Den lokala marknaden är en upplevelse

Lennart HolmlundNär man besöker olika länder så finns det ingen plats där man kan känna av den lokala pulsen så väl som på den lokala marknaden och handelsplatsen. I Thailand uppstår emellertid frågan hur det kan komma sig att man lever efter att man handlat mat på sådana platser. Eller är det så att reglerna i Sverige har blivit alltför byråkratiska och att vi kanske måste börja analysera de regler vi har? Nyligen har det varit en diskussion med anledning av ICA:s fusk om köttfärsen och kanske hade det varit bättre att man fått handla där varorna ligger öppet.

Jag ska villigt erkänna att den hysteri som drivits fram i Sverige inte alltid har gagnat konsumenten. Att handla kött och fisk samt andra varor över disk har fungerat tidigare och fungerar fortfarande i andra länder även om det inte ser ut som i Thailand. Om våra livsmedelsinspektörer skulle göra inspektion här så tror jag de skulle tvärdö. Men maten här och på restaurangerna smakar mycket bra.

Marknaden är annorlunda än butikerna, det är fast pris som gäller och det är väldigt billigt. Jag tror inte heller att många skulle våga smaka de skalbaggar eller vad det nu är som vissa tider spelar och för ett fruktansvärt oljud, zikader tror jag vi kallar dem på svenska men vet inte om det är rätt. Man fångar in dem med specialredskap och därefter kokas de eller grillas och thailändarna älskar dessa baggar när man frågar dem. Detta och mycket annat som går att äta finns på den lokala marknaden men också prylar som foppatofflor för mindre än 20 kr paret. Kommersen är vild och trevlig och jag rekommenderar varmt ett besök om man ännu inte varit på en marknad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.