Evenemangsarena, ris & ros till regeringen och förtroendevaldas ansvar

* Evenemangsarena
Nu byggs olika evenemangsarenor, i de flesta fall i kombination med ishallar. Umeå var tidigt ute med att bygga om ishallen även om det inte blev en arena som fyller de stora kraven som ställs på en evenemangsarena. En sådan behövs om vi i framtiden ska kunna få större arrangemang av olika sorter och där det behövs en stor publik för att arrangemanget ska gå ihop. En sådan arena är idrotten en lite del av men det krävs andra faciliteter och annat runt omkring. I Örnsköldsvik har man en topparena i form av Swedbank arena.

Däremot är det inte säkert, eller ens nödvändigt, att en sådan ägas av kommunen. Det fins exempel på rena arenabolag, vilket även Sky-com arena är, där det drivs på kommersiella villkor och i den köper kommunen tid för ungdomsverksamheten. En evenemangsarena får inte heller ligga för långt bort. Jag för min del hoppas på att det finns intressenter i näringslivet för en sådan lösning. Då ska kommunen hjälpa till så att den hamnar i ett läge där det går att få ekonomi på den.

* Effekter av högerregeringen kommer
Nu börjar effekterna av högerpolitiken ge sig till känna. Jag har under ett års tid sagt att det är för tidigt att uttala sig då det tar tid att se effekterna av försämringarna i a-kassan, sjukförsäkringen och i arbetsmarknadspolitiken. Jag tror i detta fall att SKTF har helt rätt i sin medlemsundersökning att handläggarna nu börjar se resultatet och då kommer snart de ekonomiska effekterna för kommunerna.

* Beröm till regeringen och Åsa Torstensson
Stämmer de uppgifter som media förmedlat, att regeringen tröttnat på alla överklaganden, fördröjningar och stora fördyringar, samt vill ha förändringar får man mitt hundraprocentiga stöd. När det nuvarande systemet kom till i och med miljöbalken blev det fullständig anarki. Däremot var det en stor samstämmighet om nya miljöbalken och det kanske var att den till stora delar arbetades fram under ledning av centerledaren Olof Johansson. Men det har i och för sig ingen betydelse.

Jag tror helt enkelt att ingen hade en aning om vilka konsekvenser lagen skulle få och vilka tolkningar som juristerna skulle krångla till. Ta Botniabanan som ett exempel där det blev förseningar då regeringen krävde in mera underlag och när man ändå tagit beslut och gett tillåtelse för dragningen har det ändå överklagats i massor och ifrågasatts om det gått rätt till. Jag stöttar regeringen och vill att man hittar en bred politisk uppgörelse hur det ska se ut i framtiden. Jag tror också bör göra mera än det som rör stora infrastrukturprojekt och även se över det som rör byggnadslagstiftningen då nuvarande är ett hot mot utveckling.

* Ta ansvar för partiet
Till och från får man höra att de politiker som sitter på förtroendeuppdrag inte också bör sitta i styrelser för t.ex. Arbetarekommuner eller s-föreningar. Jag tycker det ska vara precis tvärt om. Våra förtroendevalda har ett större ansvar för föreningarna än andra. Vi ska alltid ha skillnad på det politiska uppdraget i en kommun, landsting eller regering. För mig är det en självklart att när vi vinner nästa val ska Mona Sahlin vara både ordförande i partiet och statsminister. Jag är ute på många föreningsmöten och får höra att man vet för lite vad som händer i politiken. Eftersom jag vet ganska väl vilka förtroendevalda man har i respektive förening är mitt svar självklart; ni ska inte nominera folk som inte går på föreningsmötena och inte vill ta ansvar för partiarbetet. Ställ större krav på era förtroendevalda och att dom även ska ta ansvar även för partiorganisationens arbete.

En kommentar

  1. Ulf Lorentsson

    Ja vad kostar samhället med alla dessa överklaganden, visst måste hanteringen av dessa ärenden hanteras smidigare (fortare).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.