Forum för företagsforsknings (FSF) företagsindex, vilket är ett index byggt på Svenskt Näringslivs företagsklimatrankning och detta index är hur företagsklimatet upplevs utifrån kommunernas förutsättningar. Nordebo jämförde då med länets mindre kommuner och inte med jämförbara kommuner och ifrågasatte inte heller om det är något att bry sig om.

Visserligen ligger Umeå på 204:e plats men jag ska redovisa några kommuner som ligger efter oss vilket främst är alla större kommuner. Först vill jag bara säga att det går mycket bra för Sverige så om det gått dåligt för alla större kommuner borde det gå dåligt för landet.

Jag ska trötta er och ge exempel på några kommuner som ligger efter oss och tala om vilken plats det har i detta index. T.ex. ligger Eskilstuna på 205, Kalmar 212, Växsjö 215, Lund 217, Linköping 223, Halmstad 225, Malmö 236, Göteborg 238, Örebro 243, Sundsvall 243, Östersund 247, Uppsala 253, Norrköping 265, Gävle 276, Stockholm 283 och Södertälje 285.

Går man in och tittar hur det slår i respektive län så toppas inga län av de kommuner som är drivkraften. Att Nordebro orkar försöka dupera människor med sådana siffror och att Stockholm ska ligga i botten även om det är borgligt styrd är inte trovärdigt.

I Svenskt Näringslivs undersökningar drar media ner förtroendet inte minst i Umeå där man låg nästa lika dåligt till som i Stockholm. Har Carl Lidbom levt skulle han än en gång säga sitt bevingade ord; Trams. Vem i helsike betalar de som sysslar med sånt trams.

* Ät hos krögare som tar ansvar
Vi ska gynna de olika typer av verksamheter som tar sitt ansvar, inte minst de som satsar på etik och bra miljöval. Kändiskrögaren Melker Andersson slutar servera torsk på sin restaurang och han gör det för den utrotning av torsken som nu sker. 30 % har beståndet minskat i Östersjön och 90 % i Kattegatt.

Vi måste alla börja ta ett eget ansvar då inte regeringen, EU eller fiskerinäringen gör något. Torsken och många andra arter, inte bara i havet, har rätt att överleva. Ny globala överenskommelser måste till om vi inte ska utplåna vissa arter helt så heja Melker för det ansvar du tar.

* Ursäkta mig
I all morgonrusning blev det ett syftningsfel i gårdagens blogg som jag måste bara förtydliga en sak. Jag skrev att politiken behöver ständigt förändras och ser vi till medlen tror jag värderingarna håller. Det är fel utan det ska vara så här; Politiken behöver ständigt förändras och medlen för att nå målen lika så, däremot är jag helt säkert att våra grundvärderingar om vilket samhälle vi vill ha håller.

Som ni ser blandade jag mål och medel och jag tycker dessutom som ett tillägga att vi politisk diskuterar för mycket om de medel vi använder för att nå målen samtidigt som vi utvärderar för lite metoderna att nå målen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.